Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Ліга чемпіонів, група Н. Порту – Шахтар. Анонс матчу

«Дракони» та «гірники» з'ясують на «Драгау», хто отримає другу путівку до плей-офф Ліги чемпіонів УЄФА від квартета H.

У команд по дев'ять очок – на три менше, ніж у «Барселони», яка вже забезпечила собі місце у 1/8 фіналу. Перемога «Порту» над «Шахтарем» у Гамбурзі з рахунком 3:1 у першому турі означає, що португальцям буде достатньо нічиєї, щоб виявитися вищим за суперника з особистих зустрічей.

Українському клубу, який виграв останні два матчі з рахунком 1:0, потрібно здобути третю перемогу поспіль, щоб вийти до 1/8 фіналу вперше з сезону 2017/18. Втім, історія говорить на користь «Порту», який жодного разу не програв «Шахтарю» у семи попередніх зустрічах

Попередні зустрічі
7 матчів
4 перемоги «Порту»
0 перемог «Шахтаря»
3 нічиїх
14 голів «Порту»
8 голів «Шахтаря»

У першому турі в Гамбурзі «Порту» здобув свою четверту перемогу над «Шахтарем» – 3:1, перервавши серію з двох нічиїх у матчах із суперниками з України. Перші три голи у цій зустрічі були забиті через 15 хвилин. Дубль в активі Галено (8, 15), ще один м'яч забив представник гірників Кевін Келсі. Остаточний рахунок на 29-й хвилині встановив Мехді Таремі.

До цього сезону, останній раз команди зустрічалися на груповому етапі ЛЧ-2014/15. У поєдинку другого туру у Львові була зафіксована бойова нічия 2:2, хоча «Порту» дивом уникнув поразки. Ще за п'ять хвилин до кінця основного часу «Шахтар» вів 2:0 завдяки голам бразильців Алекса Тейшейри (52) та Луїса Адріано (85). Рятівником «драконів» виступив Джексон Мартінес – на 89-й хвилині колумбійський форвард реалізував пенальті, а на 90+4 оформив дубль, ставши головним творцем сенсаційного камбека.

За схожим сценарієм розвивався і матч шостого туру на «Драгау». Тарас Степаненко вивів гостей уперед на 50-й хвилині (один із його двох голів у Лізі чемпіонів), а «Порту» врятувався на 87-й стараннями Венсана Абубакара.

У чотирьох інших зустрічах групового етапу ЛЧ-2014/15 «Порту» здобув чотири перемоги і, набравши 14 балів, виграв групу H. «Шахтар» із дев'ятьма очками фінішував другим, випередивши «Атлетік» та БАТЕ. Що цікаво, обидві команди вилетіли з турніру після поразок від «Баварії». «Шахтар» поступився мюнхенцям у 1/8 фіналу (заг. 0:7), «Порту» – у 1/4 (заг. 4:7).

«Порту» двічі обіграв «Шахтар» на груповому етапі ЛЧ-2011/12 – 2:1 вдома та 2:0 у гостях.

Луїс Адріано (12) відкрив рахунок у Порту, але Халк (28), який також не реалізував пенальті, відновив рівність на табло. У результаті переможний гол «драконів» забив Клебер (51), а у «Шахтаря» було вилучено Ярослава Ракицького та Дмитра Чигринського.

У Донецьку суху перемогу португальцям завдали точний удар Халка (79) та автогол Резвана Раца (90). «Порту» посів третє місце у групі G, «Шахтар» фінішував останнім.

Перше побачення клубів відбулося у чвертьфіналі Кубка володарів кубків-1983/84. «Порту» Антоніу Мораїша переміг вдома «Шахтар» Віктора Носова 3:2, поступаючись по ходу 0:2, а у зустрічі у відповідь була зафіксована нічия 1:1.

У тому розіграші «Порту» дійшов до фіналу і поступився «Ювентусу» 1:2 на стадіоні «Санкт-Якоб» у Базелі. Це був перший єврокубковий чвертьфінал «Шахтаря». Наступний відбувся у сезоні 2008/09, коли гірники перемогли в останньому розіграші Кубка УЄФА.

Факти про команди

«Порту»
Статистика проти клубів з України: В8 Н5 П2 ЗГ25 ПГ18
Домашня статистика проти клубів з України: В4 Н1 П2

«Порту» програв свій останній домашній матч із представником України – 0:2 проти київського «Динамо» у п'ятому турі групового етапу ЛЧ-2015/16. Це була друга поразка «драконів» в іграх з українськими клубами.

