Сьогодні 18 жовтня 2024 р.

Дитятьєв: «З початком війни поляки відкрилися для мене ще більше»

Захиснику польської «Краковії» Олексію Дитятьєву як і багатьом українцям непросто усвідомлювати трагедію, яка відбувається в Україні, тим більше, що його рідне місто, Нова Каховка, зараз окуповане російськими терористами.

– Олексію, тобі вдається підтримувати зв'язок із близькими людьми?
– Так. Слава Богу, зв'язок є. Порівняно з іншими містами ситуація у нас спокійніша, хоча психологічно люди дуже втомилися. Незважаючи на велику небезпеку, яка загрожує при виїзді з міста, багато хто намагається виїхати. Мені давали контакти людей, які займаються питанням евакуації, але, як не дивно, найбезпечніша дорога через Крим, Росію, Литву. Але таке я не можу запропонувати батькам. У Новій Каховці зараз безпечніше, ніж у дорозі. Наприклад, від Нової Каховки до Херсона, щоб спробувати прорватися на Миколаїв 17 російських блокпостів.

– У Новій Каховці є світло, газ? Як із харчуванням?
– Так, поки що все нормально. Нашим підприємцям доводиться отоварюватись з боку Криму, оскільки з підконтрольних Україні територій жодного транспорту до нашого міста не пускають.

– Запитувати про те, чи є у тебе знайомі у Росії, зайве?
– Є. Не хотілося б говорити, що це за люди, але їм соромно, вони розуміють, що росія напала на Україну, але, як і багато хто, вони бояться висловлювати свою думку, побоюючись за свої сім'ї. Їхня тиша, це як ніж у серці. Мені більше нічого сказати з цього приводу.

– Стан не з найкращих, коли розумієш, що відбувається в Україні?
– Думаю, ніхто при здоровому глузді не міг припустити, що може бути така масштабна війна в 21 столітті. Але водночас мене не залишає віра в те, що рано чи пізно все завершиться перемогою України, перемогою демократії.

– Українці зараз вважають поляків своїми братами, оскільки ця сусідня країна найбільше допомагає нам. Це відчувається?
– Поляков я поважав і раніше, але під час війни України проти Росії вони для мене відкрилися ще більше. Я був вражений їхньою реакцією на вторгнення рашистів до нашої країни. Допомога, яку вони надають українцям, переоцінити дуже складно. Багато людей безкоштовно прихистили наших громадян, у той час як у Львові є деякі індивідууми, які збивають такі гроші за оренду житла, що дивуєшся. І це я говорю не з чуток, у таку ситуацію потрапили близькі мені люди. 

– У Кракові багато українців?
– Так. У перші тижні ми знаходили місця для біженців, але зараз це практично неможливо. Все зайнято.

– Знаю, що й допомагаєш землякам. Виставив на аукціон футболку Рівалдо.
– Це щонайменше з того, що я можу зробити. Я не хочу хвалитися таким. Просто роблю те, що в моїх силах та можливостях. А гроші перераховуємо волонтерам у Нову Каховку, які безкоштовно, залазячи у великі борги, допомагають людям, які страждають від війни.

13 квітня 2022 12:56







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського на початку 967-го дня повномасштабної війни

 

17 жовтня 2024 09:31

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 965-го дня повномасштабної війни

 

15 жовтня 2024 20:04

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 964-го дня повномасштабної війни

 

14 жовтня 2024 19:12