Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Євро-2023 (U-21). Грузія – Ізраїль. Анонс матчу 1/4 фіналу

У першому чвертьфінальному матчі молодіжного чемпіонату Європи-2023 на стадіоні «Бориса Пайчадзе» у Тбілісі зустрінуться Грузія та Ізраїль, на вихід у плей-офф яких до турніру ставили мало хто.

Грузія U-21 – Ізраїль U-21
1 липня, початок матчу – о 19:00
Тбілісі, стадіон «Бориса Пайчадзе»
Арбітр: Еспен Ескос (Норвегія)

Трансляція – Суспільне Спорт

Для Грузії це перший фінальний турнір, для Ізраїлю – третій, але команда вперше дісталася плей-офф.

На груповому етапі збірна Грузії не зазнала жодної поразки та стала першою, обійшовши фіналіста молодіжного ЄВРО-2021 Португалію, Нідерланди та Бельгію. Тим часом Ізраїль, забивши в кінцівці і обігравши в третьому турі чехів, у своїй групі став другим за Англією.

Попередні зустрічі


Це перша офіційна зустріч Грузії та Ізраїлю на рівні молодіжних збірних. У товариському матчі в Горі в листопаді 2022 року гості взяли гору 2:1 завдяки голам Става Лемкіна (49) та Бара Арада (56). У грузинської команди відзначився Ніка Хорхелі (84).

У березні 2019 року Грузія обіграла ізраїльтян у спарингу 2:1.

Зуріко Давіташвілі вивів збірну Грузії вперед на 17-й хвилині зустрічі з Ізраїлем у Тбілісі в рамках відбірного раунду чемпіонату Європи U19 у листопаді 2018 року. Еден Карзєв з пенальті відновив рівновагу – 1:1.

У тій зустрічі у складі збірної Грузії зіграли Іва Гелашвілі, Джемал-Георгій Джинджолава, Георгій Гуліашвілі, Анзор Меквабішвілі та Георгій Мамардашвілі, який провів гру на лаві запасних. У суперника в тому матчі взяли участь Шаріф Кеуф, Ор Блоріан, Йоав Хофмейстер, Карзев і Арад, що вийшов на заміну.

Усі 90 хвилин на полі провів нинішній гравець «Наполі» Хвіча Кварацхелія.

На дорослому рівні збірні Грузії та Ізраїлю провели два матчі – обидва у відборі ЄВРО-2012: нічия 0:0 на стадіоні «Борис Пайчадзе» та перемога ізраїльтян на своєму полі 1:0.

Факти про команди


Грузія

Грузія стала першою з 2009 року господаркою молодіжного ЄВРО, яка вийшла з групи. Єдиними господарями фінального турніру, які взяли трофей, були 2007 року Нідерланди.

Це перший виступ Грузії у фінальному турнірі молодіжного ЄВРО. Грузинська команда стала 32-м учасником турніру з 1994 року, коли було введено фінальну стадію.
Грузія – єдиний дебютант турніру на ЄВРО-2023.

Усі 14 попередніх кампаній збірної Грузії у розіграші ЄВРО серед молоді завершилися на груповому етапі відбірного турніру. Найуспішніший виступ припав на 1998 рік, коли грузини виграли три матчі з восьми, поступившись лише двома, і посіли у своїй групі друге місце після Англії, але попереду Італії, Польщі та Молдови.

У відбірному турнірі ЄВРО-2021 Грузія посіла третє місце у групі слідом за Францією та Швейцарією. У 10 матчах грузини здобули п'ять перемог і зазнали п'яти поразок.

Для Грузії це перший фінальний турнір на рівні U21, але команда виступала на ЄВРО-2013 U19 і, на правах господарів, на ЄВРО-2017 U19. Також збірна Грузії грала на двох ЄВРО U17, на останньому з яких (2012-го) дійшла до півфіналу.

Відкривши фінальний турнір вражаючою перемогою над Португалією з рахунком 2:0, Грузія потім зіграла внічию 2:2 з Бельгією, поступаючись у якийсь момент два м'ячі, і 1:1 з Нідерландами і посівши перше місце в групі А. У поєдинку з помаранчевими рахунок після неймовірного соло відкрив Давіташвілі.

Усі п'ять голів збірної Грузії на ЄВРО-2023 були забиті різними гравцями.

Ізраїль

Ізраїль грає у фінальній стадії молодіжного ЄВРО втретє. Дебют відбувся 2007-го, а 2013-го збірна потрапила у фінальну стадію на правах господині. Ізраїльтяни вперше вийшли із групи.

2007-го ізраїльтяни зазнали трьох поразок у трьох матчах, 2013-го фінішували в групі А на третьому місці, обігравши в третьому турі Англію 1:0 і набравши в сумі чотири очки.

У кваліфікації ЄВРО-2023 Ізраїль фінішував на другому місці за Німеччиною. У 10 відбіркових матчах ізраїльтяни відсвяткували шість перемог. У перших восьми турах командою керував Алон Хазан, який у травні 2022 року прийняв головну збірну, а «молодіжку» очолив Гай Лузон. Під його керівництвом ізраїльтяни провели два тури групового етапу, після чого пройшли по пенальті Ірландію в стикових матчах (пен. 3:1, 1:1 в гостях, 0:0 вдома).

У кваліфікації за збірну Ізраїлю забили 14 різних гравців. Найкращим бомбардиром із трьома голами став Омрі Гандельман. Дор Тургеман, який не грав у кваліфікації, відзначився в матчі першого туру з Німеччиною (1:1) і став 15-м гравцем, хто забив за ізраїльтян в рамках ЄВРО-2023.

Після нічиєї з чинними чемпіонами ізраїльтяни поступилися 0:2 Англії, а в заключному матчі групового етапу завдяки голу Гандельмана на 82-й хвилині взяли гору над Чехією. Ізраїль фінішував другим у групі із чотирма очками, чехи з трьома залишилися третіми, німці з одним – останніми.

Це був четвертий із дев'яти матчів у фінальних стадіях, у якому ізраїльтяни забили. Загалом у фінальних турнірах ЄВРО U21 у них п'ять забитих та 15 пропущених м'ячів. Це також був лише другий «сухий» матч Ізраїлю.

Зв'язки між командами та інше

Півзахисник збірної Грузії Георгій Цитаішвілі народився в Рішон-ле-Ціоні в Ізраїлі, коли його батько Климентій грав ха місцевий «Хапоель».

Цитаїшвілі двічі грав на груповому етапі Ліги конференцій УЄФА із ізраїльським клубом «Хапоель» Беер-Шева. Шостого жовтня минулого року він вийшов на заміну і допоміг познанському «Леху» добути нульову нічию, а через сім днів в Ізраїлі потрапив у стартовий склад (1:1).

За матеріалами uefa.com

1 липня 2023 12:03







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Кваліфікація ЧС-2026. Бразилія – Еквадор. Огляд матчу

 

07 вересня 2024 12:18

Кваліфікація ЧС-2026. Аргентина – Чилі. Огляд матчу

 

06 вересня 2024 08:30

Суперкубок УЄФА. Реал – Аталанта. Церемонія нагородження

 

15 серпня 2024 10:10