Останню домашню перемогу над українським клубом «Порту» здобув у матчі з київським «Динамо» з рахунком 3:2 у третьому турі ЛЧ-2012/13.

«Порту» грає на груповому етапі Ліги чемпіонів у 27-й раз. Такий самий показник у «Баварії», а лідирують «Барселона» та «Реал» (по 28).

«Дракони» виступають в основній сітці в 12-й раз за 13 останніх сезонів. У п'яти зі своїх шести останніх розіграшів вони виходили до плей-офф.

Минулого сезону «Порту» виграв групу B, випередивши «Брюгге», «Байєр» та «Атлетико». У 1/8 фіналу ЛЧ-2022/23 «дракони» поступилися майбутнім фіналістам з «Інтера» – 0:1 у Мілані та 0:0 у Порту.

У цьому розіграші «Порту» поступався лише «Барселоні» – 0:1 вдома та 1:2 на виїзді. Обігравши «Шахтар» з рахунком 3:1 у Німеччині у першому турі, португальці також перемогли «Антверпен» 4:1 у гостях та 2:1 вдома.

Домашня перемога над «Антверпеном» у четвертому турі стала однією із 15 в останніх 33 матчах в основній сітці Ліги чемпіонів (Н4 П14).

Поразка від «Барселони» у другому турі – одна з чотирьох в останніх 16 домашніх матчах «Порту» на груповому етапі Ліги чемпіонів при тому, що при тому, що команда одержала 11 перемог на цьому відрізку.

«Порту» вигравав найпрестижніший єврокубок у 1987 та 2004 роках. Це єдина португальська команда, яка сягала фіналу Ліги чемпіонів (і перемагала в ньому).

«Шахтар»
Статистика проти клубів з Португалії: В9 Н5 П7 ЗГ36 ПГ28
Гостьова статистика проти клубів з Португалії: В5 Н2 П3

«Шахтар» виграв своє попереднє протистояння із представником Португалії. У 1/16 фіналу Ліги Європи УЄФА-2019/20 гірники здолали «Бенфіку» із загальним рахунком 5:4.

Перемога у харківському першому матчі (2:1) стала для «Шахтаря» п'ятою поспіль у поєдинках із португальськими клубами. Зустріч у відповідь у Лісабоні завершилася з рахунком 3:3.

Востаннє «Шахтар» програвав у Португалії у тому самому матчі з «Порту» у 2011 році. З того часу гірники здобули в цій країні дві перемоги та двічі зіграли внічию.

Чемпіон України виступає на груповому етапі Ліги чемпіонів всьоме поспіль і в 18-й раз загалом. Із 14 останніх групових етапів гірники пропустили лише один.

У п'яти останніх розіграшах «гірникам» не вдавалося вийти з групи.

Груповий етап ЛЧ-2022/23 «Шахтар» розпочав із перемоги у Лейпцигу (4:1), але вона залишилася єдиною для гірників. Команда Ігора Йовичевича з шістьма очками посіла третє місце у квартеті F, пропустивши вперед «Реал» та «Лейпциг».

Згадана перемога над «Лейпцигом» стала для «Шахтаря» першою в Лізі чемпіонів із сезону 2020/21 – тоді у п'ятому турі групового етапу українці обіграли вдома «Реал» 2:0.

«Шахтар» продовжив минулий євросезон у Лізі Європи. У стикових матчах українці здолали «Ренн» (заг. 3:3, пен. 5:4), але в 1/8 фіналу були розгромлені «Фейєноордом» із загальним рахунком 2:8 (1:1 д, 1:7 г) .

Найбільшого успіху в Лізі чемпіонів «Шахтар» досяг у сезоні 2010/11, коли дістався чвертьфіналу. Там команда Мірчі Луческу поступилася майбутньому володарю трофею «Барселоні» із загальним рахунком 1:6.

Цьогорічний турнір «Шахтар» розпочав поразкою 1:3 від «Порту» в Гамбурзі, у другому турі був битий «Антверпен», після чого «гірники» поступилися «Барселоні» 1:2 у гостях. У четвертому турі «Шахтар» завдав поразки каталонцям на номінально своєму полі – 1:0, а потім із таким самим результатом обіграв бельгійців.

Перемога «Шахтаря» у п'ятому турі стала для клубу лише п'ятою в останньому 21 матчі на групових етапах єврокубків (Н7 П9) та всього восьмою в останніх 35 зустрічах основної сітки турніру (Н13 П14).

