Сьогодні 8 вересня 2024 р.

На кого з молодих звернути увагу 2023-го?

«Футбольний клуб»

На початку нового року офіційний сайт УЄФА традиційно попросив місцевих кореспондентів назвати найперспективніших молодих гравців у своїх країнах. До списку ввійшли 40 футболістів не старших 21 року з найбільшим потенціалом до прориву 2023-го.

Ліель Абада (Ізраїль, 21 рік, «Селтик»)
Атакуючий півзахисник, який вміє як роздавати гострі передачі, так і впевнено завершувати атаки, став найкращим молодим гравцем Шотландії сезону-2021/22 за версією Асоціації професійних футболістів. Це був перший сезон ізраїльтянина після переїзду з Петах-Тикви до Глазго. Цього року 21-річний гравець забив уже понад десяток м'ячів за клуб і збірну.

Арда Гюлер (Туреччина, 17 років, «Фенербахче»)
За блискучий дриблінг і проникаючі передачі Гюлера вже називають турецьким Мессі. Минулого сезону він став наймолодшим автором голу в історії турецької Суперліги, а цього року привернув до себе увагу в Лізі Європи УЄФА, в тому числі голом у ворота київського «Динамо», й став наймолодшим турецьким гравцем у цьому турнірі з 2008 року.

Алекс Баена (Іспанія, 21 рік, «Вільяреал»)
Гравець молодіжної збірної Іспанії демонстрував минулого сезону не за роками зрілу гру за «Жирону». Його результативні дії допомогли клубу вийти у вищий дивізіон, після чого форвард повернувся до «Вільяреала» й активно забиває вже за рідний клуб.

Мартін Батуріна (Хорватія, 19 років, «Динамо» Загреб)
Ще один продукт фабрики талантів найсильнішого клубу Хорватії. Цього сезону центральний півзахисник з'являвся на полі лише епізодично, але все одно запам'ятався забитими м'ячами. Заніс собі до активу 11 матчів Ліги чемпіонів УЄФА.

Діон-Дрена Бельо (Хорватія, 20 років, «Осієк»)
Бельо назвали Діоном на честь Діоніса, грецького бога вина. Форвард молодіжної збірної Хорватії опинився в центрі уваги минулого року, коли став стабільно забивати в оренді за «Істру». Він не втратив цієї якості в поточному сезоні в «Осієку», де забив п'ять м'ячів у п'яти перших матчах чемпіонату, які починав у стартовому складі.

Армель Белла-Кочап (Німеччина, 21 рік, «Саутгемптон»)
Улітку центральний захисник перейшов із «Бохума» до «Саутгемптона», де помітно виділявся на тлі інших, але на початку сезону вивихнув плече. Швидко відновився та потрапив у заявку збірної Німеччини на чемпіонат світу.

Мойсес Кайседо (Еквадор, 21 рік, «Брайтон»)
Універсальний та агресивний центральний півзахисник став ключовим гравцем «Брайтона» після відходу Іва Біссума. У 2020 році Кайседо став першим гравцем, який народився в 21 столітті, що забив у кваліфікації чемпіонату світу в зоні КОНМЕБОЛ. За збірну Еквадору він провів уже 28 матчів.

Люка Шевальє (Франція, 21 рік, «Лілль»)
Воротар справив гарне враження минулого сезону, коли грав у оренді за «Валансьєн». Цього року він скористався своїм шансом у «Ліллі». Шевальє чудово проявив себе в дербі з «Лансом», відбивши пенальті в своєму другому матчі на домашньому стадіоні.

Мохамед-Алі Шо (Франція, 18 років, «Реал Сосьєдад»)
Став другим у списку наймолодших гравців, які підписали професійний контракт у Франції (перший – Едуардо Камавінга), та швидко закріпився в основному складі «Анже». На якому б фланзі не опинився Шо, він уміло тримає м'яч і грамотно веде гру. Розкрився після літнього переходу в «Реал Сосьєдад», де вже став важливим членом команди.

Зено Дебаст (Бельгія, 19 років, «Андерлехт»)
Дебаст став променем світла в клубі, що провалив сезон. Центральний захисник не пропустив жодного матчу «Андерлехта» в національній першості до чемпіонату світу та завоював місце в заявці збірної на ЧС-2022.

