Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Пономаренко: «Для мене добре, що в «Динамо» є нападники сильніші за мене. Є в кого вчитися»

Владислав ЛЮТОСТАНСЬКИЙ

Нападник київського Динамо та юнацької збірної України Матвій Пономаренко розповів про свій дебютний сезон у дорослому футболі, інтерес від інших клубів та цілі на кампанію-2024/25.

Минулого сезону зійшла нова молода зірка українського футболу – нападник київського Динамо Матвій Пономаренко. 18-річний форвард киян встановив рекорд результативності у юнацькій першості країни, забивши 24 голи у 28 матчах.

У тій же кампанії 2023/24 Матвій дебютував за першу команду Динамо в українському «Класичному», а наприкінці чемпіонату ще й забив свій прем’єрний гол на дорослому рівні. Проте це ще не все – Пономаренко також демонструє неабияку результативність у лавах юнацької збірної України: за 10 матчів у складі U-19 він забив 10 голів – у тому числі італійцям.

І Матвій ще може покращити цей показник, адже наразі триває Євро-2024 (U-19), де збірна України кваліфікувалася в півфінал! Сьогодні підопічні Дмитра Михайленка зіграють із Францією

Саме під час цього турніру, після групового етапу, Пономаренком розповів про свою відсутність у матчі першого туру з Північною Ірландією, курйоз під час перегляду в академію київського Динамо, різницю в роботі з Олександром Шовковським та Мірчею Луческу, конкуренцію з Владиславом Ванатом та дружбу з В’ячеславом Суркісом, критику на адресу українських легіонерів – Михайла Мудрика й Олександра Зінченка, а також про приклад Артема Довбика, бомбардирські цілі на наступний сезон і завдання Динамо на кампанію 2024/25.

«НА ЗБОРАХ ДІЗНАВСЯ, ЩО НЕ ЗМОЖУ ЗІГРАТИ В ПЕРШОМУ ТУРІ ЮНАЦЬКОГО ЧЕМПІОНАТУ ЄВРОПИ»

– На початку юнацького Євро-2024 (U-19) Ви не потрапили до заявки на стартовий матч з Північною Ірландією (0:0). З чим була пов’язана Ваша відсутність?
– Пропускав гру через перебір жовтих карток, останню з яких отримав у матчі кваліфікації на Євро зі Швейцарією (2:0). Думав, що воно не розповсюджується на фінальний етап турніру, але коли зібралися, то мені сказали, що я не зможу зіграти. Але вже у наступному матчі я зміг вийти на поле.

– Наскільки важче спостерігати за грою, а не брати безпосередню участь в ній? Відчули полегкість, коли вийшли проти італійців і забили?
– Та, чесно, я дуже сильно переживав за хлопців, бо була потрібна перемога. Звичайно, я був розчарований через те, що не грав, не міг допомогти команді. Але нічого – це футбол, таке трапляється. На теорії розібрали нашу гру з в груповому етапі, те що у нас не виходило та те, що вдавалося, тож будемо намагатися прогресувати. Шкода, що в півфіналі у нас буде кілька втрат, зокрема, мені дуже важко буде стежити за грою зі сторони через перебір карток.

– Ще раніше юнацька збірна України під керівництвом Юрія Мороза виступала на Євро U-17, однак не змогла вийти з групи. Спілкувалися з хлопцями з тієї команди на цю тему? Як вони пояснювали невдалий результат?
– Ой, чесно, я не говорив з ними щодо цього. Тому навіть не знаю, якою може бути причина.

