Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Що Скрипник будує в «Металісті 1925» та які зміни вже вимальовуються

Артур ВАЛЕРКО

Весняна історія ще довго буде болючим спогадом для ФК Металіст 1925 – незважаючи на запрошення досвідченого головного тренера Віктора Скрипника зі всім штабом, а також запрошення кількох статусних новачків, харків’яни не просто не виконали завдання на сезон, а вилетіли з УПЛ з останнього місця. Це була одна з головних несподіванок навіть для багатого на події сезону 2023/24.

Проте керівництво харківського клубу стоїчно витерпіло це важке випробування та надало кредит довіри своєму новому тренерському штабу та складу. Тепер, напередодні нового чемпіонату, Металіст 1925 виглядає головним фаворитом Першої ліги 2024/25. У символічній збірній найдорожчих гравців дивізіону семеро представляють саме харків’ян, і це не кінець – чутки відправляють сюди не менш імените поповнення.

Спробуємо надати відповідь на три головних питання міжсезоння стосовно Металіста 1925: чому все-таки команда вилетіла з УПЛ, чи вирішив клуб свої весняні проблеми, чи справедливо вважати колектив команду Скрипника фаворитом Першої ліги.

МЕТАЛІСТ 1925 НЕ БУВ НАЙСЛАБКІШИМ В УПЛ, АЛЕ ТІЛЬКИ ПОГІРШУВАВ СВОЇ ПРОБЛЕМИ

Окидаючи поглядом 2024 рік, все було дуже оптимістично для харків’ян. Металіст 1925 досягнув домовленості з одним із найбільш статусних тренерів УПЛ Скрипником, який із Ворскли переходив зі всім своїм штабом і з провідним півзахисником Юрченком. Також були підписані захисник Імереков (Атромітос, Греція), півзахисник Гармаш (Осієк, Хорватія), нападник Овусу (Істанбулспор, Туреччина) і один з найперспективніших гравців Першої ліги, воротар Проценко (Гірник-Спорт). Втрат у харківського клубу практично не було – хіба що за власним рішенням відправили в оренду ветеранів-опорників Мартинюка та А.Ткачука.

Значні фінансові вливання криптобіржевого короля Носова помітно виділяли Металіст 1925 серед усіх, хто навесні мав відстоювати прем’єрлігову прописку.

Проте, ще на самому початку весняної частини сезону в харків’ян були великі проблеми. Найбільші проблеми Металіста 1925 залишилися не вирішеними:

– труднощі з атакою (лише три голи в найкращих бомбардирів, найгірший на всю лігу середній показник за кількістю ударів по воротах, один із найгірших за дотиками до м’яча в чужому карному майданчику);

– провал в обороні (найбільша кількість пропущених м’ячів, найбільша кількість допущених ударів по своїх воротах);

– заміна ключових вікових гравців (відразу семеро гравців у віці 30 років і старших були основними в Металісті 1925 восени);

– погіршення роботи на флангах (у команди було вкрай мало кросів, асистів з флангу, а донедавна провідні результативні вінгери різко здали в цьому сезоні – за винятком хіба що Дмитренка);

– постановка загальнокомандного пресингу (Металіст 1925 відзначався низькою інтенсивністю дій без м’яча, паршивенько відбирав і перенаправляв м’ячі собі на користь).

До того ж, при точковій селекції, Скрипник не врахував той факт, що від попередників йому дістався набір гравців під тактичну схему 4-1-4-1. Сам же екс-захисник Вердера та збірної України тяжіє до тактичної схеми 4-4-2 в такій складній її реалізації, як «ромб». При цій схемі особливо важлива роль опорника, натомість, найдосвідченіші центральні півзахисники – Мартинюк і А.Ткачук – були віддані в першоліговий Діназ. Інші гравці цього амплуа в Металісті 1925 були, більшою мірою, «ігровиками» – «вісімками». Не вистачало жорсткості.

В окремих матчах позицію в опорній зоні вимушено закривав центрбек Червак, а коли стало очевидно, що проблеми в центрі поля таким чином не вирішуються, до першої клубної команди терміново підтягнули зовсім юного Обінайя. Гравець це, безсумнівно, талановитий, але в мега-раціональному весняному футболі йому було важко допомогти. Ось і вийшло, що команда Скрипника спробувала грати по-новому, не маючи для цього достатніх засобів.

