Сьогодні 8 вересня 2024 р.

«Турнір чотирьох»: анонс плей-офф за право зіграти в УПЛ

Олекса БИК

Дива не сталося. Чутки про кінець СК «Дніпро-1» перетворились у реальність всього за один місяць. Не маючи шансів на порятунок ще навесні, СК вийшов у єврокубки – і тепер у нас мінус один клуб в Європі.

Крім того, вони разом з УПЛ та УАФ затягнули неминуче зняття з чемпіонату майже до початку нового сезону. Як наслідок, ніхто не розумів, до чого готуватись і хто отримає 16-те місце в еліті.

Серед усіх можливих варіантів чиновники обрали «турнір чотирьох» – дві найгірші команди попереднього сезону мали помірятись силами з учасниками плей-офф за УПЛ.

«Епіцентр» – «Минай»

Якби цей матч првоели в травнево-червневих матчах, то фаворита назвати було б складно. «Минай» видав вражаючу весну, набравши 4 очки проти прямих конкурентів за виживання, бивши фіналіста Кубка («Ворсклу»), а також «Чорноморець» (2:0), «Колос» (3:2) і міцний ЛНЗ (2:1). Крім того, «лисиці» стримали «Рух» і «Олександрію» (по 1:1). Декілька разів вони камбечили з 0:2, як у Полтаві.

Після дауншифтінгу «лисиці» втратили Немчанінова, Піддубного, Петька, Вітенчука, Семотюка, Устименка, Корнійчука і Кемкіна – відхід трьох останніх особливо важкий. Устименко забив 5 голів, а Корнійчук виділявся настільки, що перейшов у «Полісся». Кемкін же став одним із головних голкіперських відкриттів України.

Зате «Минай» зберіг Дмитрука, Скибу, Прокопчука, Воробчак Корабліна, Ременяка й Вакулу, а також викупив Гунічева. Останні четверо були лідерами весни – Вакула зі своїми 1+3 видав ефектний ренесанс. Очікувалось, що і ці футболісти отримають свободу після вильоту, однак «лисиці» не допустили повного розвалу. Їхній склад залишається міцним – як мінімум, на тлі «Епіцентру».

Команда з Дунаївців, яка нині виступає в Кам'янці-Подільському, видала дуже гідний плей-офф проти «Вереса». У першому матчі підопічні Сергія Нагорняка розписали нічию, ганяючи рівнян в хвіст і гриву – допоки були сили. Не можна сказати, що «епіки» демонстрували якусь тікі-таку, однак це був атакувальний футбол з бажанням грати на м'ячі. Це – не «фізрукбол».

Серйозних змін у складі за літо не сталося. Головною втратою став Сергій Стень – вінгер, який забив 6 голів у попередньому сезоні та відзначився у воротах «Вереса». Він поїхав у «Металіст 1925». Також колектив залишив Алібеков, але навряд чи ця втрата стала відчутною. Поповнення ж майже нічого не скаже пересічному вболівальнику – «Епіцентр» підсилився ноунеймами, а також підписав Запорожця з «Оболоні».

Орієнтовні склади

«Епіцентр»: Чернобай – С. Кристін, Савчук, Мороз, Климець – Полюлях, Беженар – Ляшенко, Запорожець, Равлик – Кравчук.
«Минай»: Бандура – Чуєв, Прокопчук, Скиба – Дмитрук, Кораблін, Матюшенко, Дворенко – Ременяк, Вакула – Гунічев.

Прогноз

Абсолютно непередбачувана гра. «Минай» залишився без топ-форварда (за своїми мірилами) і топ-голкіпера (за мірилами УПЛ), втратив ще кількох важливих футболістів – але зберіг приблизно половину лідерів. Як це позначиться на грі підопічних Желько Любеновича?

Серб намагався балансувати між швидкими переходами й осмисленими володіннями. На практиці це означало хороші комбінації в ході блискавичних контратак. Такий футбол вельми чутливий до зіграності. У Сергія Нагорняка стиль схожий, але немає таких гойдалок зі складом.

Явно сильнішої команди в цій парі немає.

«Лівий Берег» – «Металіст 1925»

А ось у цій парі фаворит помітний неозброєним оком. «Металіст 1925», звісно ж, зганьбився у попередньому сезоні – але це не скасовує потужності складу й досвіду Віктора Скрипника. Сумарно футболісти харківського клубу коштують майже 10 мільйонів євро. За даним показником «жовто-сині» входять у топ-9 клубів України.

«Металіст 1925» має настільки великі можливості по комплектації, що здатний спокійно розпрощатись з Вачіберадзе, Ременюком, Юсовим і Ростиславом Русином – а це футболісти з колосальним досвідом на найвищому рівні. Замість них харків'яни підписали Василя Кравця (захисника з досвідом Ла Ліги), Когута та Пасіча (колишніх представників СК «Дніпро-1»), Нагнойного (універсал із «Зорі»), а також вищезгаданого Стеня та Сема Обінаю (футболіст збірної України U19).

Очевидно, що Віктор Скрипник планує повернутись в УПЛ вже наступного літа. З таким складом виграти Першу лігу можна навіть без тактики – а з цим у нього були проблеми навесні. Славетний «ромб» у цьому складі не працював, але коуч довго намагався його інтегрувати. Інші тактичні рішення теж не дали результату.

Подивимось, як буде тепер. За будь-якого розкладу, «Лівий Берег» залишається андердогом протистояння. Кияни були андердогами навіть на тлі «Оболоні» в плей-офф за УПЛ – занадто слабким був їхній склад. Та і рівень гри не вражав оригінальними ідеями, хоча не можна відмовити «зелено-жовтим» у хорошій організації та дисципліні.

За два місяці «Лівий Берег» не став кращим в кадровому плані. Одні ноунейми пішли – інші ноунейми прийшли (статус ноунейма тут говорить тільки про невідомість, а не про рівень). Із серйозних втрат можна назвати тільки Мисика. Із серйозних підписань – центрхава Банаду з «Вереса». Повільного, але досвідченого й небезпечного у грі головою. У часи «Олександрії» Євген навіть забивав по 9 голів.

Орієнтовні склади

«Лівий Берег»: Механів – Астахов, Соколов, Якимів, Сіддні – Співаков, Банада – М. Когут, Дедух, Куліш – Сухоручко.
«Металіст 1925»: Мозіль – Пасіч, Імереков, Червак, Кравець – Габелок – Моура, Когут, Чурко – Борячук

Прогноз

Зачепитись за УПЛ киянам буде важко, але ситуацію дещо полегшує хаотичність старту сезону. Команди починають достроково, це їхній перший матч – вплив тактики та класу футболістів в таких умовах дещо зменшується. Дещо, але не настільки, щоб нівелювати 4-разове відставання у вартості складу.

«Металіст 1925» є фаворитом усього «турніру чотирьох». Прямо зараз здається, що програти харків'яни можуть тільки самі собі. Така от теорія – подивимось, як буде на практиці.

26 липня 2024 12:25







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Найкращі динамівські голи серпня

 

06 вересня 2024 15:03

Герреро: «Маю двічі забити «Лаціо»… І не лише йому!»

 

05 вересня 2024 10:33

Із ювілеєм, Григорію Михайловичу!

 

04 вересня 2024 15:35