«НА ПЕРЕГЛЯДІ В ДИНАМО БАТЬКА ПРОСИЛИ ПОКАЗАТИ МОЄ СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ. НЕ ВІРИЛИ, ЩО Я 2006 РОКУ НАРОДЖЕННЯ»

– Тепер хочеться поговорити про вашу клубну кар’єру. Якщо не бреше Вікіпедія, то народилися Ви у Миронівці, що на Київщині. З дитинства вболівали саме за столичне Динамо? Хто Ваші кумири дитинства серед динамівців?
– Так, так, звичайно за Динамо. Мій тато весь час вболівав за них, і я теж. З кумирів – це Андрій Ярмоленко. Якщо говорити про легіонерів, то мені подобалися Джермейн Ленс і Д’ємерсі Мбокані. Також імпонувала гра Мігеля Велозу в середині поля.

– А чи були у Вас у ранньому віці пропозиції від інших клубів, крім Динамо?
– Якщо чесно, то я не знаю. Мені тато сказав: «Збирайся, ми їдемо на перегляд в Динамо». Я взагалі не знав, що, де, куди, але сказали: «Поїхали». Ну ось я зібрав речі та й поїхав.

– Відразу зарахували до академії чи були певні складнощі?
– Тоді було ще три команди, мене покликали і я перше тренування добре провів. Після цього до тата підійшли тренери та попросили його показати моє свідоцтво про народження, бо вони не вірили, що я 2006 року. Батько дістав, продемонстрував і йому відповіли: «Все, ми вас беремо».

– Перенесемося до сьогодення. Минулого сезону Ви побили рекорд результативності у чемпіонаті U-19 та дебютували в складі першої команди Динамо. Як загалом оціните свій виступ у кампанії 2023/24?
– Вважаю, що минулий сезон був для мене успішний. Я робив все, що міг, але, звісно, хочеться ще більше забивати. Ну нічого, буду намагатися в наступному сезоні побити вже власний рекорд, якщо гратиму у юнацькому чемпіонаті. Якщо ні, то доведеться забивати за першу команду і я буду все для цього робити.

– Тоді доведеться вже перевершувати рекорд Генріха Мхітаряна.
– Ну так.

«ШОВКОВСЬКИЙ ДАВ ПАЦАНАМ БІЛЬШЕ СВОБОДИ, АЛЕ Я ВДЯЧНИЙ ЛУЧЕСКУ ЗА МОЖЛИВІСТЬ ДЕБЮТУВАТИ В ПЕРШІЙ КОМАНДІ»

– У молодіжці Динамо Ви граєте пліч-о-пліч з Олексієм Гусєвим і В’ячеславом Суркісом, на яких чиниться додатковий тиск через їхніх відомих батьків. У побуті вони прості хлопці, чи все-таки чимось вирізняються?
– Та ні, звичайні хлопці. Ми з ними дуже добре спілкуємось. В команді взагалі ніяких розмов щодо їхніх батьків немає. Я, наприклад, зі Славком дуже добре спілкуюся. Ми з ним часто їздимо кудись гуляти чи ще щось. У нас в команді чудова комунікація, всі з усіма ладнають.

– А можете виділити футболістів з юнацької першості України, гра яких вам імпонує?
– Ну, з нашої команди можна виділити всіх, тому що ми стали чемпіонами. А так мені подобається гра Дані Ващенка з Олександрії – хороший хлопець. Також виділю Вітю Цуканова та Колю Огаркова з Шахтаря. Та взагалі на цьому рівні у нас багато хлопців перспективних.

– Повернімося до першої команди біло-синіх. Ви дебютували в останньому матчі Мірчі Луческу на посаді головного тренера київського Динамо, продовжуєте виступати під керівництвом легендарного Олександра Шовковського. Що змінилося у команді та чим ці фахівці відрізняються між собою?
– На мою думку, багато змін відбулося саме у колективі, хоча й за Луческу теж було все добре. Однак у нього на тренуваннях ми більше бігали. Пацани були більш втомлені. Думаю, через це десь команді наприкінці не вистачало свіжості.

А потім прийшов Олександр Володимирович, дав більше свободи команді й пацани почали себе вільно почувати, відповідно й результати «пішли». Я вдячний Луческу, що він дав мені шанс дебютувати в дорослому футболі, ще й у матчі з Шахтарем.

