Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Пономарьов: «У «Руха» ще буде можливість зіграти у єврокубках»

У сезоні-2023/24 львівський «Рух» зробив значний крок вперед. На відміну від трьох попередніх, коли молодий колектив фінішував на 10-ій та двічі на 11-й позиціях, нинішній прогрес очевидний. У цьому багато хто вбачає копітку та плідну роботу тренерського штабу на чолі з Віталієм Пономарьовим. Фахівець, який до цього працював у клубній команді «Руха» U-19, очолив головну команду більше року тому і досить швидко зумів створити боєздатний колектив. Поєднання добре знайомої йому молоді з групою вправних легіонерів дозволило поставити «Рух» в один ряд з провідними колективами, які у щойно завершеному чемпіонаті боролись за медалі різного гатунку та єврокубкові місця.

Підопічні Пономарьова, які після завершення осінньої частини сезону посідали шосту сходинку у турнірній таблиці, прийшли до фінішу також шостими. Однак є одне «але». Справа в тому, що восени «Рух» зіграв 17 матчів і набрав 25 очок, а у весняному відрізку у 13 іграх здобув 24 пункти. І хоча по весні львівська команда значно додала у продуктивності, проте досягти такої омріяної мети, як вибороти єврокубкову путівку, їй не вдалося. Коли п’яте місце, яке гарантувало перепустку до Ліги Конференцій, здавалося близьким, все зіграло не на користь «Руха». В останньому турі симпатична львівська команда не змогла здолати київське «Динамо», поступившись йому з мінімальним рахунком 1:2, у той час як головні конкуренти за єврокубкові місця – «Дніпро-1» і житомирське «Полісся» свої матчі виграли. Тож можна зрозуміти відчай усіх без винятку членів «Руха», коли така жадана путівка буквально в останній момент вислизнула з їхніх рук. І не дивно, що Віталій Пономарьов зауважив, що сезон-2023/24 залишив відчуття недосказаності.

– Вихід у єврокубки міг стати історичним моментом для клубу, першим в його історії, – не без долі прикрості констатує керманич «Руха». – Ящо б ми умовно відстали від п’ятого місця на чотири очки, то ми потім були б дуже задоволені (хоча й так не можу сказати, що ми не задоволені). І коли б усе не вирішувалось в останньому турі, у якому багато що залежало від нас самих – тоді б все було набагато простіше. А так лише в заключній грі чемпіонату з’явився шанс поборотись за п’яту сходинку, і нам, звичайно ж, хотілось потрапити у єврокубки. Та якщо все об’єктивно проаналізувати, то у нас на сьогоднішній день немає довгої лави запасних, щоб можна було грати на два фронти. «Рух» ще зовсім молода команда і не так просто їй це робити. Ми ж бо бачили по попередньому сезоні, коли «Зоря» і «Ворскла», маючи хороших та досвідчених футболістів, не справились із виступами на євроарені. Тож я думаю, що нам на даному етапі ще потрібно йти до цього поступово. Потрібен лише час – і я впевнений, що разом з хлопцями, які є сьогодні в команді, у нас буде можливість зіграти у єврокубках.

– Наскільки пригніченими були ваші підопічні після вирішального матчу з «Динамо»?
– Враховуючи, що ми були дуже близькі до єврокубків, поразка, звичайно ж, трохи вплинула на хлопців. Після гри я їм подякував за сезон і сказав: якщо ми туди не потрапили, то це є знаком, що потрібно працювати ще більше, наполегливіше. Щоб справді вирости у хороших, якісних футболістів і створити ще сильнішу команду, яка зможе вийти на євроарену і гідно там виглядати. А поки що це було для «Руха» випробовуванням.

– Під час телетрансляції було видно, як не в змозі був стримувати емоції власник «Руха» Григорій Козловський…

– Він досить емоційна людина, і його можна зрозуміти. Президент нашого клубу займається командою ще з чемпіонату Львівської області, довівши її до Прем’єр-ліги, звідки був шанс потрапити у єврокубки. Звичайно, втрата цього шансу була сприйнята ним важко. Та й наступні дні були для нього важкими. Здавалось, омріяна путівка наче була вже в руках, але… Я вдячний президенту і менеджменту клубу за те, що є чітка стратегія. Григорій Козловський розуміє, що хлопці для нашої команди у щойно завершеному сезоні і так зробили серйозний стрибок у своєму розвитку та досягненні результату. Тому він добре усвідомлює, що необхідно працювати далі і рухатись вперед. Дуже добре, що ми не залежимо у перспективних питаннях від якогось одного матчу. Для нас важливо, щоб була системність і команда стрімко розвивалась.

