Сьогодні 8 вересня 2024 р.

ЛК-2023/24, 1/4 фіналу. Анонс перших матчів

«Футбольний клуб»

Занадто складні завдання «Вікторії» та «Лілля», особливі надії «Олімпіакоса» та ПАОКа. Розповідаємо про кожен із перших матчів 1/4 фіналу Ліги конференцій УЄФА.

«Вікторія» – «Фіорентина»

Здобувши з «Вікторією» чемпіонський титул у Чехії в сезоні 2014/15, тренер Мирослав Коубек дотримався своєї обіцянки і зробив татуювання, щоб увічнити це досягнення. 2023 року колишній воротар втретє заступив на посаду головного тренера «Вікторії» і вперше вивів команду до чвертьфіналу турніру УЄФА. «Я ставлю це досягнення в один ряд із нашим чемпіонством у 2015 році, – сказав він. – Але цього разу я не робитиму тату».

«Вікторії» дістався дуже серйозний суперник в особі «Фіорентини». Попри статус фаворита тренер «фіалок» Вінченцо Італьяно знає, що недооцінювати чехів не можна, адже «Вікторія» – єдина команда, якій вдалося пройти груповий етап цієї Ліги конференцій без втрати очок. «Фіорентина» підходить до першого матчу на тлі гарної новини: після травми хрестоподібного зв'язку до ладу повернувся Додо. «У відповідальних матчах такі гравці особливо цінні, – наголосив Італьяно. – Ми беремо участь у трьох турнірах. Нам потрібно багато гравців».

Чи знаєте ви? «Вікторія» не пропускає в останніх шести матчах у Європі. Команда зберегла ворота сухими у всіх семи єврокубкових зустрічах на своєму полі цього сезону (В5 Н2).

«Олімпіакос» – «Фенербахче»

Для «Олімпіакосу» цей сезон складається непросто. Хосе Луїс Менділібар – вже третій фахівець, який прийшов до команди за останні півроку. Але до протистояння з «Фенербахче» пірейський клуб підходить у добрій формі. Чудову гру демонструє і форвард «Олімпіакоса» Аюб ель-Каабі.

«Олімпіакосу» вдався один із найбільш вражаючих камбеків в історії Ліги конференцій – у 1/8 фіналу команда пройшла «Маккабі» з Тель-Авіва після поразки 1:4. Гравці грецького клубу зробили такий подарунок своєму тренеру Хосе Луїсу Менділібару на його 63-й день народження і з оптимізмом чекають протистояння з «Фенербахче». «Ми повинні зіграти розумно, – сказав іспанський тренер. – На нас чекає матч двох хороших команд, і ми хочемо досягти позитивного результату».

В обох команд дуже галасливі вболівальники, тож переможцем протистояння може стати той, хто краще скористається перевагою рідних стін. Капітан «Фенербахче» Едін Джеко зі своїм досвідом як ніхто інший розуміє це. «Найголовніше – докласти всіх зусиль і досягти хорошого результату в гостях, – сказав боснієць, якому в березні виповнилося 38 років. – Думаю, що шанси в цьому протистоянні 50 на 50. Усі команди на цьому рівні хороші».

Чи знаєте ви? «Олімпіакос» переміг «Фенербахче» 3:0 на виїзді та 1:0 вдома на груповому етапі Ліги Європи-2021/22. Георгіос Масурас відзначився дублем у Стамбулі.

«Брюгге» – ПАОК

«Брюгге» в 1/8 фіналу здобув вольову перемогу над «Буде-Глімт», але незадовільні результати команди на внутрішній арені зрештою призвели до відходу норвезького тренера Ронні Дейли. Одним із перших завдань його наступника стане перемога у зустрічі з ПАОКом, який також подолав серйозні труднощі у 1/8 фіналу, перемігши загребське «Динамо» з рахунком 5:1 після поразки 0:2 у гостях.

Після цього успіху до тренера ПАОК Резвана Луческу приїхав його знаменитий батько, який привітав сина з перемогою. «Я вперше за 50 років дивлюся футбол як уболівальник. Починаю розуміти, що вони відчувають», – сказав Мірча Луческу.

«Ми повинні поважати своїх суперників, – додав 55-річний Резван. – Усі матчі важкі. Кожен має сильні сторони».

Чи знаєте ви? «Брюгге» та ПАОК зустрічалися на груповому етапі Ліги Європи-2010/11. Обидва матчі завершилися з рахунком 1:1.

«Астон Вілла» – «Лілль»

Повернувшись на європейську арену після 13-річної відсутності, «Астон Вілла» швидко оговталася від поразки у першому матчі групового етапу і тепер не програє у семи зустрічах Ліги конференцій (В5 Н2). Перемога над «Аяксом» з рахунком 4:0 у поєдинку у відповідь 1/8 фіналу стала найбільшою для команди в цьому турнірі. «Важливо, щоб команда набула стабільності, – сказав головний тренер «Астон Вілли» Унаї Емері. – Хлопці мають бути готовими до того, що потрібно проводити більше одного матчу на тиждень».

У свою чергу «Лілль», який вперше пробився до чвертьфіналу єврокубкового турніру, не перестає дивувати яскравою та агресивною грою під керівництвом Паулу Фонсекі. «Ми беремо участь у цьому турнірі заради таких матчів, – зазначив спортивний директор «Лілля» Сільвен Арман. – Це хороша можливість здобути досвід і зробити наступний крок у розвитку».

Чи знаєте ви? Емері виграв свої останні сім чвертьфіналів у єврокубках – з «Вільяреалом», «Севільєю», «Арсеналом» та «Валенсією». Він програв лише одну дуель на цій стадії – на чолі «Валенсії» у Лізі Європи-2009/10, поступившись голами на виїзді «Атлетико».

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

11 квітня 2024 09:02







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Ліга конференцій, раунд плей-оф. Бетіс – Кривбас. Огляд матчу

 

30 серпня 2024 00:27

ЛК, раунд плей-оф. Кривбас – Бетіс. Огляд матчу

 

23 серпня 2024 00:35

ЛК, 2-й раунд відбору. Полісся – Олімпія. Огляд матчу

 

01 серпня 2024 21:20