Сьогодні 18 жовтня 2024 р.

«Україна – Чернігів – Десна»: новий фільм до ювілею клубу

У четвер, 24 грудня, у готелі «Reikartz Чернігів» відбулася презентація фільму «ФК «Десна», 60 років», авторства телеканалу «UA:Чернігів» та журналіста Івана Матвєєва.

Легенди в одному місці

Цього вечора у залі не було тісно (адже стільці стояли далеко один від одного – коронавірус), проте було «легендарно»: на презентацію прийшли колишній воротар та тренер «Десни» Юрій Грузнов, діючі гравці нашого клубу – Євгеній Белич та Андрій Гітченко, директор СДЮШОР «Десна» Володимир Чуланов та багаторічні капітани команди Сергій Сапронов і Денис Фаворов, депутатка облради Ольга Бібік, Сергій Бакун – людина, яка свого часу очолювала «Десну-2», виконувала обов’язки головного тренера «Десни», а наразі працює з «Десною» U-19… Й це, звісно, не всі спортивні «зірки», які цього вечора прийшли на кіно.

– Цей фільм для таких людей як я, які у футбол не дуже грали… Мабуть, у ньому будуть якісь неточності: десь у фотографії не той рік, який би мав бути… Це фільм для того, щоб чернігівці змогли закохатися у футбол та у ФК «Десна», – зазначить перед переглядом автор картини.

Про кіно (Спойлери, спойлери!!!)

Майже всі перелічені вище футбольні постаті, які цього вечора були у залі, знялися й у кінострічці, яка показує історію клубу від створення чернігівського «Авангарду» у 1960-му році, до… до сьогодення й аж до майбутнього – бо саме про те, чого чекати від команди вже наприкінці цього футбольного року, говорить у фільмі Олександр Рябоконь.

Вболівальники зможуть знову побачити кумирів різних років від Андрія Процка – людини, яка пройшла шлях від нападника-дебютанта (яким він був у 60-х роках минулого сторіччя) до багаторічного тренера команди, що символізував клуб та працював у ньому до середини 00-х років. Звісно, слово буде надано й віце-президенту «Десни» Ігорю Базалінському, рекордсмену за кількістю проведених матчів за команду Сергію Сапронову, колишньому президенту Івану Чаусу, віце-чемпіону Європи-88 Олегу Кузнецову…

Історія розповідається особистостями, а зв’язують покоління ті, хто знаходився «за кадром» – кореспондент газети «Деснянка» Сергій Гайдук (який багато років готував передматчеві програмки до ігор «Десни») та фотограф Віктор Кошмал.

Всі ключові моменти в біографії футбольного клубу: створення, розформування у 1970-му, «срібло» 82-го, «вильоти» до Другої ліги та повернення в Першу, ліквідація 2010-го та вихід у Прем’єр-Лігу 2018-го і в Єврокубки-2020 – все це у фільмі є. Щоправда дещо не вистачає картині кращого бомбардира в історії клубу – Олександра Кожем’яченка, якого автори, на жаль, не змогли залучити до зйомок…

Але крім того можна буде з вуст діючого гравця збірної України дізнатися чому його в «Десні» преміювали… куркою, або послухати шокуючи спогади Володимира Чуланова (та побачити відео): як деснянські футболісти знімалися у кліпі поп-гурту… голяка.

Задля мистецтва показали свої обличчя та розказали про те, що мотивує їх підтримувати команду ті, хто зазвичай далекий від публічності – чернігівські фанати (до речі, асоціативний ряд «Україна – Чернігів – Десна» – це слова одного з них). Мабуть, найсильніший епізод фільму пов’язаний як раз з ультрас, які на даху (бо на стадіон цьогоріч майже не пускали) святкують домашню перемогу нашого клубу над київським «Динамо»…

Що казали після?

– Можливо, найважчим було зібрати все до купи. Ми відзняли дуже багато матеріалу. Кожне інтерв’ю – півгодини, годину, й з цього потрібно було зробити цільну історію. Всі спілкування були душевні, й для мене, як людини не футбольної, це було щось нове. Момент, коли ми з дружиною потрапили на дах недобудови разом з ультрас, це було класно, – скаже автор фільму Іван Матвєєв.

– Сам фільм мені сподобався. Були зачеплені багато аспектів. Дуже дякую творцям. Вийшло красиво, – зазначить один з героїв кінострічки, Сергій Сапронов. – Це – історія. Багатьом молодим людям буде цікаво подивитися як створювалася команда, як вона йшла до успіху, які були на цьому 60-річному шляху перешкоди. Це історія, яку буде цікаво подивитися багатьом.

– Вважаю, що кожний футболіст, який приходить грати у команду, має знати її історію. Завдяки цьому фільму дізнався багато нового про минулий час. Я знав історію сіверян десь з 2000 року. А про те, що відбувалося до того, дізнався з цього фільму: тож він дуже корисний, – ділиться враженнями віце-капітан «Десни» Андрій Гітченко. – Історію ми маємо знати. У Чернігові дуже люблять футбол, тож, думаю, глядачам буде цікаво подивитися кінострічку, згадати всі ці моменти…

«Десна-2030»

До наступного «круглого» ювілею залишається 10 років. Тож якою бачать «Десну» у 2030-му році зараз, наприкінці важкого 2020-го?

– Хотілося б бачити команду якомога вище – у Лізі Чемпіонів. Якось наразі не складається з Кубком України, хотілося б, щоб деснянці підняли над головою цей трофей. Отже, побажаємо успіху… – зазирнув у майбутнє Сергій Сапронов.

– З таким розвитком як зараз, у 2030-му бачу «Десну» тільки у Лізі Чемпіонів: інакше все це не має сенсу, – скаже Андрій Гітченко.


25 грудня 2020 17:42







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського на початку 967-го дня повномасштабної війни

 

17 жовтня 2024 09:31

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 965-го дня повномасштабної війни

 

15 жовтня 2024 20:04

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 964-го дня повномасштабної війни

 

14 жовтня 2024 19:12