Сьогодні 8 вересня 2024 р.

ЄВРО-2024. Україна – Бельгія. Анонс матчу

Щоб пройти у плей-офф чемпіонату Європи не озираючись на паралельний матч конкурентів по групі команді Сергія Реброва потрібно обіграти одну з найкращих збірних континенту, яка, тим часом, теж потребує очків. Момент істини, інакше про сьогоднішній матч на «Штутгарт-Арені» і не скажеш.

Україна

Напередодні матчів останнього туру в нашій групі склалася дуже цікава картина (назвати її унікальною не можна, бо в історії вже були подібні випадки): усі чотири команди набрали по три очки. А це означає, що після фінішу групового етапу збірна України може посісти як перше, так і останнє місце.

Для того, щоб гарантовано отримати путівку до першого раунду плей-оф, «синьо-жовтим» треба перемагати Бельгію. За інших розкладів треба сподіватися на удачу.

Враження від виступів збірної України на ЧЄ напередодні третього туру все ще псує стартова поразка. Забий тоді українці бодай один м'яч у ворота румунів, і зараз ми не залежали б від підсумків паралельного поєдинку Словаччина – Румунія. Однак навіть м'яча престижу «синьо-жовті» команді Йорданеску не забили. І тепер їм доведеться стрибати вище за голову: перемагати одну з найсильніших національних команд Європи.

Якщо після першого туру від гри нашої команди було суцільне розчарування та привід посипати голову попелом, то наступний поєдинок – проти Словаччини – дав привід для оптимізму. Нехай і стриманого, але все ж таки.

Українці знову провалили дебют першого тайму, але на відміну від прем'єрної зустрічі, цього разу зуміли зібратися. І змогли не лише відновити рівновагу, а й забити переможний м'яч.

У порівнянні з грою проти Румунії, у грі проти Словаччини головний тренер нашої команди Сергій Ребров зробив чотири заміни. На лаві для запасних залишилися Лунін, Конопля, Степаненко та Циганков. У свою чергу, шанси проявити себе отримали Трубін, Тимчик, Бражко та Ярмоленко.

Потрібно визнати, що не лише мотиваційний аспект, а й кадрові рішення нашого тренерського штабу стали передумовою іншої за змістом гри у другій зустрічі та іншого за змістом підсумку.

У зв'язку з цим дуже актуальним постає питання щодо стартового складу нашої команди на гру проти Бельгії.

З одного боку, переможців міняти не дуже доцільно. А з іншого – відновився після пошкодження основний лівофланговий захисник Віталій Миколенко. Можливо, потрібно зробити ставку саме на нього?

У строю вже й Віктор Циганков, який пропустив гру проти Словаччини через травму. Можливо, Ребров знову ризикне довіритись на правому фланзі атаки вінгеру «Жирони»?

Бельгія

Збірна Бельгії була беззаперечним фаворитом нашої групи. Проте її фаворитизм у реальності не підкріпився.

Якщо судити суворо за результатами, то нинішня збірна Бельгії вже не схожа на машину із забивання голів. З цією командою можна грати – Ребров має рацію. Можна грати навіть успішно, що підтвердили словаки у першому поєдинку.

І в невдалому стартовому матчі, і навіть у переможному проти Румунії неозброєним оком було видно проблеми «червоних дияволів» у захисті. Про відсутність провідного бельгійського голкіпера Куртуа вже було сказано дуже багато, немає потреби повторюватися. Проте проблеми в обороні Бельгії пов'язані не лише з відсутністю кіпера «Реала». Справа в тому, що не «тягне» центрбек Вертонген (йому вже 37 років).

Не краще справи і з лівим флангом. Теате травмований, а рівноцінно замінити його нікому.

Однак, як виявилося, підопічні Тедеско мають проблеми і в атаці – апріорі найсильнішій командній ланці. Такий висновок автоматично напрошується після того, що траплялося досі з Лукаку. Найкращий в історії збірної Бельгії форвард (на його рахунку аж 85 м'ячів за національну команду) на нинішньому Євро якщо й може чимось похвалитися, то це хіба що трьома скасованими взяттями воріт.