– «Руху» вдалось відібрати очки не тільки у двох призерів щойно завершеного сезону – «Шахтаря» і «Кривбасу», а ще й усіх трьох попереднього. Окрім тих же «гірників» це «Дніпро-1» та «Зоря». Виходить, що для вашої команди авторитети слугують неабияким подразником?
– Нам не вистачило досвіду. В матчах, які ви назвали, наші суперники на той період часу рахувалися фаворитами і ми грали досить розкуто, намагаючись демонструвати обраний нами стиль футболу. Потрібно було грати першим номером, диктуючи свої умови, однак ми не могли зіграти на той час на якісному рівні. Хоча у другому колі наша команда у цьому аспекті додала і виглядала значно краще.

– Як гадаєте, чому не вдалось підібрати ключі до одного з грандів – «Динамо», якому поступились двічі?
– Не можу сказати, що ми суттєво поступались динамівцям по грі, проте у другому матчі припустились дуже грубих помилок, які призвели до негативного результату. «Динамо» – один із грандів нашого футболу, більш досвідчена команда, тому подібних речей вона не пробачає. Якщо у поєдинках з іншими суперниками у нас також були грубі помилки з огляду на досвід «Руху», то вони нас не карали за них так, як динамівці.

– За час, що минув після гри з «Динамо», вже встигли проаналізувати сезон-2023/24 для «Руха»?
– Звичайно. На мою думку, по багатьом причинам це дуже вдалий сезон для нашої команди. Перша причина – це командний результат. Вважаю, що він дуже дивний. Якщо минулого року ми лише в останньому турі чемпіонату вирішили завдання залишитись в Українській Прем’єр-лізі, то у цьому сезоні в останньому турі боролись за потрапляння у єврокубки. І це не просто випадковий результат, адже турнірна дистанція чемпіонату досить довга, у тридцять турів. Нам не вистачило стабільності, хоча в цілому весь сезон провели без особливих збоїв. З огляду ж на середній вік гравців «Руха», то команда показувала гарну гру, яка подобається вболівальникам. Ми ніколи не грали другим номером, всі матчі проводили з позиції тиску, демонструючи агресивний футбол. Адже тільки у такому стилі гри хлопці могли розвиватися. Практично кожен з них у сезоні-2023/24 мав прогрес. У нас п’ятеро футболістів дебютували на рівні Прем’єр-ліги, ставши основними гравцями команди. Тому минулий сезон для «Руха» можу охарактеризувати як позитивний. Ще раз хочу подякувати президенту клуба, менеджменту, тренерському штабу, який у нас дуже хороший. І, звичайно ж, самим футболістам, які виконали таку якісну роботу. Зрозуміло, що на досягнутому не можна зупинятись. Потрібно рухатись, розвиватись далі. Повторюсь: кожен з наших гравців не є повністю сформованим, тож для них є куди зростати у майстерності. Відтак потрібно ще з більшим натхненням і нполегливістю працювати.

– Коли команді не вистачає до зазначеної мети зовсім небагато, кожен тренер по завершенні чемпіонату зазвичай перебирає в пам’яті зіграні матчі, визначаючи з них той один-єдиний, де не вдалося здобути, здавалося б, гарантовані очки. Ви для себе такий визначили?
– Ні. Я не хочу вертатись назад, потрібно рухатись тільки вперед. Якщо проаналізувати сезон і очки, то по чотири взяли у матчах з «Поліссям» та «Кривбасом», три – з «Дніпром-1». По два пункти набрали у поєдинках з «Олександрією», «Минаєм» та «Оболонню». Знову ж таки, на мою думку, ці результати свідчать про нестабільність нашої команди. На сьогоднішній день у нас немає запасу майстерності і досвіду. З сильними суперниками ми брали очки, а з трохи слабшими, у яких мали б їх відбирати, цього не було. Та як би там не складалося, а до кожної наступної гри ми підходили, наче до першої. При цьому не дивились назад, думаючи про те, що десь втратили очки. Адже десь втратили, а десь знайшли.

– У весняній частині чемпіонату суперники налаштовувались на гру з «Рухом» зовсім не як на легку прогулянку. Впродовж турнірної дистанції ви це відчули?
– Ну, звичайно. Можливо, на початку чемпіонату нас всерйоз не сприймали, адже минулого року, як я вже зазначав, «Рух» ледь врятувався від вильоту до першої ліги. Але спілкуючись з іншими колегами із різних команд, маю високі оцінки щодо гри саме тих хлопців, які грали у агресивний футбол, багато пресингували (по інтенсивності пресингу «Рух» на першому місці у Прем’єр-лізі за підсумками щойно завершеного сезону). У весняній частині чемпіонату суперники зовсім по-іншому на нас налаштовувались і по-іншому нас сприймали.