Перемога над «Антверпеном» у другому турі – одна з двох для гірників у 10 останніх виїзних матчах Ліги чемпіонів (Н2 П6). Друга – розгром «Лейпцигу» минулого сезону.

Виграш у «Антверпена» також став одним із двох в останніх 10 єврокубкових матчах у гостях – при семи поразках на цьому відрізку.

Під керівництвом Йовичевича «Шахтар» у сезоні 2022/23 завоював свій 14-й чемпіонський титул.

Влітку на тренерському містку «Шахтаря» Йовичевича змінив Патрік ван Леувен, який покинув клуб у середині жовтня. Новим наставником гірників став Марино Пушич, контракт якого діє до червня 2026 року.

Зв'язки між командами та інше

Ветеран «Порту» Пепе був капітаном «Реала», коли мадридці обіграли «Шахтар» у Львові 4:3 у п'ятому турі групового етапу ЛЧ-2015/16. У першому турі португалець вийшов на заміну у перерві, а його команда перемогла на «Сантьяго Бернабеу» 4:0.

Ветерани «Шахтаря» Ракицький та Степаненко розпочинали обидва матчі у стартовому складі.

Іраклій Азаров, Георгій Гочолеішвілі (обидва – «Шахтар») та Франсішку Консейсау («Порту») 21 червня виходили на заміну в матчі фінальної стадії молодіжного ЄВРО–2023 Грузія – Португалія. Господарі турніру грузини перемогли з рахунком 2:0.

Останні новини

«Порту»

В останніх 12 матчах у «Порту» дев'ять перемог та три поразки. У чотирьох останніх «дракони» поступилися двічі.

У суботу команда Сержі Консейсау виграла вдома у «Каза Піа» з рахунком 3:1. Еванілсон вивів «Порту» вперед, потім відзначилися центральні захисники – Зе Педру, який раніше ніколи не забивав за основну команду, і Пепе, який вперше забив у чемпіонаті Португалії з 16 квітня 2022 року і всього лише в 13-й раз у 181 матчі турніру.

2 грудня «Порту» з рахунком 3:0 розгромив на виїзді «Фамалікан». Це був перший матч поточного чемпіонату Португалії, в якому «дракони» забили понад два м'ячі.

У шести останніх турах чемпіонату Португалії «Порту» має п'ять перемог. Винятком стала мінімальна поразка від «Ешторіла» 3 листопада.

6 грудня «Порту» поступився тому ж «Ешторілу» на виїзді 1:3 і завершив боротьбу за Кубок португальської ліги, який клуб виграв минулого сезону. Гол за «Порту» забив Пепе. Це був його другий гол у чотирьох останніх матчах та за весь сезон.

Це була шоста поразка «Порту» у 21 стартовому матчі сезону. На цій стадії сезону «дракони» не програвали так часто з сезону 2004/05, а минулої кампанії зазнали всього шість поразок.

Свої шість поразок цього сезону «Порту» зазнав від трьох клубів: «Барселони», «Бенфіки» та «Ешторіла».

Еванілсон забив до п'ятого туру Ліги чемпіонів вісім голів у восьми матчах, але потім у чотирьох іграх відзначився лише двічі. З 11 голами він, як і раніше, є найкращим бомбардиром «Порту» цього сезону.

«Дракони» забили у 18 із 22 матчів цього сезону. У чотирьох іграх, коли вони не забивали, були поразки.

Команда Сержіу Консейсау розпочала сезон із поразки 0:2 від «Бенфіки» у Суперкубку Португалії, причому капітан «драконів» Пепе був вилучений наприкінці.

Алан Варела вийшов у стартовому складі в суботу вперше з того часу, як він отримав травму стегна в матчі проти з «Фамалікана».

Жоау Маріу не з'являвся на полі з матчу п'ятого туру проти «Барселони», він пошкодив стегно.

Венделл у лазареті з матчу третього туру Ліги чемпіонів проти «Антверпена», в якому він травмував лівий литковий м'яз.

Маркано 15 вересня пошкодив хрестоподібну зв'язку правого коліна та вибув з ладу на кілька місяців.

Відзначившись у матчі четвертого туру з «Антверпеном», Пепе став найвіковішим автором голу в історії Ліги чемпіонів УЄФА (40 років та 254 дні). На другому місці йде легенда «Роми» Франческо Тотті, який у листопаді 2014 року забив московському ЦСКА у віці 38 років і 59 днів. Пепе не забивав у Лізі чемпіонів із листопада 2012 року, коли йому було 29.

