Сьогодні 16 жовтня 2024 р.

Україна – Грузія 1:0. Ліга націй. Звіт Реброва та Мудрика

Ігор ЛІННИК, «Футбольний клуб»

Влучний постріл Михайла Мудрика приніс «синьо-жовтим» першу перемогу в групі B Ліги націй.

Після двох поразок на старті турніру УЄФА наша команда підходила до гри із несподіваним лідером групи, маючи чималі проблеми зі складом. Насамперед це стосується зони опорного півзахисту, де травмованими виявилися обидва гравці основи – і Степаненко, і Бражко. Тож Сергію Реброву довелося випускати у старті дебютанта з «Олександрії» Івана Калюжного. І той проявив себе якнайкраще, навіть заробивши тактичну жовту картку.

Не могли допомогти партнерам також Ярмоленко, Циганков, Миколенко та Лунін, що значно ускладнювало завдання «синьо-жовтих» щодо здобуття перемоги. Так, саме максимального результату очікували від підопічних Реброва в Україні. Добре розуміючи це, наш тренерський штаб все одно не відмовився від ризикованих пошуків оптимального на сьогодні складу.

Зокрема, з перших хвилин разом із Калюжним доводити своє право на перебування в основі довелося ще й Гуцуляку з Таловеровим. Та й Мудрика до цього важко було вважати стовідсотково незамінним, адже в «Челсі» він має небагато практики – на відміну від динамівця Кабаєва, який на матч із грузинами навіть не потрапив в заявку.

Проте Михайло виправдав довіру тренерів, відкривши рахунок ще до перерви. Декілька разів він брав на себе відповідальність, пробиваючи в напрямку воріт Мамардашвілі з не самих очевидних дистанцій. Одна з таких його спроб на 35-й хвилині і стала результативною. Володіючи м’ячем, Мудрик упевнено змінив напрямок руху, готуючи удар з-за меж карного майданчику в нижній кут – врешті приціл його не підвів. 1:0!

До цього українці володіли територіальною ініціативою, хоча й не створювали якоїсь небезпеки обороні гостей. Досвідчені три центральні захисники Віллі Саньоля загалом надійно читали задуми нашої атаки, отже, Мудрик був правий, взявшись шукати щілину в досить щільному їхньому мурі.

До речі, до його голу обидві команди накреативили на двох лише по одному штрафному удару, до того ж із реалізацію цих стандартів у них не дуже вийшло – в отвір воріт м’яч не влучав. Після ж відкриття рахунку на табло Грузія, що запам’яталася активністю на старті, почала стрімко додавати, примусивши вже нашу збірну сідати глибоко назад.

За рахунок швидких та технічних дій гостям декілька разів вдавалося знаходити вільні зони на флангах, щоправда, далі в них поки не виходило. Як і в українців особливо не складалося із організацією контратак, хоча нагоди для них регулярно виникали – причиною тому був не дуже якісний газон стадіону в Познані, що заважав поєднувати рух м’яча із спринтом.

Тож у роздягальню суперники повернулися із мінімальною перевагою «синьо-жовтих». Після повернення на поле, зробивши певні корективи, збірна України вийшла із наміром відвоювати дещо втрачену ініціативу. Зустрічаючи грузинів у режимі кожний з кожним, наші вимушували їх виходити з оборони за рахунок довгих передач.

І це було б непоганим доробком, якби Таловеров двічі не дозволив індивідуально переграти себе Мікаутадзе. Нападник навіть прицільно вистрілив у напрямку «дев’ятки» Трубіна, на щастя, трохи схибивши. Та все одно подібні похибки на рівні національних збірних неприпустимі.

У відповідь Мудрик після розіграшу кутового знову взяв ініціативу на себе, пробивши набагато краще за Мікаутадзе – цього разу голкіпер Мамардашвілі не просто продемонстрував дива реакції, але й вчергове підтвердив свій статус одного з найкращих воротарів світу, що цього року справедливо претендує на престижний «Трофей Яшина» від France Football.

Трубіну теж доводилося чимало попрацювати у другому таймі, і дії нашого основного воротаря не викликали жодних питань – він залишався надійно спокійним. До того ж і його захисники особливо розгулятися опонентам у безпосередній близькості до воріт не дозволяли. Взяти себе в руки майже вдалося і Таловерову, чий високий зріст допомагав обороні Реброва контролювати повітря.

Та кінцівка поєдинку все одно видалася нервовою. Мінімальний рахунок залишав шанс на порятунок Грузії, яку б цього вечора цілком задовольнила нічия. Однак Україні значно більше була необхідна перемога, і за неї наші футболісти відборолися до останнього. Не без похибок, звичайно, не без сумнівних витівок Матвієнка та того ж Таловерова біля власної штрафної, але здобуту одиницю на табло «синьо-жовті» захистили, а Назаренко з Криськівим ще й встигли дебютувати.

Таким чином, за підсумками 3-го туру Ліги націй підопічні Реброва дещо покращили своє турнірне становище – тепер їх відставання від Грузії та Чехії вимірюється дистанцією в одну перемогу.

УКРАЇНА – ГРУЗІЯ – 1:0
Голи:
Мудрик (35)
Україна: Трубін, Конопля, Забарний, Таловеров, Матвієнко, Калюжний (Криськів, 90), Судаков (Сваток, 90), Шапаренко, Гуцуляк (Зубков, 75), Мудрик (Назаренко, 87), Довбик (Яремчук, 75).
Грузія: Мамардашвілі, Какабадзе, Двалі, Кашія, Кочорашвілі (Давіташвілі, 71), Лочошвілі (Шенгелія, 60), Гвелесіані (Зівзівадзе, 82), Кітеішвілі, Кварацхелія, Чакветадзе, Мікаутадзе.
Попередження: Матвієнко (28), Калюжний (45), Конопля (76), Таловеров (79) – Кашія (11), Двалі (39), Кочорашвілі (64), Шенгелія (69).

11 жовтня 2024 23:48







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Ліга націй. Група А1. Польща – Хорватія. Огляд матчу

 

16 жовтня 2024 00:12

Ліга націй. Група А4. Іспанія – Сербія. Огляд матчу

 

16 жовтня 2024 00:10

Ліга націй. Група А4. Швейцарія – Данія. Огляд матчу

 

16 жовтня 2024 00:06