Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Добро проти Зла, драма як обов'язок. Головні тенденції півфіналів ЄВРО-2024

Деякі тенденції півфіналів ЄВРО-2024 продовжували тенденції всього турніру, деякі суперечили. Та й загалом, напевно, навряд чи доречно говорити про тенденції за підсумками лише двох матчів. І все ж таки поговорити є про що.


Відчувають запах трофею

Чвертьфінали та півфінали нинішнього Євро були цікавішими, якіснішими за грою, інтенсивнішими за швидкістю, ніж другий та третій тури групового турніру та 1/8 фіналу. Так, матчі на зразок Франція – Португалія досі сняться в жахах, та й в обох півфіналах було багато стерильних хвилин, але прогрес очевидний.

Насамперед, в кожному з півфіналів забито по три м'ячі. Значно більше, ніж в середньому на турнірі (2.28 за матч). Також в обох півфіналах команди нерідко розвивали швидкості, яких в другому та третьому турах та в 1/8 фіналу ми й близько не бачили.

Англія та Франція у півфіналі створили більше та бігали більше, ніж в будь-якому іншому своєму матчі на турнірі. Дехто навіть скаже, що більше, ніж у всіх інших матчах на турнірі разом взятих. Іспанія створювала на своєму рівні. Нідерланди створили менше, ніж в 1/8 фіналу та у чвертьфіналі, але ж забили, влучали в каркас воріт, воротар суперника відбивав.

Більше того, починали всі рано. В 1/8 та 1/4 фіналу перші тайми були відверто слабкими, снулими. Лише в других таймах команди починали прокидатися. До перерви на тих стадіях разом було забито сім м'ячів, після – 20. У півфіналі ж до перерви було забито п'ять, після – один. Все навпаки.

Причина? Вона ясна, на поверхні. Фінал турніру близький, команди відчувають запах трофею та кидають всі сили на поле. Кіліан Мбаппе навіть викинув свою маску та грав без неї. Всі викладаються на повну.

2161375825



Драма як обов'язок

Все ж таки хочеться трохи остудити ейфорію. Загалом півфінальні матчі зовсім не були блискучими. Іспанія та Франція завдали на двох лише 15 ударів по воротах, Нідерланди та Англія – 16. За xG кожен з матчів не дотягнув навіть до двох. Другі тайми обох були вкрай вбогими на моменти. Команди бігали, але ніби забули про ворота.

Позитивне враження створила звична для турніру присутність драми. Франція та Нідерланди розпочали свої матчі дуже потужно, забили до десятої хвилини, але в підсумку пропустили по два м'ячі та пішли з поля переможеними. Причому голландці пропустили на 90-ій хвилині. Тобто у півфіналі відбулися два камбеки та вирішальний гол наприкінці. Абсолютно в стилі турніру.

Чи пропонують букмекери загальну ставку на драму у фіналі?

Зірки продовжують прокидатися

Вже у чвертьфіналі було помітне деяке пробудження гостро та справедливо критикованих зірок. У півфіналі воно тривало. Мбаппе зробив асист, Альваро Мората видав першу результативну ТТД з першого туру – також асист. Гаррі Кейн заробив пенальті та реалізував його, зірка збірної Нідерландів Хаві Сімонс перехопив м'яч і гарно забив.

Забила й наднова зірка. Ламін Ямаль за лічені дні до 17-річчя став наймолодшим автором голу в історії Євро. Та ще й яким гарним ударом!

Та й ті, хто не відзначився результативною ТТД, були близькі. Філ Фоден влучав в каркас воріт, інший його удар голландці ледве витягнули з лінії воріт. Букайо Сака здійснив прорив в епізоді з пенальті, а також забив гол, скасований через зовсім невеличкий офсайд. Усман Дембеле, можливо, грав нерозумно, але дуже активно – 16 «кросів» у штрафний майданчик.