У третьому турі захисник «Порту» став найбільш віковим учасником матчу Ліги чемпіонів із польових гравців (40 років та 241 день). Пепе перевершив рекорд Алессандро Костакурти та Девіда Уіра (40 років та 111 днів).

Хет-трик Еванілсона у матчі третього туру з «Антверпеном» став лише другим для «Порту» у Лізі чемпіонів. У 2014 році Ясін Брахімі забив три голи БАТЕ. Бразилець став сьомим гравцем в історії турніру, хто забив три м'ячі після виходу на заміну.

«Шахтар»

«Шахтар» (як і «Динамо») є тіньовим лідером чемпіонату України з урахуванням двох пропущених матчів і може обійти поточних лідерів «Кривбас» та «Дніпро-1», якщо здобуде победу.

«Шахтар» не програє протягом чотирьох матчів (В3 Н1) і не пропускає у чотирьох матчах поспіль. У п'ятницю гірники здобули домашню победу зі рахунком 2:0 над рівненським «Вересом».

Дмитро Кріськів та Олександр Зубков забили у другій грі поспіль, довівши кількість своїх голів у чемпіонаті цього сезону до чотирьох.

У попередньому турі, 3 грудня, донецький клуб обіграв «Металіст 1925» зі рахунком 2:0.

На рахунку Криськіва чотири голи і чотири асисти цього сезону – за кількістю результативних дій у всіх турнірах він поступається лише Дініїлу Сікану (6+3).

24 листопада «Шахтар» зіграв унічію 0:0 із житомирським «Поліссям». Востаннє «гірники» не забили у матчі чемпіонату України у серпні 2022 року, коли зустрічалися з «Металістом 1925» (рахунок теж був 0:0). Гольова серія у результаті склала 41 зустріч.

«Шахтар» виграв лише чотири з останніх восьми матчів турніру (Н2 П2).

«Шахтар» зазнав уже двох вражень у цьому розіграші чемпіонату України. Минулого сезону раптом гірники програли аж у останньому турі – 1:2 з полтавською «Ворсклою» 4 червня.

Програвши «Дніпру-1» із рахунком 1:3 12 листопада, «Шахтар» зазнав першої поразки на внутрішній арені під керівництвом нового головного тренера Маріно Пушича.

Єдиний м'яч гірників забив тоді Данило Сікан, який із шістьма голами є найкращим бомбардиром «Шахтаря» цього сезону у всіх турнірах.

За тиждень до цього «Шахтар» відсвяткував мінімальну перемогу над київським «Динамо» в українському «классико» завдяки голу Олександра Зубкова.

16 жовтня «Шахтар» розірвав контракт із головним тренером Патріком ван Леувеном. Час перебування ван Леувена на чолі «Шахтаря» став найкоротшим для тренерів клубу з моменту отримання Україною незалежності – лише 105 днів.

Після відставки ван Леувена команду на тимчасовій основі очолив спортивний директор Даріо Срна, а 24 жовтня клуб оголосив про призначення головним тренером Маріно Пушича, який до цього працював у штабі «Фейєноорда». З 52–річним боснійським фахівцем підписано контракт до кінця сезону 2025/26.

«Шахтар» зазнав поразки 30 вересня, програвши 1:2 «Ворсклі», незважаючи на перший гол Олександра Зубкова.

Капітан команди Тарас Степаненко провів свій 400-й матч за «Шахтар» 26 вересня, коли гірники обіграли «Верес» зі рахунком 3:0 у 1/8 фіналу Кубка України.

Юхим Конопля у матчі з «Поліссям» було замінено вже у першому таймі через травму стегна.

Дмитро Чигринський та Іван Петряк (не включений до заявки на Лігу чемпіонів) 20 листопада отримали травми у товариському матчі з львівським «Рухом» (поразка 1:3) та у зустрічі з «Поліссям» не грали.

Артем Бондаренко не грав з 3 листопада, але вийшов на заміну з «Антверпеном» у п'ятому турі, а потім розпочав з перших хвилин зустріч із «Металістом 1925».

Основний нападник «Шахтаря» Ласіна Траоре вибув з ладу до кінця року через розрив сухожилля. Він не включений до заявки на Лігу чемпіонів.

13 грудня 2023 18:15







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЧ, раунд плей-оф. Зальцбург – Динамо. Огляд матчу-відповіді

 

28 серпня 2024 00:32

Повна концентрація перед вирішальною грою. Динамівці протестили газон у Зальцбурзі

 

27 серпня 2024 09:20

Шовковський: Увсі думки тільки з українцями

 

27 серпня 2024 09:00