Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Вернидуб: «Про чемпіонство мріє кожен тренер, і я не виняток. У «Кривбаса» є хороший шанс…»

Андрій ПІСКУН

Тренер «Кривбасу» Юрій Вернидуб – про виступ команди у першій частині чемпіонату, новачків та плани на весну.

– Ви сказали, що хочете завоювати єврокубкове місце за підсумками сезону, але Кривбас зараз очолює турнірну таблицю. Скажіть чесно, мрієте про чемпіонство?
– Чому ні? Про чемпіонство мріє кожен тренер, і я не виняток. У Кривбаса є хороший шанс і потрібно спробувати поборотись. Але це тільки в думках, а як воно буде – подивимось у другому колі. Мені дуже хочеться, щоб у другій частині чемпіонату мої хлопці виглядали ще краще, ніж у першій. Кожен тур для нас буде чемпіонським.

– Як оціните рівень нинішнього чемпіонату України?
– В умовах війни дуже важко запрошувати якісних іноземців, багато хороших гравців просто бояться їхати в Україну. Але, все одно, деякі непогані легіонери приїжджають, повернулось багато українців. Той же Шахтар повернув своїх вихованців: Чигринського, Ракицького, які піднімають рівень УПЛ.

Рівень чемпіонату, може, і впав у порівнянні із 2012 роком, але він на 100% став цікавішим. Сьогодні є 6-7 команд, які можуть боротися за найвищі нагороди. Раніше такого не було. Всі знали, що перше місце займуть Шахтар чи Динамо, а за третє будуть боротися Дніпро та Металіст.

А сьогодні команди, які тільки нещодавно увійшли в УПЛ, – Кривбас, Полісся, Рух, – боряться за нагороди. Той же Чорноморець не варто списувати з рахунків. Якби у Григорчука був трішки кращий склад, то він міг би поборотись за найвищі місця, хоча одеський клуб боротьбу ще не закінчив.

– По командах зрозуміло, давайте тепер пройдемось по персоналіях. Хто із гравців вам імпонує сьогодні в УПЛ, хто вже готовий піти на підвищення у європейські чемпіонати?
– Перш за все – це Судаков, про якого дуже багато пишуть. Не знаю, правдиві ці суми чи ні, але Георгій безсумнівно заслуговує піти на підвищення. Він один з найкращих гравців у нашому чемпіонаті.

Також у Шахтарі відзначу Сікана. Мені сподобалось, як він виглядав в останніх турах УПЛ і Лізі чемпіонів. Данило показав непоганий рівень атакуючого футболіста.

У Дніпрі-1 є Гуцуляк і Піхальонок, які мені дуже подобаються. У Динамо непогана молодь, ті ж Бражко, Ванат.

Ці гравці сміливо можуть іти в топ-5 чемпіонатів Європи, і вони там не будуть останніми.

В українському чемпіонаті зараз вдосталь яскравих футболістів.

– Кривбас пішов на зимову перерву лідером УПЛ. Підбиваючи підсумок першого кола, що вам вдалося зробити, а що – ні?
– Тут тільки позитив. Як би там не було, але Кривбас на вершині. В Динамо та Шахтаря є матчі в запасі, але ж їх ще потрібно виграти. Тому плакатись або на щось жалітись буде некрасиво з моєї сторони. Я дуже задоволений своїми хлопцями і тим місцем, яке займає Кривбас.

Мені, як і всім гравцям, тепер хочеться триматися за це місце і не відпускати його. Але, щоб його зберегти, у другому колі потрібно виглядати ще краще. Попереду дуже багато роботи.

– Кривбас провів багато яскравих матчів у першому колі, чого тільки варті бойова нічия з Шахтарем (3:3) та розгром прямого конкурента Дніпра-1 (3:0). Який матч був найкращим для вас?
– У нас було багато непоганих ігор, той же виїзний матч з Колосом (3:0), домашня гра з Дніпром-1 (3:0). Але я виберу матч з Шахтарем. Програючи спочатку 0:2, а потім 1:3, ми зрівняли рахунок, а в кінці могли ще й вирвати перемогу, якби Дебелко трохи краще виконав момент. Проте нічиєю я цілком задоволений.

– Назвіть тепер найгірший матч Кривбасу з вашої точки зору?
– Хоча ми Динамо і програли 0:2, але я вважаю, що якби не вилучення Бескоровайного на 12-й хвилині, то рахунок був би іншим. Але маємо те, що маємо. Також назву домашню поразку від Руха. Гра була рівна, але ми програли з рахунком 1:3. Рух дуже класна команда – швидка, молода.

Можна ще згадати нашу останню гру у першому колі проти Зорі (2:2). Ми вигравали 2:0, контролювали хід матчу, але дали супернику відігратись і просто загубили два очки. Якби ми взяли ці бали, то на зимову перерву пішли б у набагато кращому настрої.

