Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Динамо – Кривбас 3:1. Україна, 29-й тур. Не відкладаючи у довгий ящик

Олег МОРОЗОВ, «Футбольний клуб»

«Біло-сині» вдруге здолали «Кривбас», заклавши фундамент перемоги на перших хвилинах зустрічі.

Два клуби, які вже забронювали за собою друге та третє місця в таблиці, з чистою совістю домовились зіграти у суботу, окремо від інших матчів, адже не створювали якихось переваг та незручностей для інших учасників чемпіонату.

Попри відсутність належної турнірної мотивації, проблем з налаштуванням не було у жодної з команд – про це напередодні говорили одні та інші. Для Олександра Шовковського, напевне, ця зустріч була особливою, адже саме з матчу проти «Кривбаса» розпочалася його робота на чолі «біло-синіх». Тоді, в листопаді 2023-го, кияни взяли гору в гостях – 2:0, давши старт своїй тривалій безпрограшній серії.

У столиці Шовковський виставив склад, близький до найсильнішого, при цьому випробував схему з трьома центрбеками, котра, звісно, ще потребуватиме шліфовки. Зі свого боку і Юрій Вернидуб вдався до кількох кадрових експериментів. Зокрема, довірив місце у воротах 21-річному Богдану Хомі, який раніше взагалі не грав на рівні УПЛ.

Дебютанту довелося витягати м’яч із сітки власних воріт уже на 4-й хвилині, проте тішити себе Богдан може тим, що автором голу став найкращий бомбардир поточної першості. Тимур Стецьков врізався в Андрія Ярмоленка, і Микола Шапаренко вже готувався виконати штрафний, коли арбітр отримав сигнал від VAR: порушення сталося на лінії карного майданчика, а отже слід призначати пенальті. Владислав Ванат з «точки» чітко спрямував м’яч у нижній кут і з 14 голами закріпився на чолі снайперських перегонів. Серйозна заявка від 22-річного футболіста на підсумкову перемогу, адже від найближчих переслідувачів він відірвався уже на 4 бали.

Пройшло ще дві хвилини, і «Динамо» забило вдруге. Це Шапаренко, не зустрівши серйозного супротив з боку суперників, протягнув м’яч від центрального кола, зайшов у карний майданчик, проскочив між двох захисників і акуратно вразив дальній кут – 2:0.

Такий жахливий початок міг би вбити морально будь-яку команду, проте криворіжці довели, що є колективом з високим рівнем стійкості. Здавалося, дві пробоїни лише підштовхнули хлопців Вернидуба до більш рішучих дій і, можливо, трішки розслабили та заспокоїли їхніх опонентів. Як наслідок, захисту «Динамо» довелося добряче попрацювати, аби до перерви відстояти переможний рахунок.

Бущан кілька разів втручався у гру, зокрема, відвів загрозу після потужного «пострілу» Івана Дібанго, але навіть він не зміг нічого подіяти з повітряною атакою Єгора Твердохліба. Олександр Сирота дозволив Рафаелю Бандейрі виконати якісну подачу з правого флангу, а 23-річний нападник на дальньому куту воротарського перестрибнув Олександра Тимчика.

Динамівці, звісно, також відповідали небезпечними випадами, але втретє засмутити Хому ніяк не виходило. Ось і другий тайм розпочався з гострого проходу Владислава Дубінчака, який виводив Ваната на порожні ворота – лише відчайдушний підкат від Натанаеля Сантіні не дозволив киянину оформити дубль.

Ну і «Кривбас» так само сподівався уникнути поразки, і навіть попри те, що «Динамо» повернулося до звичної схеми з двома центральними оборонцями, моменти гості створювали. Так, двічі загрожував воротам Бущана «джокер» Прінс, одначе пробити 29-річного голкіпера не зумів.

Тим часом господарям довелося перебудовувати і свою атакувальну гру. Причому причиною цього стали вимушені заміни лідерів команди – спочатку Ярмоленка, потім Шапаренка. Хочеться вірити, що пошкодження обох гравців збірної України виявляться незначними і не завадять їм як слід підготуватися до ЄВРО-2024.

Як би там не було, «біло-сині» три очки взяли, провівши дуже потужну кінцівку і зрештою втіливши свої атакувальні зусилля у третій гол. Якщо після удару Віталія Буяльського за «Кривбас» зіграла стійка, то вже в наступній вилазці вразити ціль Дубінчаку, якого класною скидкою головою вивів на вбивчу позицію Назар Волошин, не зміг завадити ніхто.  

«Динамо» здобуває десяту домашню перемогу в УПЛ під проводом Шовковського і збільшує відрив від третього місця до 12 очок. Наступної суботи кияни завершують чемпіонат виїзною зустріччю з «Рухом», тоді як «Кривбас» прийматиме «Минай».

ДИНАМО – КРИВБАС 3:1
Голи:
Ванат (4, з пенальті), Шапаренко (6), Дубінчак (80) – Твердохліб (19).
Динамо: Бущан, Тимчик, Дячук (Біловар, 63), Попов, Сирота (Буяльський, 46), Дубінчак, Бражко (Андрієвський, 71), Ярмоленко (Волошин, 46), Шапаренко (Шепелєв, 60), Кабаєв, Ванат.
Кривбас: Хома, Бандейра (Понєдєльник, 82), Сантіні, Стецьков (Вілівальд, 46), Дібанго, Вакулко (Татарков, 88), Кузик, Луньов (Шевченко, 75), Хомченовський, Твердохліб, Соса (Прінц, 46).
Попередження: Кабаєв (31), Біловар (69) – Сантіні (90+3).
Арбітр – Ярослав Козик (Мукачево).
18 травня. Київ. Ст-н Динамо ім. Валерія Лобановського. +24’C. 1 800 глядачів.

18 травня 2024 17:50







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід

2024-05-18 18:44


Класс!

2024-05-18 18:43




Поділитися

Найкращі динамівські голи серпня

 

06 вересня 2024 15:03

Герреро: «Маю двічі забити «Лаціо»… І не лише йому!»

 

05 вересня 2024 10:33

Із ювілеєм, Григорію Михайловичу!

 

04 вересня 2024 15:35