Страхиня Еракович (Сербія, 21 рік, «Црвена Звезда»)
Став одним із основних центральних захисників клубу в сезоні-2021/22 і вдруге поспіль виграв із командою чемпіонат та кубок країни. Допоміг збірній Сербії пробитися до дивізіону А Ліги націй УЄФА та потрапив у заявку на чемпіонат світу.

Давид Фофана (Кот-д'Івуар, 20 років, «Челсі»)
Фофана забив 15 голів у 24 матчах на шляху «Мольде» до нового чемпіонського титулу. Така результативність допомогла нападнику провести в листопаді два перші матчі за збірну Кот-д'Івуару та перейти до «Челсі». Чи стане Фофана новим Ерлінгом Голанном?

Вальгейр-Люнддаль Фрідрікссон (Ісландія, 21 рік, «Гекен»)
Став у 2020 році чемпіоном Ісландії у складі «Валюра», після чого поїхав до Швеції. «Цього сезону я значно додав. Поводжуся з м'ячем холоднокровніше», – сказав крайній захисник. Фрідрікссон відіграв цього року важливу роль в історичній перемозі «Гекена», який став чемпіоном Швеції вперше за 82 роки.

Алехандро Гарначо (Аргентина, 18 років, «Манчестер Юнайтед»)
Неймовірно обдарований вінгер, чий швидкий дриблінг порівнюють із класичним дриблінгом Кріштіану Роналду, поступово пробивається до складу «МЮ», незважаючи на велику кількість там зірок першої величини. Переможні голи у Прем'єр-лізі та Лізі Європи УЄФА – це, зважаючи на все, лише початок.

Гонсалу Інасіу (Португалія, 21 рік, «Спортинг»)
У сезоні-2020/21 юний центральний захисник допоміг «Спортингу» оформити перше чемпіонство за 19 років і з того часу лише прогресує. На його рахунку вже 60 матчів за «левів» у чемпіонаті, а на горизонті все виразніше маячить дебют у збірній Португалії.

Ентоні Гордон (Англія, 21 рік, «Евертон»)
Невтомний півзахисник, який грає за аутсайдера Прем'єр-ліги, намагається допомагати команді як в обороні, так і в атаці. Гордон забиває за «Евертон» та англійську «молодіжку», активно заробляючи собі гарну репутацію.

Мало Гюсто (Франція, 19 років, «Ліон»)
Правий захисник – один із найперспективніших гравців у французькому футболі. В своєму юному віці він уже наближається до 50-ти матчів за першу команду «Ліона». Гюсто починав як півзахисник і зберіг корисні атакуючі навички – точні передачі та висока швидкість допомагають йому як у своїх, так і біля чужих воріт.

П'єро Інкап'є (Еквадор, 20 років, «Байєр»)
Ще до поїздки на чемпіонат світу до Катару центральний захисник устиг провести 20 матчів за збірну Еквадору. Досвід великого міжнародного турніру має допомогти йому додати у плані дисципліни, з якою є певні проблеми, а щодо гри в обороні та контролю м'яча, тут Інкап'є вже на висоті.

Мілош Керкез (Угорщина, 19 років, «Алкмаар»)
Лівий захисник органічно вписався в гру «Алкмаара» після відходу Оуена Вейндала в «Аякс». Угорець уже відзначився голами в чемпіонаті Нідерландів і Лізі конференцій УЄФА. «Мілан» може пошкодувати, що в січні 2021-го відпустив захисника, який дебютував у збірній Угорщини у віці лише 17 років.

Том Краус (Німеччина, 21 рік, «Шальке», в оренді в «Лейпцигу»)
Опорний півзахисник виступав за збірну Німеччини у всіх вікових групах аж до молодіжної. Краусс виділявся в проблемному «Шальке» завдяки своїй фізичній силі, швидкості та грамотному читанню гри.

