Сьогодні 19 жовтня 2024 р.

Фоменко: «У Лобановского были свои творческие секреты»

В День памяти Валерия Лобановского главный тренер сборной Украины Михаил Фоменко поделился воспоминаниями о великом тренере:

«Працюючи з Валерієм Васильовичем, ми, звичайно ж, спостерігали за тим, як він веде тренувальний процес. Але те, про що він думає і як вибирає тактику на гру або робить підбір гравців, він ніколи не розповідав.

Взагалі кожен тренер створює своє власне бачення футболу. Не можна бути дублером навіть найвидатнішого тренера. Треба самому створювати своє тактичне мислення. Відомо, що сам Лобановський відштовхувався від тактичної схеми збірної Нідерландів 70-80-х років, названої «тотальний футбол». Але Лобановський, використовуючи принципи цього тотального футболу, вносив до нього свої корективи, і з цим він ні з ким не ділився. Це залишалося його творчим секретом. А взагалі, коли тренер працює з іншими фахівцями – і як головний тренер, і як асистент, він завжди збагачується ідеями та баченням своїх соратників. За свою кар'єру я працював більш ніж з десятьма тренерами і у кожного щось узяв. Але при цьому створюєш своє особисте бачення футболу, свої тактичні схеми. Навіть, коли дивишся ігри інших національних збірних і провідних клубів світу, ти бачиш як грають вони, аналізуєш і намагаєшся щоразу вдосконалюватись. Адже футбол весь час розвивається. Тому удосконалення тренера – це постійний процес.

Лобановський свого часу випередив усіх своїх колег, які працювали в СРСР. Він вибрав свій шлях у тренерстві і йшов ним. Він же особисто обирав своїх помічників, в тому числі скаутів, які їздили по Україні і далі, по Радянському Союзу, підбираючи футболістів. Адже у ті роки не було стільки інформації, як зараз. Лобановський довіряв досвіду цих людей, значить, щось брав і у них».

13 травня 2015 23:07







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 968-го дня повномасштабної війни

 

18 жовтня 2024 19:05

Звернення Президента України Володимира Зеленського на початку 967-го дня повномасштабної війни

 

17 жовтня 2024 09:31

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 965-го дня повномасштабної війни

 

15 жовтня 2024 20:04