А якщо поки не забиває Лукаку, забиті м'ячі Бельгії даються дуже проблематично.

Однак, водночас, не потрібно всі ці нюанси та прорахунки звеличувати в ранг проблеми глобального масштабу. Попри все, збірна Бельгії залишається дуже сильним суперником. І фаворитом у грі з українцями, адже загальний клас та індивідуальна майстерність Де Брюйне та компанії нікуди не поділися.

Орієнтовні склади

Україна: Трубін; Тимчик, Забарний, Сваток, Матвієнко, Миколенко; Циганков, Шапаренко, Бражко, Мудрик; Яремчук.

Бельгія: Кастельс; Кастань, Фаес, Вертонген, Теат; Тілеманс, Онана, Де Брюйне; Доку, Лукаку, Бакайоко.
Дискваліфіковано: Лукебакіо.

Історія протистоянь

Збірні України та Бельгії ніколи не зустрічалися, але українським футболістам минулих, радянських часів, ця команда була добре знайома. У 1970 році в груповому турнірі чемпіонату світу на славетному стадіоні «Ацтека» бельгійців було добряче побито (4:1) за участю київських динамівців Мунтяна, Хмельницького і Бишовця (три голи в активі наших земляків).

Але найпам’ятнішим є двобій, і знову у Мексиці, на мундіалі 1986 року, коли в 1/8-й фіналу у драматичному поєдинку з додатковим часом підопічні Валерія Лобановського поступилися – 3:4. Три голи тоді забив Бєланов, що відіграло значну роль у присудженні йому «Золотого м’яча». А в складі радянської збірної динамівці превалювали – 10 гравців.

Прогнози експертів

Богдан Буга, репортер із України:
«Надії України пов'язані з перемогою, оскільки будь-який інший результат ставить її у залежність від гри Румунія – Словаччина. Тренер Сергій Ребров обмірковує повернення до схеми 5-4-1, яку раніше використовував проти команд рівня Бельгії. Повернення Віталія Миколенка до повноцінних тренувань відкриває нові можливості. Його фізична форма та готовність Віктора Циганкова матимуть вирішальне значення для «синьо-жовтих».

Девід Д'Ондт, репортер із Бельгії:
«Червоні дияволи» вишкірили зуби в матчі з Румунією і нагадали всім, якою жахливою силою володіє ця команда. Але Україна також надихнута після Словаччини і їй також потрібні три очки. Команда Тедеско загалом у хорошій формі, але доведеться грати без травмованого Вітселя та дискваліфікованого Лукебакіо».

Що кажуть тренери

Сергій Ребров, головний тренер збірної України:
«Перед стартом нашої групи всі розуміли, що бельгійці – фаворити. Але на цьому турнірі все можливо, можна пригадати їхній матч зі Словаччиною. Звичайно, це дуже сильна команда. У збірній Бельгії багато кваліфікованих виконавців, які грають у топклубах. Звичайно, це головний біль для нас. Проте в першу чергу ми повинні сконцентруватися на собі. Ми повинні поважати опонентів, але й думати про свою гру. Дуже важливо для нас зберігати концентрацію. Ми повинні перемогти завтра».

Доменіко Тедеску, головний тренер збірної Бельгії:
«Контратаки є природною силою збірної України через їхній високий темп попереду з такими футболістами, як Судаков, Мудрик та Довбик. Вони полюбляють контролювати м’яч. Вони мають відчутний відсоток володіння м’ячем у матчах та демонструють хорошу позиційну гру. Вони влаштовували важкі хвилини таким командам, як Англія, Італія, Німеччина. Україна здатна конкурувати на високому рівні з будь-яким суперником».

За матеріалами Sport.ua та офіційного сайту УЄФА

26 червня 2024 11:55







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Квитки на збірну, Забарний про мотивацію, зміни на стадіоні перед матчем Україна – Албанія

 

06 вересня 2024 13:00

Сергій Ребров про Лігу націй, Довбика в Ромі, Динамо в єврокубках

 

04 вересня 2024 10:27

Збірна України: мрія Кабаєва, відновлення Трубіна, Малиновський і нові м'ячі Ліги націй

 

03 вересня 2024 12:00