Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Циткін: «Хуст» готовий замінити в Першій лізі «Дружбу»

Днями у перехідному матчі-відповіді за право участі в Першій лізі у сезоні-2024/25 ФК «Хуст» поступився друголіговому ПФК «Звягель» із рахунком 0:1. А перший матч між командами, який провели у Хусті, завершився внічию 1:1. Отже, хустяни мали б повернутися до Другої ліги, де грали попереднього сезону.

Водночас, за попередньою інформацією, ФК «Дружба» (Мирівка, Київська область), який виграв Другу лігу і напряму завоював право на підвищення в класі, може знятися зі змагань. Чи замінить його в цьому випадку «Хуст»? Якими є підсумки сезону і плани закарпатського клубу на наступний чемпіонат? Про це та багато іншого головний тренер ФК «Хуст» Володимир Циткін.

«Якщо Хуст припинить своє існування, то всі футболісти стануть вільними агентами»

– Володимиру Борисовичу, ФК Хуст готовий замінити в Першій лізі Дружбу, якщо мирівський клуб зніметься офіційно?

– Наш президент Михайло Мадярчик ухвалив рішення: якщо буде можливість зіграти в Першій лізі, замінивши Дружбу, то клуб готовий до цього.

– Склад команди збережено?

– У половини гравців завершилися контракти. Якщо стане відомо, що ФК Хуст гратиме в новому сезоні в Першій лізі, будемо вести перемовини про їхнє продовження. В іншої половини наших футболістів контракти ще діючі. 

– Без участі у Першій лізі багато гравців, які ще не мають контрактів, можуть залишити команду?

– Розглядаються різні варіанти. Поки точно невідомо, чи взагалі виступатиме команда в Другій лізі. Якщо Хуст припинить своє існування, то всі футболісти стануть вільними агентами. 

– Які завдання та сподівання на наступний сезон?

– Це питання поки що не на часі. 

– Які гравці були лідерами минулого сезону?

– Складно таке питання коментувати. Маю власну думку щодо гри кожного нашого футболіста. Хуст провів сезон нерівно, тому й виділяти нікого не буду. Скажу лише, що багато наших гравців могли діяти на полі й краще. Але в силу різних причин не використали повною мірою свій потенціал. 

«Сираш зник на добу, ми не знали його місце перебування»

– Приблизно місяць тому вашого 25-річного захисника Миколу Сираша просто з вокзалу доправили до ТЦК. Яка зараз доля цього мобілізованого?
– Микола зараз перебуває в навчальній частині. Намагаємося йому якось допомогти. На нашу думку, один із лідерів Хусту має грати в футбол. Водночас розуміємо ситуацію в країні. Тобто далі буде, як вийде. Поки немає жодної конкретики. 

– Коли Миколу забирали у ТЦК, це стало для клубу несподіванкою?

– Це наш гравець основного складу. Його забрали з вулиці і мобілізували. Микола зник для всіх на добу, ми не знали його місце перебування. Він після затримання зміг написати СМС з чужого телефону вже із Мукачевого. Адже його власний гаджет забрали і не віддавали добу. Це протизаконно – відбирати у людини її власність.

– Чи буде команда скорочувати середній вік гравців, щоб побільше в складі було молоді (в зв'язку з мобілізацією)?
– Ми ще знаємо, де будемо виступати в новому сезоні, тому про комплектацію не думаємо. Взагалі до комплектування колективу треба підходити не за віковими параметрами, а в першу чергу за футбольними характеристиками. 

Суттєве омолодження колективу в зв’язку із мобілізацією – складне запитання, і всі команди будуть над ним замислюватися. Зрозуміло, що зараз сильні і водночас молоді гравці (немобілізаційного віку) користуватимуться підвищеним попитом на українському футбольному ринку. Але як воно буде далі, уявити складно. 

«Мали всі можливості уникнути перехідних ігор»

– Які причини того, що ФК Хуст опинився серед аутсайдерів Першої ліги і був вимушений проводити перехідні матчі?

– Наша команда ще два роки тому грала на першість області, а зараз провела дебютний сезон у Першій професіональній лізі. Вважаю, що у нас були всі можливості уникнути перехідних ігор. Але все ж ФК Хуст напряму не вилетів, а бився до останнього. 

З одного боку, сезон через пониження в класі виявився невдалим. З іншого – був дуже корисним, адже клуб вперше грав на такому високому рівні. 

– У перехідних матчах мали шанси подужати ПФК Звягель?

– Авжеж. Це були два рівних матчі. Але деякі моменти (футбольні і нефутбольні) зіграли проти нас. Нагадаю, ми пропустили вирішальний м’яч від Звягеля в кінці матчу-відповіді.

– Знаю, що Ви зараз повертаєтеся до рідної Вінниці, де маєте житло. Скільки триватиме відпустка?
– Поки що не знаю. Щоб зрозуміти, як будувати підготовчий період, треба знати, на якому рівні далі гратиме Хуст. А також, коли почнеться сезон. Це стане відомо днями. 

– Перед Хустом Ви тренували друголігову вінницьку Ниву в Другій лізі. Порівняйте рівень цих двох дивізіонів. 

– Рівень Першої ліги – досить хороший. Тут є сильні команди, а наша західна зона – взагалі дуже потужна. Якщо подивитися на турнірну таблицю, то всі команди, які вилетіли з Першої ліги цього року напряму, представляли східну зону. Це красномовно вказує про клас колективів саме західної зони.

Додам, що наступного сезону три-чотири першолігові команди, думаю, мають ставити перед собою завдання підвищитися в класі. Це, зокрема, ФК Минай, Агробізнес, Епіцентр і Буковина. 

13 червня 2024 17:24







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Перша ліга-2024/25, 4-й тур. ТОП-5 голів

 

03 вересня 2024 14:45

Перша ліга-2024/25, 3-й тур. ТОП-5 голів

 

29 серпня 2024 09:00

Перша ліга-2024/25, 2-й тур. ТОП-5 голів

 

20 серпня 2024 13:00