Металіст 1925, суворо кажучи, не був аж настільки найгіршим – але занадто багато пропускав (57 м’ячів є найгіршим показником сезону в УПЛ 2023/24), видав відразу кілька затяжних невдалих серій (14 турів без перемог у листопаді-квітні), нахапався занадто багато карток (8 червоних і 69 жовтих – у трійці найгрубіших).

Якщо умовні Оболонь, Верес і особливо ФК Минай виступили вище очікувань, то Металіст 1925 недопрацював відповідно до власного кадрового потенціалу. Виліт з останнього місця – це шок, якщо враховувати клубні можливості та очікування.

Це все має пролити світло на кілька важливих питань, ну, наприклад: посилення під час зимового антракту виявилося саме таким тому, що це рівно те, чого просив Скрипник, чи насправді клуб не надав всього, про що говорилося, або ж лише маленька частина з запрошених гравців сказала «так»? Дуже хороше питання, без відповіді на яке цілісної картинки ситуації нема й не буде.

ПІСЛЯ ВИЛЬОТУ В ПЕРШУ ЛІГУ ПРО МЕТАЛІСТ 1925 ГОВОРИЛИ БАГАТО, ПРОТЕ ЗБУЛОСЯ НЕ ВСЕ. ПОКИ ЩО?

Відразу після вильоту харків’ян запанувала пауза – її не поспішали порушувати ні перші особи клубу, ні тренери чи гравці. Лише через три дні після заключного туру настала ясність.

«Як інвестор і президент, я продовжую підтримувати клуб. Перехід до Першої ліги жодним чином не вплине на фінансування та підтримку. Навпаки, ми з командою зробимо все, щоб харківський футбол продовжував розвиватися. Нашим основним завданням на наступний сезон буде посилення і повернення в УПЛ. Ми плануємо поліпшити футбольну складову, додати професіоналізму, добудувати операційні процеси й оновити структуру, розв'язати питання, пов'язані з інфраструктурою, щоб повернутися до Прем'єр-Ліги сильнішим, стійкішим і кращим», – сказав президент ФК Металіст 1925 Володимир Носов.

Це був чіткий сигнал: Скрипник залишається, лідери залишаються. Далі можна було вдумливо працювати.

Чутки відразу включили Металіст 1925 у шорт-лист головних покупців сезону. За деяких гравців, за інформацією ЗМІ, клуб нібито був готовий виплатити від 250 до 1,5 млн. доларів.

Так, харків’янам приписували інтерес до воротаря Ворскли Ісенка, захисника Чорноморця Салюка, півзахисників СК Дніпро-1 Когута, Вереса – Кльоца, нападника Ворскли Степанюка. Останній уже у Вересі. Мірошниченко з Дніпра-1, який теж нібито був потрібен Металісту 1925, вибирає між Карпатами та ще двома клубами УПЛ.

Збулися поки що чотири інсайди: захисник Кравець (Полісся), півзахисники Нагнойний і Чурко (обидва – Зоря), вінгер Стень (Епіцентр). Втім, це явно недостатнє посилення, щоб говорити про те, що команда закрила всі свої проблемні позиції.

Тим більше, що є і втрати – і вони дуже й дуже серйозні.

На сьогодні підтверджено, що Металіст 1925 покинули воротар Сидоренко, захисники Коваленко і Є.Ткачук, півзахисники Бичек, Вачіберадзе, Мартинюк, Ременюк, Русин і А.Ткачук, нападник Юсов. Інсайдери запевняють, що покинули команду захисник Червак, півзахисник Габелок, вінгер Арі Моура (за нашими даними, останній з вірогідністю 90% повернеться). Вони дійсно відсутні в останніх спарингах. Якщо це так, то Металіст 1925 має ще до третини вакансій і не може бути впевненим за кілька ключових позицій.