Віктор Крістіансен (Данія, 20 років, «Копенгаген»)
Лівий захисник став чемпіоном Данії у сезоні-2021/22 у складі «Копенгагена». Свою працездатність і завзятість Крістіансен продемонстрував у тому числі в цій Лізі чемпіонів, зігравши у віці 19 років у всіх шести матчах групового етапу.

Луїс Енріке (Бразилія, 21 рік, «Бетіс»)
Бразилець, здатний зіграти як на позиції півзахисника, так і форварда, добре зарекомендував себе на батьківщині у «Флуміненсе». «Тут грають швидко, часто використовуючи дриблінг і велику кількість передач. Думаю, зможу добре вписатися в цю модель», – сказав він після літнього переходу до «Бетісу». Приголомшливий переможний гол у гостьовому матчі Ліги Європи з «Ромою» показав, що гравець на правильному шляху.

Еліот Матазо (Бельгія, 20 років, «Монако»)
Вихованець «Андерлехта» виконує в «Монако» роль щита перед лінією оборони та регулярно виходить на поле останні два сезони. Він постійно грає за молодіжну збірну Бельгії, отримуючи дедалі більше ігрового часу на клубному рівні.

Кентен Мерлен (Франція, 20 років, «Нант»)
Мерлен був гравцем основної обойми «Нанта», який виграв минулого сезону Кубок Франції. Француз, здатний закрити будь-яку позицію на лівому фланзі, чудово виконує «стандарти» та навішує з гри.

Адамо Нагало (Кот-д'Івуар, 20 років, «Нордшелланд»)
Одноклубник івуарійця 18-річний Андреас Шелдеруп – найкращий бомбардир чемпіонату Данії. Він потрапив у цей список минулого року, а тепер таке ж стрімке зростання переживає Нагало. Африканець перебрався до Данії в 2020 році з академії в Гані й уже зарекомендував себе провідним центральним захисником «Нордшелланду».

Ніко Вільямс (Іспанія, 20 років, «Атлетик»)
Із винахідливим і технічним гравцем в «Атлетику» пов'язують навіть більше надій, ніж зі старшим братом Іньякі. Цього сезону він став стабільним гравцем стартового складу, а голи та результативні передачі допомогли йому потрапити до збірної Іспанії на чемпіонат світу.

Октавіан Попеску (Румунія, 20 років, ФКСБ)
Останні два сезони атакуючий півзахисник регулярно грав за ФКСБ і вже з 18 років викликається до збірної. Попеску має чудове ігрове чуття та намагається діяти видовищно, за що його порівнюють із іконою румунського футболу Георге Хаджі.

Гонсалу Рамуш (Португалія, 21 рік, «Бенфіка»)
Цього сезону форвард зробив якісний ривок. Він забив п'ять голів у Лізі чемпіонів (включаючи кваліфікацію) та дев'ять – у чемпіонаті Португалії. Результативність нападника не залишилася непоміченою – його включили до заявки збірної на чемпіонат світу, де він зробив хет-трик у матчі 1/8 фіналу.

Фабіан Рідер (Швейцарія, 20 років, «Янг Бойз»)
Універсальний півзахисник продовжує зростати в клубі з рідного міста – навіть після голу у ворота «Манчестер Юнайтед» на «Олд Траффорд» у Лізі чемпіонів-2021/22. Своєю рухливістю та завзятістю Рідер уразив тренера збірної Швейцарії Мурата Якина.

Джорджіо Скальвіні (Італія, 19 років, «Аталанта»)
Центральному захиснику ледве виповнилося 19, а він уже зіграв у стартовому складі «Аталанти» та отримав міжнародне визнання. Скальвін фізично міцний і має високий ігровий інтелект, так що нітрохи не тушується в лінії оборони, а здатність зіграти «опорника» робить його ще більш перспективним.

Ніколас Зайвальд (Австрія, 21 рік, «Зальцбург»)
Півзахисник провів понад 13 років у «Зальцбурзі», з яким двічі виграв чемпіонат і кубок країни. У сезоні-2021/22 він зіграв 59 матчів за клуб і збірну. Працьовитість і самовіддача йдуть йому лише в плюс.