– На зборах Кривбас провів уже два матчі і в усіх переміг (інтерв’ю записувалось до спарингу Вікторією (Пльзень), – прим А.П.), включаючи постійного учасника єврокубків Ференцварош. Чи задоволені ви спарингами?
– Ще рано про щось говорити, але я дуже задоволений тим, що хлопці стають кращими, мужнішають на очах і додають з кожною грою. Хоча ще є над чим працювати, роботи багато.

Гра з Вікторією (Пльзень) буде останньою на першому зборі. Після цього я дам хлопцям два дні відпочинку і почнемо проводити останній збір, який закінчиться 14 лютого.

– У першому матчі ви використовували у захисті півзахисників Хомченовського та Вакулка. У другому – Кузика. Чому?
– На зборах хочеться подивитися гравців на різних позиціях. Напередодні спарингу з П’ястом мікротравму отримав Тимур Стецьков, тому в центрі захисту я спробував Вакулка. Також застудився наш лівий оборонець Дібанго і замість нього зіграв Хомченовський. Я шукаю варіанти, які можуть нам знадобитися у другому колі. Мені потрібно розуміти, хто зможе закрити ці позиції.

– Задоволені результатом?
– Якщо зіграли на нуль, значить, хлопці справились. Звісно, хотілося б краще, але для першого разу нормально. Той же Вакулко доволі непогано зіграв лівого центрального захисника. Відсутність високого зросту він компенсував швидкістю. Юрій сильний у відборі і дуже чіпкий.

У Хомченовського вже є досвід гри лівим захисником, бувало, що в чемпіонаті він закривав цю позицію.

– Коли повернеться після застуди Дібанго?
– Думаю, на другому зборі він вже почне працювати в основній групі. Все буде добре.

– В атаці Кривбасу грав Аду, який провів мало хвилин у першому колі. Він вже бойова одиниця чи треба ще покращувати рівень, щоб грати в основі вашої команди?
– Він дуже добре працює. З кожним днем Аду зростає в майстерності. Я думаю, що в нас з’являється нападник високого класу, який зможе скласти конкуренцію Кожушку.

– У воротах Ференцвароша відзначився Соса, який перше коло пропустив через травму. Як у нього справи?
– Соса вже працює на повну. Потроху починає грати і набирати форму. Ми на нього дуже розраховуємо у другому колі. Він непогано виглядав, коли тільки-но приїхав до нас. Ми його практично з поїзда кинули в бій і Соса не підвів, забив гол Металісту у минулому чемпіонаті.

– Давайте трохи поговоримо про ваших новачків. Яке на вас враження справив Твердохліб?
– Єгор тільки звикає до наших навантажень, знайомиться з командою. Я думаю, все буде гаразд. Він однозначно бойова одиниця Кривбасу. Я бачу, що хлопець розумний, з хорошим футбольним IQ. Ми на нього дуже розраховуємо.

– Що скажете про Микитишина, який повернувся з Олександрії?
– Він мені дуже сподобався у грі з Ференцварошем, міг двічі забити, але перший удар потягнув воротар, а потім угорців врятувала хрестовина. У цьому матчі я поставив Микитишина на позицію «десятки». У нього гарна швидкість, Артур повинен допомогти команді досягти поставлених цілей.

– Коли очікувати дебюту Бандейри, який не зіграв у перших двох спарингах?
– У нього було невеличке пошкодження, тому він пропустив декілька тренувань, але вже займається у загальній групі. У грі з Вікторією я дам йому час (проти Вікторії Бандейра з’явився на 74-й хвилині, замінивши Татаркова, – прим. А.П.). Футболісти, які пропускають, все одно повинні пройти той шлях, який пройшла основа.

– Португалець в чемпіонаті України – рідкість. Розкажіть трохи про Бандейру.
– Ми зробили вибір на його користь, тому що мені сподобалось, як він грає на позиції правого захисника. Також він може бути латералем у грі з трьома захисниками. У Бандейри непоганий дриблінг, чудові флангові передачі, кроси. Я дуже на нього розраховую і сподіваюсь, що він набере форму та складе конкуренцію Понєдєльніку.

– Що, до речі, з Хобленком? Його оренда в ЛНЗ закінчилась, але в вашій команді його немає.
– Ми нормально поговорили і я йому дав зрозуміти, що не розраховую на нього. На позиції нападника у Кривбасі є футболісти, які, на мою думку, сильніші за Хобленка. У минулому сезоні Олексій сам попросився піти, сказав, що дуже сильно хоче в Карпати. Я не став йому заважати. Якщо людина так бажає, то зрозуміло, що вона не хоче залишатись у Кривбасі. У Карпат була опція викупу Хобленка, але в нього там щось не склалось, і львівський клуб відмовився її активувати.

Хобленко повернувся до нас, але на той час я на нього не розраховував і Кривбас знайшов варіант з орендою в ЛНЗ. Він непогано себе проявив і хотів там залишитись.