Водночас частина зірок у півфіналі так і не прокинулася або знову заснула. Після свого ударного початку Мбаппе зник. Кейн загалом відіграв не найкращим чином, і більше того – його заміна забила переможний гол. Джуд Беллінгем, Коді Гакпо та Мемфіс Депай не завдали жодного удару по воротах. Антуана Грізманна та Олів'є Жиру ніби й не було на турнірі.

«Десятки» прокидаються


В футболі взагалі та на ЄВРО-2024 зокрема здавалося, що центральні атакувальні півзахисники, «десятки», пішли в небуття. Але раптом вони почали прокидатися. Сімонса в груповому турнірі ставили на фланг, де він виглядав слабко, потім пересунули в центр, під форварда, і він заграв. Забив у півфіналі. Забив і Дані Ольмо, набагато більше «десятка», ніж Педрі.

Фодена Гарет Саутгейт намагається переміщувати ближче до центру, у півфіналі він грав практично «десятку» і вперше на турнірі був дуже активним. Двічі був близький до голу.

Куди прорвався Сака і звідки бив перед тим, як м'яч відскочив до Кейна, і той заробив пенальті? Зі входу до штрафного майданчика, де також працює «десятка». З якої позиції забив свій гол Ямаль? З-за меж штрафного по центру. Туди, куди може прийти і опорник, але й «десятка».

2161380790



А ось хто позбавляється «десятки» – страждає. На більшості великих турнірів Дідьє Дешам використовував Грізманна правильно – як «десятку» або другого форварда. На двох він кидав його на фланг – на попередньому та нинішньому Євро. Результат – ці турніри стали найгіршими для Антуана та всієї збірної Франції в каденції Дешама.

Варіативність чи вузька спеціалізація?

У півфіналі виникла нова тенденція. Замінювати варіативних гравців, що з'являються на 2-3 позиціях, на гравців з чітким амплуа. Чи принесла вона успіх? Неясно. «Чіткий» Коло Муані замість варіативного Тюрама, «чіткий» Дембеле замість варіативного Грізманна начебто оживили Францію, а варіативний Баркола замість Коло Муані та Грізманн замість чистого опорника Канте – приспали.

Нідерланди? Чистий опорник Феєрман замість варіативного Депая, чистий форвард Вегхорст замість форварда/вінгера Малена. Що це дало? Суттєве покращення після вкрай невдалої другої половини першого тайму, домінування в другому таймі, але майже без небезпечних моментів і в результаті пропущений та поразка.

Гол голландців забив варіативний гравець Сімонс, переможний англійців – варіативніший Воткінс, який замінив чистого форварда Кейна. Варіативний Сака, який перетворився на цьому Євро на правого та лівого захисника/латераля, брав активну участь в першому голі. Варіативні мобільні Ольмо та Ямаль забили, варіативний Мората асистував.

Виходить, що вихід на поле гравців з чітким амплуа приносить дивіденди, але лише локальні, тимчасові. А постійна, а не тимчасова довіра варіативним гравцям приносить підсумковий успіх.

Так корисні заміни в атаці, чи ні?

Одна з головних тенденцій ЄВРО-2024 – позитивний вплив замін на атаку та просто в атаці. Як між матчами, так і під час них. Однак у півфіналах з цією тенденцією не все було ясно.

Підтвердила її Англія. Саутгейт не побоявся замінити в другому таймі Кейна та Фодена – і їхні заміни Коул Палмер та Оллі Воткінс зробили переможний гол. Причому Воткінс забив такий важливий м'яч на своїй 29-ій хвилині на турнірі.

2160902725



Чи підтвердила Франція користь від замін в атаці? Ось тут неясно. Судіть самі. З початку матчу чистий вінгер Дембеле вийшов замість півзахисника Грізманна, а чистий форвард Коло Муані – замість Тюрама, який грає і на фланзі. Результат – вельми потужний початок, один з найкращих відтинків «Ле Бле» на турнірі, гол Коло Муані. Але зникнення вже на 21-ій хвилині.