На сьогодні в розпорядженні Скрипника точно є: воротарі Мозіль, І.Потімков, Проценко, Коваленко, захисники Безуглий, Жичиков, Імереков, Кравець, Курило, Капінус, Потапенко, Ткаченко, півзахисники Юрченко, Гармаш, Чурко, Обінайя, Панченко, Нагнойний, Кравченко, Дмитренко, Стень, нападники Борячук, Сидоров, Овусу, Смітюх.

Стартовий склад і 3-5 міцних гравців ротації зібрати можна, проте сезон довгий, буде два етапи, і цього точно не вистачить на всю дистанцію.

ЯКІ ПОЗИЦІЇ МОЖНА ВВАЖАТИ ПРОБЛЕМНИМИ?

– опорник;
– один із вінгерів;
– у разі травм чи нових кадрових втрат – фулбек, нападник, вінгер.

Але головне навіть не це. Найбільш гостре питання – Металіст 1925 пристосує тактику до наявних гравців чи все-таки підпише ще 5-6 новачків, щоб зіграти так, як це бачить головний тренер.

Але ж до Першої ліги Металіст 1925 готовий, вірно?

Перша ліга 2024/25 ще не стартувала, можуть бути серйозні несподіванки як +, так і –. Проте загалом можна констатувати – такого гранда, яким були Карпати в минулому сезоні, Полісся – в позаминулому, або ж Металіст, Рух, Дніпро-1 – до повномасштабного вторгнення, тут нема і близько.

У групі «Б» – східній дев’ятці за географічним принципом – головним конкурентом харків’ян стане Лівий берег (Київ). Є ще міцні команди не без амбіцій, як ФСК Маріуполь, ФК Кудрівка, Вікторія, СК Полтава, новачки, проте в цілому саме зі столичним клубом доведеться боротися на першому етапі.

А от на другому етапі будуть сильні західні команди, серед яких особливо бурхливо комплектується Буковина. Традиційно з групи «А» завжди виходять клуби-сюрпризи, які стають грозою авторитетів. Отже, короткий вердикт для нового сезону Першої ліги – вона буде без великого лоску, як у грандів попередніх років, але очікується досить рівною.

Металіст 1925, безперечно, в цьому оточенні один із трьох головних фаворитів турніру. Але є відразу кілька «але»:

ми поки не розуміємо, якою буде остаточна комплектація харків’ян
Без 1-2 опорників, фулбеків, вінгерів у додаток до всього того, що є зараз, тривалу дистанцію сезону буде пройти важко.

ми виходимо з того, що є на даний момент
Насправді ж новачки дивізіону, кілька малопримітних нині середнячків можуть перевернути боротьбу в Першій лізі. Є доволі міцні команди, яким для боротьби за медалі може вистачити 3-5 підписань в останні дні літа.

ми виходимо в наших прогнозах з оптимістичного сценарію
Погодьтеся, перед сезоном 2023/24 Металіст 1925 не вважався претендентом на виліт із УПЛ. Але різко здали оберти провідні гравці, зміни тренерів не перевернули ситуацію, схоже, клуб недооцінив і потребу в посиленні. Тож вийшло, як вийшло.

За будь-яких обставин, статус фаворита турніру ще не означає, що ти от так автоматично фінішуєш у призерах і підвищишся в класі. Все треба буде доводити на полі. Тут у харків’ян дуже багато роботи – і те, що зроблено станом на зараз, це не 75%, не 50% і навіть не 30% готовності. Це лише початок. Очікуємо мінімум 3-5 сильних підписань під основу та ще кілька – під ротацію, з інтересом простежимо за змінами в тактиці та адаптивністю команди. Такий спонсор, який є зараз, заслуговує на хороші спортивні результати – віддачу за свої інвестиції. Таке місто, як Харків, однозначно повинне мати команду в УПЛ – і, напевно, не одну.

8 липня 2024 20:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Перша ліга-2024/25, 4-й тур. ТОП-5 голів

 

03 вересня 2024 14:45

Перша ліга-2024/25, 3-й тур. ТОП-5 голів

 

29 серпня 2024 09:00

Перша ліга-2024/25, 2-й тур. ТОП-5 голів

 

20 серпня 2024 13:00