Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Суперкубок УЄФА: Англія проти Іспанії

У середу, 16 серпня, «Манчестер Сіті» зустрінеться з «Севільєю» в Піреї в матчі за Суперкубок УЄФА.

Це буде восьме протистояння між Англією та Іспанією за цей трофей, і поки що попереду острів'яни – чотири перемоги проти трьох. Згадуємо попередні зустрічі англійських та іспанських клубів у рамках Суперкубку УЄФА.

1979: «НОТТІНГЕМ ФОРЕСТ» – «БАРСЕЛОНА» заг. 2:1

«Ноттінгем Форест» – «Барселона» 1:0
Гол:
Джордж 9

«Барселона» – «Ноттінгем Форест» 1:1
Голи:
Роберто 25 пен; Бернс 42

«Ноттінгем Форест» Брайана Клафа як переможець Кубка чемпіонів обіграв володаря Кубка кубків «Барселону» в першому протистоянні представників цих країн за Суперкубок УЄФА.

Англійський клуб швидко вийшов уперед у першому матчі на стадіоні «Сіті Граунд» завдяки голу Чарлі Джорджа. В зустрічі у відповідь каталонці зрівняли загальний рахунок завдяки пенальті Карлоса Роберто, але Кенні Бернс відновив перевагу гостей на «Камп Ноу» незадовго до перерви.

«Ноттінгем Форест» став лише другою англійською командою після «Ліверпуля», яка виграла Суперкубок УЄФА. Причому повторити успіх ноттінгемці могли вже наступного року.

1980: «ВАЛЕНСІЯ» – «НОТТІНГЕМ ФОРЕСТ» заг. 2:2 («Валенсія» перемогла за правилом виїзного гола)

«Ноттінгем Форест» – «Валенсія» 2:1
Голи:
Бойєр 57 89; Фельман 47

«Валенсія» – «Ноттінгем Форест» 1:0
Гол:
Морена 51

«Ноттінгем Форест» зберіг у себе Кубок чемпіонів після перемоги над «Гамбургом» у фіналі 1980 року, але не зумів захистити титул володаря Суперкубка УЄФА в протистоянні з «Валенсією», яка обіграла «Арсенал» в серії пенальті у фіналі Кубка кубків.

Як й у випадку з «Барселоною», ноттінгемці забезпечили собі перевагу в першому матчі вдома: два голи Ієна Бойєра в другому таймі стали відповіддю на м'яч Даріо Фельмана на 47-й хвилині. Однак в Іспанії команда Клаффа мінімально поступилася через гол Фернандо Морени на 51-й хвилині. У результаті «Валенсія» стала першою командою, яка виграла трофей за правилом виїзних голів.

1982: «АСТОН ВІЛЛА» – «БАРСЕЛОНА» заг. 3:1, д.ч.

«Барселона» – «Астон Вілла» 1:0
Гол:
Алонсо 52

«Астон Вілла» – «Барселона» 3:0, дод. вр.
Голи:
Шоу 80, Коуанс 100 пен, Макноут 104

Традиція зустрічей іспанських команд із англійськими в Суперкубку УЄФА продовжилася 1982 року, коли «Астон Вілла» після перемоги над «Баварією» в Кубку чемпіонів приймала «Барселону».

Каталонці здобули перемогу з рахунком 1:0 у першому матчі на «Камп Ноу» завдяки удару Маркоса Алонсо на 52-й хвилині й утримували цю перевагу аж до 80-ї хвилини матчу-відповіді на «Вілла Парк», коли Гері Шоу зрівняв рахунок і перевів гру в додатковий час.

Гордон Коуанс реалізував пенальті, а Кен Макноут за чотири хвилини оформив третій гол у ворота гостей, забезпечивши команді Тоні Бартона легендарну перемогу.

1998: «ЧЕЛСІ» – «РЕАЛ» 1:0 («Луї II», Монако)
Гол:
Пойєт 83

На чергове англо-іспанське протистояння в Суперкубку УЄФА довелося чекати 16 років. «Челсі» здолав мадридський «Реал», причому трофей уперше розігрувався за підсумками одного матчу.

Зустріч у Монако (саме з цього моменту розпочався 15-річний період, коли матч за Суперкубок УЄФА незмінно приймало це князівство) вийшла рівною. Єдиний гол забив уругвайський півзахисник «Челсі» Густаво Пойєт, який переграв воротаря суперників Бодо Ілльгнера після передачі Джанфранко Дзоли за сім хвилин до кінця.

2012: «АТЛЕТИКО» – «ЧЕЛСІ» 4:1 («Луї II», Монако)
Голи:
Фалькао 6 16 45, Міранда 60; Кехілл 75

«Челсі» також узяв участь в останньому матчі за Суперкубок УЄФА, який проводився в Монако, а головною зіркою зустрічі став Радамель Фалькао. Колумбієць оформив хет-трик у першому таймі та забезпечив тріумфаторам Ліги Європи УЄФА яскраву перемогу над лондонцями.

Гра Фалькао настільки вразила Дієго Сімеоне, що той зізнався: «Я не маю слів. Просто не можу описати це. Відбувається щось неймовірне».

Фалькао став лише другим гравцем, який оформив хет-трик у матчі за Суперкубок УЄФА, першим це зробив Террі Макдермотт за «Ліверпуль» 1977-го. Бразильський захисник Міранда під час гри забив четвертий м'яч мадридців, Гері Кехілл наприкінці один гол відіграв.

2017: «РЕАЛ» – «МАНЧЕСТЕР ЮНАЙТЕД» 2:1 («Тодор Проески», Скоп'є)
Голи:
Каземіро 24, Іско 52; Лукаку 62

«Реал» став першою після «Мілана»-1990 командою, якій вдалося захистити трофей. У 2016-му мадридці переграли «Севілью», а в Північній Македонії взяли гору над «Манчестер Юнайтед».

Каземіро відкрив рахунок класним ударом з півліта, Іско на початку другого тайму подвоїв перевагу «Реала». Ромелу Лукаку через 10 хвилин відродив інтригу, але зрівняти рахунок «червоним дияволам» не вдалося, й мадридці завоювали свій четвертий Суперкубок УЄФА.

2021: «ЧЕЛСІ» – «ВІЛЬЯРЕАЛ» 1:1, пен. 6:5 («Віндзор Парк», Белфаст)
Голи:
Зієш 27; Жерар Морено 73

На 119-й хвилині замість Едуара Менді на заміну вийшов Кепа, який став героєм «Челсі» в Белфасті, відбивши два пенальті в серії 11-метрових проти непоступливого «Вільяреала».

Хакім Зієш вивів синіх уперед після подачі Кая Гаверца в першому таймі, але іспанці відігралися завдяки влучному удару Жерара Морено на 73-й хвилині.

У додатковий час голів не було, й хоча Гаверц першим схибив у серії пенальті, лондонці виграли Суперкубок УЄФА вдруге завдяки старанням Кепи, який відбив удари Манді та Рауля Альбіоля.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

16 серпня 2023 12:09







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Кваліфікація ЧС-2026. Бразилія – Еквадор. Огляд матчу

 

07 вересня 2024 12:18

Кваліфікація ЧС-2026. Аргентина – Чилі. Огляд матчу

 

06 вересня 2024 08:30

Суперкубок УЄФА. Реал – Аталанта. Церемонія нагородження

 

15 серпня 2024 10:10