«МЕНІ Є ЧОМУ ПОВЧИТИСЯ У ВАНАТА ТА СУПРЯГИ. БЕЗ КОНКУРЕНЦІЇ НІХТО НЕ ПРОГРЕСУВАТИМЕ»

– У минулій кампанії Ви взяли участь у восьми матчах УПЛ та встигли відзначитися голом. Ставили перед собою мету забити вже у дебютній кампанії на дорослому рівні?
– Починав той сезон в U-19, але завжди хотів грати в першій команді й завжди до того йшов. І так вийшло, що тренери помітили, що я почав добре грати і вже тоді отримав шанс у першій команді. Розумів, що його треба використовувати. Ну, й ось гра з Вересом, мені знову дали можливість себе проявити і вдалося забити. Я був надзвичайно щасливий. Водночас я прекрасно розумію, що не треба розслаблятися, необхідно й далі працювати.

– На позиції форварда у клубі Ви конкуруєте з головним бомбардиром чемпіонату України Владиславом Ванатом та Владиславом Супрягою. Які у вас стосунки та наскільки важко конкурувати з досвідченішими гравцями?
– У нас з ними нормальні стосунки, але це футбол. Без конкуренції ніхто не буде прогресувати. Тому для мене дуже добре, що є такі конкуренти. Ванат взагалі став найкращим бомбардиром. Я теж дуже хочу досягнути подібного, але до цього треба ще йти, працювати і намагатися забивати більше.

Вважаю, що для мене наразі добре, що у нашій команді є нападники, які сильніші за мене, які більше забивають. Я маю прагнути досягнути такого ж рівня. Футбол – це конкуренція. У них в обох є чому повчитися. Ванат та Супряга доволі багато часу провели в Прем'єр-лізі, грали в єврокубках та викликалися до збірної.

– Цього літа Динамо доволі активно поводить себе на трансферному ринку. Підписали Себальйоса, Піхальонка, Брагару та Рубчинського. Також надходила інформація, що клуб хоче придбати ще й нападника, зокрема повідомляли про інтерес до форварда Зорі Едуардо Герреро. Чи викликають у Вас реакцію подібні новини?
– Та ні. Взагалі не звертаю уваги, але чудово усвідомлюю, що Динамо – це команда, яка ставить перед собою найвищі цілі. Тому так і має бути. Це природний процес: з’являються новачки, хтось йде. Знову ж таки – конкуренція.

«МОЯ МРІЯ – ГРАТИ В РЕАЛІ, ВОДНОЧАС ДУЖЕ ПРИВАБЛЮЄ ЧЕМПІОНАТ АНГЛІЇ»

– Про інтерес до себе з боку європейських клубів, серед яких називали Севілью, Вулвергемптон та Брентфорд, теж дізнаєтеся з преси, чи були конкретні пропозиції?
– Звичайно, я дізнався про це з преси. Проте мій агент говорив, що були зацікавленості з боку однієї команди, але там так і не дійшла справа до чогось серйозного.

– Що саме за клуб виявляв такий інтерес?
– Краще не говоритиму. Можу лише сказати, що це команда з чемпіонату Англії.

– А в якому європейському чемпіонаті Ви мрієте пограти? Можливо, є улюблена команда з топ-ліг?
– Мій улюблений клуб – це Реал (Мадрид). Вважаю, що це найкраща команда світу. Думаю, що всі футболісти туди хочуть потрапити, бо це дуже великий клуб з великою історією. І, звичайно, моя мрія це там грати. Якщо говорити саме за лігу, то це Англія. Там, напевно, найбільш інтенсивний чемпіонат серед усіх. Дуже високий рівень майстерності у гравців, тому там дуже цікаво. В АПЛ завжди велика конкуренція, всі можуть один одного обіграти. І тому цей чемпіонат, я вважаю, стоїть на першому місці і є найбільш конкурентним.

