Сьогодні 18 жовтня 2024 р.

Справи тренерські: чи довго будуть без роботи Максимов і Скрипник

Тимофій ГРИФЛЮК

Досить дивний, але факт – наразі без контрактів знаходяться одні з найкращих представників тренерської гільдії України Юрій Максимов і Віктор Скрипник.

До цієї ситуації вони прийшли різними шляхами. У минулому сезоні Максимов творив дива з СК Дніпро-1, якщо враховувати ситуацію в клубі. Так, у Дніпра був склад високого рівня, але гравцям затримували зарплату на кілька місяців. Це негативно впливало на ситуацію в команді та мотивацію футболістів, але саме Максимова вважають чи не найкращим мотиватором серед усіх українських тренерів. Це такий собі представник old school, який здатен дати результат без попередньої підготовки у виді зборів чи трансферної кампанії під його вимоги.

Ось цю немотивовану команду він тримав на високому рівні, бився за друге місце, а в підсумку вивів до єврокубків. І вже влітку Дніпро-1 повторив шлях канонічного Дніпра та збанкрутував. Максимов залишився без роботи, хоча його результати дійсно відповідали високим стандартам.

У Скрипника ситуація протилежна. Він отримав дуже гарні умови в Металісті-1925, клубі, де фінансова складова стабільна та вище середньої за українськими мірками. Під нього взимку підписали декілька відомих ветеранів, але результат виявився дуже несподіваним – команда відправилась у Першу лігу. Неочікуваний шанс залишитися в УПЛ у вигляді перехідного турніру Металіст-1925 теж провалив, отже Скрипник сам подав у відставку та залишився без роботи.

Наразі в УПЛ є декілька команд, де вже звільнили головних тренерів, або це питання часу. Чи ризикнуть вони запросити до себе амбітних і вже відомих тренерів, чи продовжать свої малозрозумілі експерименти?

ОБОЛОНЬ

Тут без шансів. Клуб звільнив Іващенка через невдалі виступи, але президенту потрібен хтось скромний та малопомітний, особи Максимова та Скрипника у цю модель не підходять. Десь на 99% клуб призначить Сергія Шищенка, який відповідає усім критеріям пошуків. Він не буде просити про підсилення команди та фінансові запроси теж будуть незначними. Існує варіант і з призначенням екс-керманича ЛНЗ Олега Дулуба.

КОЛОС

Головний тренер команди Поздєєв під великим пресом відповідальності та шквалом критики. Одна справа давати результат на рівні U19, а зовсім інша керувати командою на рівні УПЛ, де твій авторитет і досвід трохи більше нуля. Ніхто не здивується, якщо Поздєєва після двох очок із 15-ти звільнять, але дуже здивуються усі, якщо клуб зробить реально сміливі кроки у майбутньому.

Якщо брати історичний аспект, то призначення когось з пари Максимов/Скрипник є малоймовірним. Річ у тому, що в Колосі завжди працювали «свої», тобто тренери, котрі до цього або грали, або тренували в системі клубу. Щоб запросити відомого й амбітного тренера «зі сторони», власнику клуба потрібно кардинально змінювати підходи до цього питання.

Чи буде повна зміна парадигми? Відповідь знає лише Засуха та його оточення, хоча з погляду медіа та вболівальників хотілося б бачити біля керма команди яскраву тренерську особистість, а не повністю підконтрольного президенту спеціаліста. Враховуючи якісний і досить цікавий склад команди, Максимов із його вмінням миттю міняти ситуацію та давати результат це просто найкращий варіант. Як ми бачили раніше, Скрипнику потрібен час і терпіння з боку керівництва, але після такого старту часу в Колоса вже може й не бути. До другого кола команді потрібно набрати достатньо балів у таблиці, щоб спокійно та без тиску готуватися до весняної частини сезону.

Отже, тут умовний фаворит Максимов, проте й кандидатура Скрипника має місце бути.

ЗОРЯ

Ходять різні чутки щодо нового тренера та логічно, що багато з них стосуються Скрипника. Це дійсно відповідає історичним і сьогоденним реаліям – саме з Зорею Віктор демонстрував найкращі результати в кар’єрі тренера. Але залишається багато нюансів, про які ми не знаємо. Перш за все, це історія його відходу з клубу, чи були там особисті проблеми з власником чи фінансові претензії. Проте, якщо припустити, що стосунки залишилися нормальними, то наразі Скрипник це майже ідеальний кандидат.

Проте й профайл тренера Максимова підходить Зорі. Склад команди це така собі солянка з молодих динамівців, різного рівня легіонерів і декількох досвідчених українців. Для Максимова це чудова можливість у черговий раз продемонструвати, що він уміє давати результат абсолютно з будь-яким набором гравців, у тому числі які не сильно поєднуються між собою.

Якщо брати фінансовий аспект, то й тут Зорі буде простіше працювати з Максимовим. Отже, якщо клуб має проєкт розвитку на багато років і готовий чекати, поки Скрипник будуватиме свою команду, то, звісно, це правильний і логічний варіант. Проте, якщо мова про результат за доволі скромних можливостей, то найкращий варіант на ринку – це саме Максимов.

3 вересня 2024 17:15







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Карпати готуються до львівського дербі

 

17 жовтня 2024 20:44

Ігор Краснопір. Про тренувальний процес, життя у Львові та футбольні мрії

 

17 жовтня 2024 14:20

Оболонь готується до поєдинку проти Динамо

 

16 жовтня 2024 13:41