Хаві Сімонс (Нідерланди, 19 років, ПСВ)
Винахідливий творець і чудовий бомбардир. Заради власного розвитку залишив «Барселону», а потім «ПСЖ», і ці рішення окупилися в першому сезоні в рядах ПСВ. До середини жовтня Сімонс забив 10 голів і потрапив у заявку збірної Нідерландів на чемпіонат світу.

Георгій Судаков (Україна, 20 років, «Шахтар»)
Рік тому ми натякали на швидкий прорив Михайла Мудрика, й той блискуче проявив себе в «Шахтарі» цього сезону, але не можна залишити поза увагою й прогрес Судакова. Він був гравцем стартового складу в усіх шести матчах групового етапу Ліги чемпіонів, де практично не втрачав м'яч і відзначився двома гольовими передачами.

Крісенсіо Саммервілл (Нідерланди, 21 рік, «Лідс»)
Колишньому переможцю чемпіонату Європи серед юнаків до 17 років довелося запастися терпінням після переходу в 2020 році з «Фейєноорда» до «Лідсу», але голландець дочекався свого шансу. Саммервілл має чудовий дриблінг і швидкість і чудово виглядає цього сезону: забив чотири м'ячі в чотирьох іграх Прем'єр-ліги, включаючи переможний гол на «Енфілді».

Абакар Сілла (Кот-д'Івуар, 20 років, «Брюгге»)
Центрбек змусив говорити про себе на весь голос, як і його «Брюгге», який наробив шуму в Лізі чемпіонів. До цього сезону Сілла зіграв за бельгійський клуб лише шість хвилин, натомість восени видав із командою чотири сухі матчі в Лізі чемпіонів. Принагідно отримав виклик до збірної, за яку провів три зустрічі.

Матіс Тель (Франція, 17 років, «Баварія»)
«Баварія» не поскупилася заради того, щоб заманити наймолодшого гравця в історії «Ренна». Тель переписав рекорд Камавінги та швидко став наймолодшим автором забитого м'яча в історії «Баварії». Природжений бомбардир із приголомшливим потенціалом.

Кеннет Тейлор (Нідерланди, 20 років, «Аякс»)
Академія «Аякса» знайшла чергову перлину. Ще один чемпіон Європи серед юнаків до 17 років має чудовий пас і холоднокровність, що взагалі є відмінною рисою будь-якого півзахисника амстердамців. Цього сезону центральний хавбек став ще й регулярно забивати.

Дестіні Удоджі (Італія, 20 років, «Удінезе», в оренді в «Тоттенгемі»)
П'ять голів крайнього захисника у 35 матчах Серії А під час першого ж сезону за «Удінезе» переконали «Тоттенгем» поборотися за футболіста на трансферному ринку. Після повернення на правах оренди в «Удінезі» Удоджі продовжує невтомно носитися зі штрафного у штрафний майданчик і так само корисний у молодіжній збірній Італії.

Леслі Угочукву (Франція, 18 років, «Ренн»)
Племінник колишнього гравця «Ренна» Оньекачі Апама в сезоні-2021/22 потрапив до головної команди «Ренна», хоча йому було всього 18. Своїми фізичними даними та манерою гри в обороні він нагадує знаменитого екс-півзахисника збірної Франції Патріка Вієйра.

Нікола Залевськи (Польща, 20 років, «Рома»)
Нову зірку відкрив відомий у минулому польський футболіст і колишній гравець «Роми» Збігнєв Бонек. Лівий захисник цілеспрямований і непоступливий у боротьбі за м'яч. «Моє життя круто змінилося за останні півтора роки», – визнав він після перемоги в Лізі конференцій і перед поїздкою на чемпіонат світу зі збірною Польщі.

Список було складено кореспондентами та редакторами офіційного сайту УЄФА. Він не претендує на те, щоб змагатися з більш престижними нагородами.

4 січня 2023 10:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Кваліфікація ЧС-2026. Бразилія – Еквадор. Огляд матчу

 

07 вересня 2024 12:18

Кваліфікація ЧС-2026. Аргентина – Чилі. Огляд матчу

 

06 вересня 2024 08:30

Суперкубок УЄФА. Реал – Аталанта. Церемонія нагородження

 

15 серпня 2024 10:10