Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Скрижалі. Рука Лужного і переможна крапка Шевченка

Михайло МЕЛЬНИК, «Футбольний клуб»

Вигравши в рідних стінах у Північної Ірландії (2:1), підопічні Йожефа Сабо відсвяткували четверту перемогу. І у п'яти матчах кваліфікації ЧС-1998 ще трохи наблизилися до здобуття бажаної перепустки на мундіаль у Франції…

Ще після товариського матчу с Молдовою Йожеф Сабо поскаржився на незадовільний стан газону на НСК «Олімпійський» – мовляв, він на руку не нашій команді, яка сповідує комбінаційну, швидкісну гру, а суперникам. Оскільки ж наступним суперником синьо-жовтих у відбірному циклі ЧС-1998 була збірна Північної Ірландії – силова, потужна, добре підготовлена фізично, то надавати їй додаткового козиря було ні до чого.

І Сабо запропонував провести зустріч з остров'янами на стадіоні «Динамо» – поле там було чудове, ретельно доглянуте, швидке. Але як бути з уболівальниками?

«Так, клубна арена киян напевне не зможе вмістити всіх бажаючих, – погодився наставник. – Однак прихильники футболу повинні зрозуміти нас – тренерів. Українській команді в цьому поєдинку потрібна лише перемога, і ми маємо максимально відповідально поставитися до нього, врахувавши навіть незначні дрібниці».

Побоювання Сабо посилилися після того, як північні ірландці в той день, коли синьо-жовті виривали три очки у матчі з Албанією у Гранаді (1:0), на своєму полі зуміли відстояти нічию в зустрічі з Португалією (0:0).

На перегляд суперника до Белфасту був відряджений один з помічників головного тренера Володимир Веремєєв, котрий не приховував отриманих вражень. А коли додати, що ще восени підопічні Брайана Хемілтона створили сенсацію у Нюрнберзі, відібравши перемогу у німців (1:1), то мали вони зовсім не крихкий вигляд.

Власне й не приховували цього, ледве з’явившись в українській столиці. «Ми приїхали до Києва перемагати, – безапеляційно заявив Хемілтон. – Тільки перемога залишить нам шанси на друге місце в групі. А вона не бачиться мені недосяжною. Збірна України – хороша команда, але ми здатні у неї виграти і постараємося зробити це».

Водночас Хемілтона, безперечно, гризла домашняя поразка від синьо-жовтих на старті кваліфікації (0:1), коли все вирішив гол Реброва. А найкращого форварда ірландців Іана Дауї з лондонського «Вест Хему» – той факт, що в рідних стінах відзначитися йому не вдалося – не дозволили українські захисники і воротар Шовковський.

«Цього разу я постараюсь не підвести своїх прихильників і менеджера, – пообіцяв нападник. – Я заб'ю, обов'язково заб'ю!».

«Упевнений, домашня зустріч з ірландцями буде набагато важчою, ніж виізна, – у свою чергу припустив Сабо. – Тоді поєдинок відбувався, коли футболісти суперника лише входили в сезон. А зараз англійський чемпіонат, у якому виступають більшість наших опонентів, у самому розпалі. Ігрова форма і фізичні кондиції виконавців не викликають сумнівів. Як і висока кваліфікація майстрів британського футболу».

Питання про перенесення матчу з НСК «Олімпійський» на стадіон «Динамо» остаточно відпало після того, як наша команда з перемогою повернулася додому з Гранади. Ажіотаж довкола поєдинку з Північною Ірландією був настільки великим, що про це ніхто більше й заїкатися не наважувався. У підсумку на трибунах зібралися рекордні в історії збірної України 85 тисяч глядачів!

Рекордним з точки зору скорострільності став і гол Косовського уже на 3-й хвилині – найшвидший поки в біографії синьо-жовтих. Правий півзахисник гостей Гіллеспі потрапив під активний пресинг підопічних Сабо, занадто довго возився з м'ячем, втратив його, і Косовський, вийшовши на ударну позицію, потужно пробив зручною для себе лівою ногою у дев'ятку.

Майже відразу Калитвинцев ледь не організував ще одне взяття воріт голкіпера «Манчестер Сіті» Томмі Райта, однак Шевченко, приймаючи передачу капітана, підіграв собі рукою.

Сабо в цій зустрічі не зміг скористатися послугами Ващука, котрий у Гранаді одержав друге попередження у циклі і був змушений пропустити гру. Пару центральних захисників склали Головко і Беженар, для якого матч, до слова, став 20-м у складі національної команди – він першим з українців подолав цей рубіж.

