Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Ліга конференцій. «Олімпіакос» – «Фіорентина». Анонс фінального матчу

Сьогодні в Афінах на стадіоні «АЕК Арена» визначиться другий єврокубковий лауреат сезону.

Коли: 29 травня (22:00)
Де: «АЕК Арена», Афіни
Арбітр: Артур Діаш (Португалія)
Трансляція: Megogo.net.

Що треба знати?

«Фіорентина», яка поступилася у фіналі минулого розіграшу ЛК, зустрінеться з «Олімпіакосом», для якого цей єврокубковий фінал перший. Пірейці мають шанс завоювати перший в історії грецького футболу єврокубковий трофей, причому зробити вони це спробують на полі принципового суперника з чемпіонату АЕКу.

«Фіалки» від початку входили до числа фаворитів. Для «Фіорентини», яка видала рекордну для клубу 13-матчеву безпрограшну серію в Європі, це шостий єврокубковий фінал.

У фіналі минулого розіграшу підопічні Вінченцо Італьяно з рахунком 1:2 поступилися «Вест Гему», але зараз рішуче налаштовані зробити крок вище.

«Олімпіакос» розпочав сезон у Лізі Європи УЄФА, але після групового етапу потрапив у стикові матчі Ліги конференцій. На внутрішній арені пірейці виглядали суперечливо, що вилилося у дві тренерські відставки, поки команду не очолив Хосе Луїс Менділібар. В атаці «Олімпіакос» може розраховувати на найкращого бомбардира цієї Ліги конференцій Аюба ель-Каабі.

Фактор ель-Каабі

Рік тому в цей час Аюб ель-Каабі був на роздоріжжі. У 29 років він вирішив вперше спробувати себе в Європі, підписавши контракт із «Гатайспором», але був змушений покинути Туреччину через сильний землетрус, після чого уклав короткострокову угоду з катарським «Аль-Саддом». Торішнього серпня без особливої ​​помпи марокканського новачка представив «Олімпіакос». І, м'яко кажучи, не помилився.

У поточній європейській кампанії (Ліга Європи + Ліга конференцій) ель-Каабі набив уже 15 голів – рекорд для представників Африки в єврокубках за один сезон. Дуже непогане досягнення для хлопчика, який рано покинув школу, щоб працювати теслею. «Потрібно пам'ятати про своє минуле, – сказав бомбардир «Олімпіакоса» перед фіналом. – Це допомагає залишатися на землі та мотивує працювати ще більше». Ще більше? В Афінах «фіалкам» доведеться дуже уважно стежити за цим форвардом.

Високий пресинг від «Фіорентини»

Ель-Каабі, безперечно, привернув увагу наставника «Фіорентини» Вінченцо Італьяно. «Їх центральний нападник стабільно забиває, а його команда вміє дуже ефективно закриватися і контратакувати, - сказав Італіяно, який уважно подивився під піцу, як марокканець розібрався з «Астон Вілла» у півфіналі. - Це сильна та агресивна команда, а дві перемоги над «Астоном» Вілла «свідчить про її найвищий клас».

Останнім часом Італьяно експериментував із високим пресингом, і хоча у «Вілли» проти «Олімпіакоса» зі схожою тактикою нічого не вийшло, «Фіорентина» все одно може спробувати так зіграти в Афінах. «Високий пресинг дає низку переваг, але й несе в собі ризик, тому що якщо суперник вийде з-під першого пресингу, у нього з'явиться достатньо вільного простору», – розмірковує 46-річний наставник «фіалок».

Друга спроба Флоренції

«Вінченцо Італіяно з кожним сезоном старіє на 10 років!» – сказав капітан Крістіано Бірагі про свого тренера після того, як «Фіорентина» забезпечила путівку до Афін. Драматичні розв'язки матчів флорентійців на пізніх стадіях турніру можуть додати сивого волосся будь-кому, хоч і не у випадку із зачіскою Італьяно.

«Фіалкам» знадобився гол у компенсований час, щоб пройти «Маккабі» з Хайфи до 1/8 фіналу, потім лише у додатковий час вони зламали опір «Вікторії», та й в обох півфіналах проти «Брюгге» вирішальні м'ячі були забиті на останніх хвилинах.

Зарядженість на боротьбу до останнього говорить про те, що цього сезону «Фіорентина» має намір досягти більшого, ніж минулого. Після програного фіналу-2023, долю якого на користь «Вест Гема» вирішив гол Джаррода Боуена на 90-й хвилині, «фіалки» явно додали.

