Сьогодні 18 жовтня 2024 р.

«Алкмаар» – перший клуб із Нідерландів, який виграв Юнацьку лігу УЄФА

«Алкмаар» обіграв «Хайдук» у фіналі Юнацької ліги УЄФА в Женеві і став першим переможцем турніру з Нідерландів.

Джейден Аддай, який реалізував переможний 11-метровий у післяматчевій серії у півфіналі зі «Спортингом», міг забивати вже на другій хвилині. «Хайдук» врятував воротар Борна Булян, який потім потім виручив після ударів Ернеста Поку і все того ж Аддая.

Натомість Аддай пробив Буляна з пенальті, призначеного за фол Луки Вушковича на Поку. Після перерви у «Алкмаара» з'явився Макс Меєрдінк, який виступає за першу команду. На день раніше він відіграв 21 хвилину в матчі чемпіонату Нідерландів і відразу вирушив на фінал Юнацької ліги до Женеви.

На 61-й хвилині Мате Антунович міг урятувати хорватів, але кіпер «Алкмаара» Роме-Джейден Овусу-Одуро відбив його потужний удар під поперечину. Розплата була гіркою.

Протягом шести хвилин у середині другого тайму Поку оформив дубль. Спочатку йому вдався гарний удар у дальній кут з-за меж штрафного майданчика, а потім він забив після пасу Меєрдинка п'ятою.
Дуже символічно, що через три хвилини саме Меєрдинк зробив рахунок 4:0. Тільки цього йому виявилося замало, і на 87-й хвилині нападник увінчав сольний забіг п'ятим м'ячем у ворота «Хайдука». «Алкмар» переміг закономірно.

Кореспондент з «Алкмаара» Дерек Брукман
Чудовий матч у виконанні «Алкмаара» з першої до останньої хвилини. Він був на голову сильнішим за суперника у всіх компонентах і заслужив критику на свою адресу лише тим, що забив лише один гол до перерви. Натомість нідерландці все грамотно зробили у другому таймі. Блискучий успіх!

Кореспондент з «Хайдука» Елвір Ісламович
Мрії «Хайдука» про європейський трофей так і не виправдилися, але його виступ у Юнацькій лізі все одно можна назвати успішним. Одним лише виходом у фінал команда зі Спліту досягла історичного для хорватського футболу результату, і вдома футболістів зустрічатимуть як героїв.

АЛКМААР – ХАЙДУК 5:0
Голи: Аддай (45, з пенальті), Поку (70, 76), Меєрдінк (79, 87).
«Алкмар»: Овусу-Одуро; Гус, Бекерс, Масторас (ван Аккен 84); Аддай (Крессенс 84), Квакман, Схаутен, Сміт, де Йонг; Поки (Геролд 84), Даал (Меєрдінк 46).
«Хайдук»: Булян; Джолонга (Назор 63), Юрич-Петрашило, Вушковіч, Ш. Хргович; Кавель, Цапан (Аркович 68); Врцич (Дуїч 78), Пукштас, Брайкович (Реїч 78); Антунович (Скоко 62).

Ключова статистика
• «Алкмар» – перший нідерландський клуб, що дійшов до фіналу Юнацької ліги. За дев'ять розіграшів трофей діставався семи різним клубам.
• Головна команда «Алкмаара» продовжує боротьбу в Лізі конференцій УЄФА, тому нідерландський клуб може стати другим, хто виграє в один сезон два єврокубки (без урахування Суперкубку УЄФА). У сезоні-2013/14 «Барселона» виграла Юнацьку лігу та Кубок УЄФА з футзалу.
• Меєрдінк розділив з Білялем Мазхаром титул найкращого бомбардиру розіграшу. В обох гравців по дев'ять голів.
• «Хайдук» – перша хорватська команда, яка брала участь у фіналі будь-якого клубного турніру УЄФА.
• У фіналі Юнацької ліги вперше зіграли одразу дві команди, які йшли в турнірі Шляхом чемпіонів.

24 квітня 2023 21:56







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЧС-2026. Південна Америка, 10-й тур. Аргентина – Болівія. Огляд матчу

 

16 жовтня 2024 09:56

ЧС-2026. Південна Америка, 10-й тур. Бразилія – Перу. Огляд матчу

 

16 жовтня 2024 09:50

Космічні моменти світового футболу

 

10 жовтня 2024 15:12