Сьогодні 16 вересня 2024 р.

На що звернути увагу в фіналі Ліги конференцій

У фіналі Ліги конференцій УЄФА зіграють «Фіорентина» та «Вест Гем». Лондонці пройшли турнір без поразок, флорентійці – найрезультативніша команда цього розіграшу.



На що чекати від фіналу?
На рахунку «Фіорентини» лише один єврокубковий трофей. У сезоні-1960/61 «фіалки» обіграли «Рейнджерс» у двоматчевому фіналі Кубка кубків із загальним рахунком 4:1. «Вест Гем» виграв цей же трофей через чотири роки. Лондонці обіграли «Мюнхен 1860» з рахунком 2:0 у вирішальному матчі на «Вемблі». Жодна з команд відтоді нічого не вигравала в Європі, хоч спроби були.

У сезоні-1975/76 «Вест Гем» знову грав у фіналі Кубка кубків, але поступився «Андерлехту» (2:4). «Фіорентина», яка поступилася у фіналі Кубка чемпіонів-1956/57, програла мадридському «Атлетико» у фіналі Кубка кубків у сезоні-1961/62, а у найсвіжішому своєму фіналі поступилася супернику по Серії А – «Ювентусу». Туринці виграли фінал Кубка УЄФА-1989/90 із загальним рахунком 3:1. «Фіорентина» стане першим клубом, який зіграв у фіналах усіх чотирьох єврокубків. Також вона може стати першим клубом, який програв усі чотири цих фінали.

Яскрава атака проти непохитності
«Фіорентина» Вінченцо Італьяно – найрезультативніша команда цього розіграшу. У 14 матчах вона набила 36 голів – на дев'ять більше, ніж «Вест Гем», хоча лондонцям знадобилося всього 12 матчів, щоб дістатися позначки 27 забитих м'ячів. «Фіалки» 21 м'яч забили на виїзді. У кожному з останніх шести гостьових матчів команда забила щонайменше три голи і все виграла. Нападник італійської команди Артур Кабрал ділить перше місце у суперечці найкращих бомбардирів турніру із сімома голами, ще три його одноклубники забили п'ять голів або більше.

За всієї своєї результативності «Фіорентина» програла три матчі в цій Лізі конференцій, тоді як «Вест Гем» пройшов турнір без поразок – команда Девіда Мойєса виграла 11 матчів за однієї нічиєї. Лондонці не завжди грали яскраво, але дуже ефективно. Капітан команди Деклан Райс розуміє, що до фіналу слід підходити з холодною головою. «Сподіваюся, ми зможемо завершити сезон на високій ноті, і у нас залишаться приємні спогади про нього», – сказав він.

Тісні зв'язки з Прагою
Антонін Барак, придбаний у «Верони» після успішного сезону в оренді, став героєм «Фіорентини» у півфіналі з «Базелем» – 28-річний півзахисник забив переможний м'яч на останніх секундах другого додаткового тайму у Швейцарії. У нагороду футболіст отримав можливість показати своїм одноклубникам Прагу та стадіон, який він знає як свої п'ять пальців. «Ми відчуваємо неймовірні емоції, особливо я, оскільки фінал буде в Празі», – сказав футболіст збірної Чехії, який до переїзду до Італії в сезоні-2016/17 виступав за празьку «Славію».

«Вест Гем» теж має зв'язки із Прагою. Правий захисник Володимир Цоуфал виступав за празький клуб з 2018 по 2020 рік, а півзахисник Томаш Соучек прийшов у «Славію» у 10-річному віці та грав за дорослу команду з 2014 по 2020 рік, доки не перебрався до «Вест Гему». Соучек залишається великою фігурою у «Славії». Він у футболці клубу по відеозв’язку разом із товаришами по команді святкував перемогу над «Лестером» (2:0) у Лізі Європи в сезоні-2020/21.

Де відбудеться фінал?
Вирішальний поєдинок Ліги конференцій УЄФА відбудеться 7 червня 2023 року у столиці Чехії Празі на «Еден Арені».

У 2013 році тут відбувся матч за Суперкубок УЄФА, в якому «Баварія» обіграла «Челсі» у серії пенальті 5:4 (основний та додатковий час – 2:2). 2015-го на «Еден Арені» також пройшов фінал молодіжного ЄВРО – чемпіоном за підсумками серії 11-метрових стала збірна Швеції (4:3), яка зустрічалася з Португалією.

За матеріалами uefa.com

7 червня 2023 08:10







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Ліга конференцій, раунд плей-оф. Бетіс – Кривбас. Огляд матчу

 

30 серпня 2024 00:27

ЛК, раунд плей-оф. Кривбас – Бетіс. Огляд матчу

 

23 серпня 2024 00:35

ЛК, 2-й раунд відбору. Полісся – Олімпія. Огляд матчу

 

01 серпня 2024 21:20