Підтримка та віра

«Олімпіакос» цього сезону вдосталь подорожував. Команда встигла завітати до Англії (двічі), Угорщини, Німеччини, Сербії (двічі), Туреччини... Але поїздка на фінал буде дуже короткою. Від «Георгіос Караїскакіс», домашнього стадіону «Олімпіакоса», до «АЕК Арени», де пройде вирішальний матч, лише 15 кілометрів. Щоправда, в годину пік на дорогу може піти кілька годин, а 29 травня афінські вулиці точно будуть заповнені тисячами вболівальників у червоно-білих кольорах пірейського клубу.

Пристрасна підтримка команді забезпечена, тим більше, що після провальної першої половини сезону, коли в лютому в клубі сталася друга тренерська перестановка, уболівальники починають по-справжньому вірити в успіх. Призначення Хосе Луїса Менділібара тільки додало оптимізму – минулого року іспанський фахівець у ході сезону очолив «Севілью», що зазнавала серйозних проблем, і привів команду до перемоги в Лізі Європи. «Я вивчав «Олімпіакос» і поступово почав вірити, що ми здатні зробити щось видатне, – наголосив Менділілібар. – Потім повірили двоє з нас, потім четверо, потім шестеро...» Зараз вірять багато тисяч.

Орієнтовні склади

«Олімпіакос»: Дзолакіс; Батьківщиною, Рецос, Карму, Ортега; Шикін, Іборра, Ессе; Поденсе, ель-Каабі, Фортуніс.
Під питанням: Ортега (не уточнюється).

«Фіорентина»: Терраччано; Додо, Мартінес Куарта, Міленковіч, Бірагі; Мандрагора, Бонавентура; Гонсалес, Бельтран, Куам; Белотті.
Не зіграє: Соттіль (плечо).

Останні результати

«Олімпіакос»: НПВВВН
Останній матч: «Панатинаїкос» – «Олімпіакос» 2:2, 19.05, чемпіонат Греції

«Фіорентина»: ВНВНПВ
Останній матч: «Кальярі» – «Фіорентина» 2:3, 23.05, чемпіонат Італії

Думка експертів сайту УЄФА

Кореспондент по «Олімпіакосу» Вассіліки Папантонопулу: «Найскладніший сезон із трьома тренерськими перестановками завершується історичним для «Олімпіакосу» єврокубковим фіналом. Пірейці зіграють в Афінах і почуватимуться майже як удома, а у разі перемоги принесуть Греції перший єврокубковий трофей на дорослому рівні. Мотивації «Олімпіакосу» точно не позичати».

Кореспондент по «Фіорентині» Фабіо Балаудо: «Рік тому «Фіорентина» спіткнулася про останній бар'єр, і зараз «фіалки» зроблять усе, щоб уникнути повторення. «Олімпіакосу», схоже, до душі статус аутсайдера: граючи другим номером, пірейці пройшли «Фенербахче» та «Астон Віллу», і «Фіорентині» треба продемонструвати свій найкращий футбол. Креатив в атаці, швидкість, техніка – на «АЕК Арені» італійцям будуть потрібні всі їхні козирі і навіть більше».

Цитати тренерів

Головний тренер «Олімпіакосу» Хосе Луїс Менділібар: «Пройти так далеко у єврокубку – це неймовірне джерело позитивних емоцій для всіх нас, хто щодня викладається на поле, і, звісно, ​​для вболівальників «Олімпіакосу». Я бачу мотивацію та наснагу гравців, вони рвуться у бій. Вони вірять у себе, повністю віддаються на тренуваннях, і вони всі хочуть зіграти у цьому матчі».

Головний тренер «Фіорентини» Вінченцо Італьяно: «Олімпіакос» – сильна та агресивна команда. Вони обіграли «Астон Віллу» вдома та на виїзді, а отже, це дуже класний суперник. Їхній центрфорвард регулярно забиває, вони пресингують і дуже ефективні в контратаках. Ми, по суті, будемо грати в їхньому місті, так що можете уявити, що там буде за атмосфера. З іншого боку, це наш другий фінал Ліги конференцій поспіль. Хочемо максимально використовувати досвід і уроки, які ми отримали минулого сезону. Це чудовий шанс привезти трофей у Флоренцію».

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

29 травня 2024 10:54







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Ліга конференцій, раунд плей-оф. Бетіс – Кривбас. Огляд матчу

 

30 серпня 2024 00:27

ЛК, раунд плей-оф. Кривбас – Бетіс. Огляд матчу

 

23 серпня 2024 00:35

ЛК, 2-й раунд відбору. Полісся – Олімпія. Огляд матчу

 

01 серпня 2024 21:20