Другий тайм французи почали активно, Унаї Сімону довелося відбивати два удари. Але раптом Дешам замінює центрфорварда Коло Муані на півзахисника Баркола – і на цьому удари в площину воріт Сімона в матчі закінчилися. За 16 хвилин Дешам повернув центрфорварда на поле (Жиру), але це нічого не змінило.

Нідерланди на 35-ій хвилині випустили опорника замість форварда (Феєрман-Депай), а на 46-ій – центрфорварда Вегхорста замість форварда/вінгера Малена. Одна на атаку, одна – на оборону. І Рональд Куман заявив про проблеми в середній ланці до виходу Феєрмана і рівну гру після. Рівну-рівну, і навіть з домінуванням «ораньє», але ж майже без небезпечних моментів.

Іспанія? Ольмо ще в 1/4 фіналу замінив Педрі, який менше атакував. Дані забив тоді, забив і нині. А нині цікавe інше. Луїс Де Ла Фуенте тримав Ямаля та Вільямса на полі до доданого часу. І його збірна впевнено втримала перемогу. У чвертьфіналі ж він замінив обох набагато раніше, випустивши замість Вільямса опорника – і Іспанія відповзла назад, в результаті пропустивши.

Що виходить з півфіналів, так це користь від збереження свого тактичного стилю, схеми, шляху. Англія грала активніше, але не змінила ані стартовий склад, ані тактичну схему. Іспанія взагалі нічого не змінювала. А ось Франція виходом Дембеле, Коло Муані, Баркола змінила дуже багато, як і Нідерланди – виходом Феєрмана та Вегхорста. Результат? Очевидний.

2160895501



Добро та Зло разом

Дешама та Саутгейта дуже сильно замучили розмовами про погану гру їхніх команд. Перший навіть запропонував тим, кому нудно, йти дивитися щось інше. Але, схоже, критика все ж таки зачепила обох. Адже обидва у півфіналі відіграли трохи інакше. Активніше, інтенсивніше, відкритіше, ніж раніше. Ось лише результати вийшли різні. Хоча чи різні?

Франція почала дуже потужно, атакуючи, забила. І після голу, свого першого на турнірі з гри, грала активно, могла ще забити. Але раптом пропустила свій перший гол з гри на турнірі та другий загалом, а дуже швидко – ще один. Також з гри. І вже не повернулася, хоча й виграла матч за ударами по воротах та кутовими.

Англія в першому таймі грала відкрито, інтенсивно, чимало створила. Безперечно, її найкращий тайм на турнірі. Але зіграла його лише внічию. В другому таймі вона відіграла похмуро, відійшла в оборону. Пробила по воротах лише двічі. Проте цей тайм виграла.

Виходить, відмова від своєї звичної сумної гри зашкодила цим збірним, а повернення до неї принесло Англії перемогу?

Фінал Іспанія – Англія вже оголосили боротьбою Бога з Дияволом, Добра зі Злом, Світла з Темрявою. Заявляють, що перемога англійців стане пеклом, загибеллю футболу. Але чи стала такою перемога Греції на Євро-2004, Португалії на Євро-2016? Та й чи перемога Іспанії означатиме перемогу Добра та Світла, якщо 20 з 24-ох збірних на цьому Євро грали похмуро, зле, темно?

Атакувальна та захисна гра в футболі постійно йдуть поруч і йтимуть далі. Боротьба між ними – квінтесенція футболу. І в перемозі будь-якої з них нічого вирішального для життя футболу немає. Футбол житиме в будь-якому разі.

11 липня 2024 09:17







Матеріали на тему

Нідерланди – Англія 1:2. ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Саутгейт виграв «джокером»
11 липня 2024 00:14


Іспанія – Франція 2:1. ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Червоний Мюнхен
9 липня 2024 23:52




Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Іспанія – Франція. Огляд матчу

 

10 липня 2024 00:04