Натомість одужав Лужний, котрий відправив у запас Старостяка. А місце у воротах доволі несподівано зайняв Шовковський, хоча гра Суслова проти албанців жодних нарікань не викликала.

Як пояснив Сабо, вибір на користь киянина він віддав завдяки більш високому зросту Шовковського і досвіду його виступу в Белфасті, де динамівець упорався з усіма спробами ірландців вразити ціль з повітря. А гра на другому поверсі – один з козирів команди Хемілтона.

У цілому в стартовому складі збірної України на поле вийшло одразу десять футболістів київського «Динамо», і це стало ще одним рекордом для офіційних матчів нашої команди. А єдиним не киянином був Віктор Скрипник – легіонер з бременського «Вердера».



…Швидко пропущений гол, як здалося, не надто засмутив гостей, і вони доволі активно почали налагоджувати контргру. Особливо старалися на флангах Гіллеспі і Х’юз, котрі нерідко зміщувалися в центр і вивільняли простір для підключення крайніх захисників. А ті без зайвих роздумів вантажили навісними передачами висунутого вперед потужного Дауї, який добре грав головою.

Але загроза прийшла, звідки її не чекали. В одному з епізодів Лужний, реагуючи на передачу Х'юза, несподівано перехопив м'яч рукою. І Дауї довелося виконувати свою обіцянку. Не забивши з гри, з 11-метрового форвард пробив влучно. Втім, йшла лише 14-та хвилина, і до розв'язки було ще далеко.

Однак гол надихнув гостей. А по перерві вони й зовсім осміліли, перейшли у відкритий наступ і буквально затиснули українців на їхній половині поля. Дауї при цьому вигравав більшість верхових дуелей. Щоправда, реальної користі це ірландцям не принесло – ані сам він, ані партнери скористатися перевагою не зуміли. Та й їхня хватка поступово зійшла нанівець.

Натомість синьо-жовті навпаки активізувалися. Розв'язка настала на 71-й хвилині. 20-річний Андрій Шевченко скористався вивіреним пасом Калитвинцева, втік від суперників і майстерно проштовхнув м'яч повз воротаря.

Були ще моменти за участю Кардаша, Михайленка, Реброва – після удару останнього Райту якимось дивом вдалося витягнути м'яч із самісінького кута. У підсумку фінальний свисток чеського арбітра Вацлава Крондла зафіксував перемогу збірної України (2:1), яка закріпилася на другому місці – 12 очок після п'яти матчів. У португальців залишалося 9 балів, і вони провели на один поєдинок більше.

«Зустріч із Північною Ірландією була для нас ключовою, – резюмував Володимир Веремєєв. – Ми розуміли, що для суперника успіх у ній буде останнім шансом поборотися за путівку до Франції, тому він зробить на цей матч велику ставку. Так і вийшло. Ми протистояли сильному і наполегливому опоненту. Однак нам вдалося виконати план на гру і досягти перемоги».

Матч №35
УКРАЇНА – ПІВНІЧНА ІРЛАНДІЯ – 2:1
02.04.1997. Київ. НСК «Олімпійський». 85 000 глядачів. Відбірний матч ЧС-1998.
Арбітр – В.Крондл (Чехія).
Україна: Шовковський, Лужний, Беженар, Головко, Скрипник, Михайленко, Кардаш, Калитвинцев (к) (Кривенцов, 87), Косовський (Орбу, 74), Шевченко, Ребров.
Тренер – Й.Сабо.
Голи: 1:0 Косовський (3), 1:1 Дауї (14, с пенальті), 2:1 Шевченко (71).
Попереджені: Лужний, Головко – Гіллеспі, Куїнн.

9 липня 2024 09:00







Матеріали на тему

Скрижалі. У Гранаду – в гості до албанців…
4 липня 2024 09:00


Скрижалі. Парфенова замінили, а він повернувся
28 червня 2024 12:15


Скрижалі. Сабо не запросили на прес-конференцію
23 червня 2024 12:00


Скрижалі. Витиснули з піренейців перемогу
16 червня 2024 09:00


Скрижалі. Сенсація, яка здивувала Фогтса
10 червня 2024 09:00


Скрижалі. Як Черниш і Коньков Банникова знімали
4 червня 2024 08:35


Скрижалі. З роздягальні долинав тріскучий голос…
30 травня 2024 12:30




Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 859-го дня повномасштабної війни

 

01 липня 2024 20:30

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня повномасштабної війни

 

13 травня 2024 20:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня повномасштабної війни

 

24 квітня 2024 23:02