– Якщо у першому колі у ваших підопічних було дві безпрограшні серії, які складалися із п’яти матчів, то у другому обидві такі серії нараховували вже по сім ігор. Чи настав час говорити про «Рух», як про команду, яка має психологію переможців?
– Я думаю, що сезон-2023/24 став визначальним для нашої команди. Після нього, сподіваюсь, хлопці стали набагато міцнішими у плані психології. Вони отримали неоцінений досвід, тому що у нашій команді немає досвідчених футболістів – відтак через свої дії та помилки повинні вчитися. Але разом з тим не можу сказати, що у наступному сезоні ми будемо досвідченішою командою. Так, звичайно, досвіду буде більше, але не набагато. Адже сімдесят відсотків команди не є сформованими футболістами, цей процес ще триває. Якщо проаналізувати сезон, то дуже багато очок ми загубили через свої прості, елементарні і, можна навіть сказати, деколи дитячі помилки. Підопічним є ще багато над чим працювати – як у психологічному плані, так і в ігровому.

– У нинішньому складі «Руха» є група гравців, які входять до різних збірних України. Чи всі проявили себе навесні належним чином?
– Хтось краще себе проявив, а хтось гірше. Але якщо взяти тих футболістів навскидку (можливо, я не всіх назву), які у нас є кандидатами в збірні, то таких футболістів, як Богдан Слюбик, Ілля Квасниця, Євген Пастух, Олег Федор на рівні дорослого футболу ще на початку чемпіонату ніхто не чув. Та провівши перший сезон в Українській Прем’єр-лізі, всі вони себе добре зарекомендували. Той же Кваснця боровся у списку бомбардирів до останнього туру, Слюбик зіграв практично всі матчі, причому досить якісно. Пастух на старті чемпіонату починав, як запасний гравець, але з 8-го туру практично всі матчі провів без замін. Усі ці хлопці зробили дуже серйозний стрибок, але незважаючи на видані аванси, над стабільністю та вдосконаленням майстерності їм ще потрібно багато працювати. Адже були в них і провальні ігри, і грубі похибки. Але з огляду на їхній вік це нормально. Ми це розуміємо і продовжуємо їм довіряти. Переконаний, що наші футболісти будуть з кожним сезоном прогресувати.

– Чи надходять вже на адресу вашого клубу пропозиції щодо тих чи інших виконавців?
– Про зацікавленість у наших футболістах з боку навіть топових європейських клубів я багато чув, про це пишуть у ЗМІ. Однак коли надійде офіційний запит до ФК «Рух», тоді і можна буде про це говорити. Поки ж на сьогоднішній день таких запитів у нас немає.

– Легіонери «Руха» у Львові на черговий сезон залишаться?
– У нас буде тренувальний збір, під час якого готуватимемось до нового чемпіонату. На сьогоднішній день всі легіонери залишаються і будуть працювати з «Рухом» далі.

– Чи є такі гравці, які висловили бажання залишити клуб?
– Ні, таких немає. Як і легіонери, всі залишаються.

– З ким подовжено контракти?
– З усіма футболістами у нас довготривалі контракти, тому ні з ким їх і не продовжуємо. Вони ж бо ні у кого не закінчувались. Працюємо далі.

– Чи плануєте посилити склад «Руха» кимось із нових футболістів?
– Ми хочемо посилити лише дві-три позиції, не більше. Хоча на мою думку, варто довіряти своїм хлопцям. Немає потреби штучно брати велику кількість футболістів.

– Потенційні новачки будуть із числа легіонерів, власних вихованців із резервної команди чи гравців, що будуть запрошені з інших українських клубів?
– Розглядаємо різні варіанти – як іноземних гравців, так і футболістів з наших клубів. Прізвища зараз називати не можу. Скажу лише, що це будуть гравці на позиції центрального та крайнього нападників. Потреби брати оборонців немає, адже у «Руха» є хороша обойма футболістів цього амплуа, що можна робити ротацію. У півзахисті також. Тож повторюсь: посилення потребує лише група атаки.

– Наскільки міцно «Рух» стоїть на ногах у фінансовому плані?
– У нас все дуже стабільно. Ми маємо свою стратегію. Швидше за все, не будемо купувати футболістів за якісь великі гроші, адже хочемо розвивати своїх вихованців. Ті умови, які є у нас на сьогоднішній день, достатні для їхнього розвитку.

– Коли «Рух» вийде з відпустки і де саме пройдуть тренувальні збори команди?
– Відпустка у нас завершиться 24 червня. Плануємо почати роботу у Львові, а потім поїхати на тренувальний збір до Словенії. Там у цей час є можливість проводити спаринги із хорошими європейськими клубами. Для якісної підготовки це дуже важливо.

1 червня 2024 18:35







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Найкращі динамівські голи серпня

 

06 вересня 2024 15:03

Герреро: «Маю двічі забити «Лаціо»… І не лише йому!»

 

05 вересня 2024 10:33

Із ювілеєм, Григорію Михайловичу!

 

04 вересня 2024 15:35