Але! Кривбас у свій час заплатив за нього немаленькі кошти, виконав перед ним всі умови, тому, звичайно, клуб хоче заробити на його трансфері. Ми з генеральним директором йому сказали: «Ти не можеш піти безкоштовно, у тебе ще півроку контракту з Кривбасом. Якщо ЛНЗ хоче тебе підписати, то вони мають щось заплатити».

Хобленко сказав, що ЛНЗ готовий його взяти, але безкоштовно. Я відповів, що це вже не моя справа, нехай вирішують клуби. Наскільки я знаю, зараз все нормально і його перехід повинен відбутись, але куди, я не знаю.

– Чи буде ще підсилення в Кривбасі взимку, нам очікувати на трансфери?
– На сьогоднішній день команда в нас укомплектована, є два склади. Ми підписали всіх гравців, яких хотіли.

Будемо працювати з цими футболістами. Але якщо з’явиться гарний центральний захисник, то будемо думати.

– Гравців на позицію центрального захисника ви проглядаєте в Україні чи за кордоном?
– В українському чемпіонаті зараз немає топових гравців на цій позиції, яких можна придбати. Динамо вже довго шукає центрального оборонця, але безрезультатно. Подивимось, як воно буде, не хочу загадувати.

– Вихідних трансферів не буде, всі залишаються в команді?
– Так, усі залишаються, окрім Устименка і Семотюка, яких ми віддали в оренду в Минай. Я з ними поговорив і сказав, що мені не хочеться, щоб вони просто сиділи, їм потрібна ігрова практика, щоб зростати. На мій погляд, оренда в Минай – це оптимальне рішення. Вони пограють в клубі УПЛ, а влітку повернуться в Кривбас і будуть доводити, що достойні місця в команді. Я на них дуже розраховую.

– Справжнім відкриттям цього чемпіонату став Олег Кожушко, який ділить лідерство в таблиці бомбардирів з Ванатом, у обох по сім м’ячів. До цього сезону він ні разу не забивав більше трьох голів у жодному клубі. Як вам вдалося його розкрити?
– У нього є всі якості, які потрібні нападнику. Він невисокий, але дуже, дуже швидкий, завзятий і не боїться боротьби. Можливо, у нього десь не вистачає технічних даних, але час підтягнути цей момент ще є. Саме головне, що Кожушко зрозумів мої вимоги з першого дня нашої співпраці і не дає жодного шансу, щоб я в ньому розчарувався. Я дуже хочу, щоб Кожушко став найкращим бомбардиром.

– Також в Кривбасі сяє Іван Дібанго, який в опитуванні нашого сайту зайняв друге місце серед легіонерів, поступившись лише Макуана. Розкажіть, у чому його феномен?
– Коли я його тільки побачив, то сказав, що для мене це відкриття. Я відразу розгледів його потенціал. Він чудова людина і справжній професіонал, завжди доглядає за собою, часто індивідуально займається.

Дібанго – швидкий, чіпкий, не боїться єдиноборств, його дуже важко обіграти один в один. Він по праву є найкращим лівим захисником чемпіонату України. Хоч Іван і молодий, 21 рік, але виглядає дуже впевнено. Він з кожним днем прогресує, я якщо так і далі буде працювати, то принесе Кривбасу хороші гроші.

– Дібанго вже готовий до топ-чемпіонату?
– Думаю, так. Африканці швидше адаптуються до топ-чемпіонатів, ніж українці, тому що вони дуже голодні до футболу. Вони все життя чекають на свій шанс, і якщо він з’явиться, я впевнений, Дібанго його використає на 200%.

– У вашій команді грає досить багато легіонерів. Як вони реагують на війну, чи не бояться грати в Кривому Розі, Одесі тощо?
– Ті легіонери, які до нас прийшли, нормально до цього ставляться. Вони працюють у звичному режимі і розуміють, що ніяких варіантів немає, потрібно грати. Ми – команда, і повинні бути разом. Наші легіонери хочуть грати і досягати вершин, навіть, під час війни.

– Тобто таких випадків, як у Дніпрі-1, коли легіонери відмовлялись їхати далі Закарпаття, у вашій команді не було?
– Ні, жодного разу. І я впевнений, що такого не буде. Ми відразу домовляємося, щоб таких проблем не виникало. Легіонери повинні розуміти, куди вони прийшли. Я дуже вдячний ЗСУ, що вони дають нам змогу займатися своєю справою – грати у футбол. Низький їм уклін і повага. Хочеться, щоб ми найскоріше перемогли і хлопці з фронту повернулися додому живими і здоровими.

30 січня 2024 17:20







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Найкращі динамівські голи серпня

 

06 вересня 2024 15:03

Герреро: «Маю двічі забити «Лаціо»… І не лише йому!»

 

05 вересня 2024 10:33

Із ювілеєм, Григорію Михайловичу!

 

04 вересня 2024 15:35