«НЕ ПОГОДЖУЮСЯ З КРИТИКОЮ МУДРИКА ТА ЗІНЧЕНКА. ЦЕ ТОПОВІ ГРАВЦІ, Я ВІРЮ В НИХ»

– Чи надихає Вас приклад Артема Довбика, який, перебравшись з чемпіонату України, відразу став найкращим бомбардиром Ла Ліги?
– Авжеж. Це доводить, що в наш час все реально. З великою працею все можливе. Саме так здобувається великий успіх. Тому мені потрібно працювати ще більше.

– А чия гра з українців, що виступають у топових чемпіонатах, Вам також імпонує?
– Слідкую за Жироною, де грають Довбик та Віктор Циганков. Також виділю Олександра Зінченка та Михайла Мудрика, оскільки матчі за їхньої участі я теж часто переглядаю.

– Можете погодитися з критикою, яка лунає на адресу Зінченка та Мудрика? Про Олександра говорять, як про захисника, який погано обороняється, а Михайла звинувачують у відсутності стабільності та необхідного рівня ігрового інтелекту.
– У мене інша думка щодо цього. Зінченко та Мудрик вже грають на такому високому рівні – це дуже великий тиск. Ті, хто їх критикують, вони не були в їхній шкурі. Вони цього не відчувають. У футболі всяке трапляється: є злети, є падіння.

Можливо, наразі у них не найвдаліший період у кар’єрі, проте я вважаю, що це топ-виконавці. Їх не дарма взяли такі великі клуби, як Челсі та Арсенал. Ці команди заплатили чималі кошти за цих гравців. Думаю, що в них все буде добре, все вийде. Повторюсь, Зінченко та Мудрик – це топ-гравці, й попри спад, як говорять, в їхніх кар'єрах, я вірю в них.

«ЦІЛЬ ДИНАМО – ВИХІД ДО ЛІГИ ЧЕМПІОНІВ ТА ПОВЕРНЕННЯ ЗОЛОТА ЧЕМПІОНАТУ ДО КИЄВА»

– А щодо Вашого майбутнього? Наступний сезон Ви проведете саме в Динамо, чи готові розглянути варіант з орендою в інший клуб задля стабільної ігрової практики?
– Про оренду мова навіть не заходила. Я думаю, що залишуся в Динамо, оскільки на зборах починав працювати саме в першій команді.

– Які очікування маєте від наступного сезону? Золото чемпіонату дійсно повернеться до Києва?
– Перед нами, динамівцями, стоять найвищі цілі. Клуб провів дуже якісну роботу в це трансферне вікно, прийшли дуже хороші гравці. Наша задача – вихід у Лігу чемпіонів і, звичайно, повернення чемпіонського трофея до Києва. Всі цього хочуть. Перед нами стоїть ця ціль, і всі до цього йтимуть в наступному сезоні.

– Хочеться завершити нашу розмову прогнозом щодо Вашої результативності в наступній кампанії. Якою є ціль Матвія Пономаренка щодо забитих голів у сезоні 2024/25?
– Загадувати не хочу, тут як вийде. Але, звичайно, я ставлю перед собою великі цілі, хочу більше забивати, бити рекорди ставати найкращим бомбардиром.

– А яка кількість голів буде достатня, коли Ви можете сказати собі: «Окей, це вже непогано».
– Думаю, якщо ще більше гратиму за першу команду Динамо, то це десь 10 м’ячів.

– Так і запишемо – 10 голів. А поки бажаю успіхів Вам в наступних матчах юнацького чемпіонату Європи та виходу нашої збірної до плей-офф.
– Дякую, будемо старатися!

25 липня 2024 13:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Найкращі динамівські голи серпня

 

06 вересня 2024 15:03

Герреро: «Маю двічі забити «Лаціо»… І не лише йому!»

 

05 вересня 2024 10:33

Із ювілеєм, Григорію Михайловичу!

 

04 вересня 2024 15:35