Сьогодні 8 вересня 2024 р.

ЛЧ. Антверпен – Шахтар. Анонс матчу

У середу, 4 жовтня, відбудеться матч 2-го туру групового турніру Ліги чемпіонів УЄФА, в якому донецький «Шахтар» на виїзді зіграє з «Антверпеном».

«Антверпен» і «Шахтар» зазнали поразок у стартовому турі й зроблять усе, щоб здобути перші очки в групі Н.

«Антверпен» дебютував у Лізі чемпіонів УЄФА з розгромної поразки від «Барселони», поступившись на «Камп Ноу» з рахунком 0:5. «Шахтар», який представлений на груповому етапі всьоме поспіль, у Гамбурзі на «Фолькспаркштадіоні» з результатом 1:3 програв «Порту».

ФАКТИ ПРО КОМАНДИ

«Антверпен»

Для «Антверпена» це буде перший єврокубковий матч проти клубів з України.

До нинішнього сезону «Антверпен» лише раз грав у Кубку чемпіонів. У 1957 році бельгійці в першому раунді зустрілися з «Реалом». У Дюерні «Антверпен» поступився 1:2, обидва голи гостей забив Альфредо Ді Стефано. На «Сантьяго Бернабеу» у ворота бельгійського клубу влетіло шість сухих м'ячів, три з яких ще в першому таймі забив Ектор Ріаль.

Минулого сезону «Антверпен» вп'яте за сумою і вперше з 1957 року став чемпіоном Бельгії. Титул команді принесла нічия з «Генком» у заключному турі, причому Тобі Алдервейрелд зрівняв рахунок тільки на 94-й хвилині.

Паралельно команда Марка ван Боммела завоювала Кубок Бельгії, вперше у своїй історії зробивши «золотий дубль».

У раунді плей-оф
ф «Антверпен» двічі обіграв афінський АЕК (1:0 д, 2:1 г). При цьому в першому матчі з 50-ї хвилини бельгійці грали вдесятьох після вилучення Йелле Батайє.

Найкращим досягненням «Антверпена» в єврокубках залишається вихід у фінал Кубка кубків-1992/93, коли він на «Вемблі» з рахунком 1:3 поступився «Пармі». Відтоді бельгійські клуби в єврокубкові фінали не пробивалися.

Це п'ята єврокубкова кампанія «Антверпена» поспіль. До Ліги Європи-2019/20 команда не брала участі в єврокубках 25 років.

Минулого сезону «Антверпен» грав у кваліфікації Ліги конференцій. Бельгійці пройшли косовську «Дріту» (загл. 2:0) і норвезький «Ліллестрем» (заг
л. 5:1), але в раунді плей-оф поступилися турецькому «Істанбул Башакшехір» (загл. 2:4).

Поразка від «Барселони» в першому турі стала для «Антверпена» лише другою в останніх 11 єврокубкових матчах (В6 Н3).

Статистика «Антверпена» в домашніх єврокубкових матчах: В16 Н7 П11. В останніх дев'яти матчах у бельгійців чотири перемоги і чотири поразки.

«Шахтар»

Статистика проти клубів із Бельгії: В8 Н5 П1 ЗГ31 ПГ14
Виїзна статистика проти клубів із Бельгії: В4 Н2 П1

Минулого разу «Шахтар» зустрічався з клубом із Бельгії в третьому відбірковому раунді Ліги чемпіонів-2021/22, двічі обігравши «Генк» із рахунком 2:1.

У матчі-відповіді в Києві
«гірники» здобули шосту перемогу над клубами з Бельгії поспіль.

В активі «Шахтаря» також чотири поспіль гостьові перемоги над бельгійцями. Єдиної поразки в Бельгії
«гірники» зазнали в найпершому матчі, коли в першому колі Кубка УЄФА-1995/96 поступилися «Брюгге» 0:1.

Чемпіон України виступає на груповому етапі Ліги чемпіонів усьоме поспіль і в 18-й раз у сумі. Із 14 останніх групових етапів гірники пропустили лише один.

У п'яти останніх розіграшах «Шахтарю» не вдавалося вийти з групи.

Груповий етап ЛЧ-2022/23 «Шахтар» розпочав із перемоги в Лейпцигу (4:1), але вона залишилася єдиною для гірників. Команда Ігора Йов
ичевича з шістьма очками посіла третє місце у квартеті F, пропустивши вперед «Реал» і «Лейпциг».

Згадана перемога над «Лейпцигом» стала для «Шахтаря» першою в Лізі чемпіонів із сезону 2020/21 – тоді в п'ятому турі групового етапу українці обіграли вдома «Реал» 2:0. Загалом у них лише дві перемоги в 18 останніх матчах групової стадії (Н7 П9) і лише п'ять у 32 останніх матчах Ліги чемпіонів з урахуванням плей-оф (Н13 П14).

«Шахтар» продовжив минулий євросезон у Лізі Європи. У стикових матчах українці здолали «Ренн» (загалом 3:3, пен. 5:4), але в 1/8 фіналу були розгромлені «Фейєноордом» із загальним рахунком 2:8 (1:1 д, 1:7 г).

Найбільшого успіху в Лізі чемпіонів «Шахтар» домігся в сезоні 2010/11, коли дістався до чвертьфіналу. Там команда Мірчі Луческу поступилася майбутньому володарю трофея «Барселоні» із загальним рахунком 1:6.

В останніх 14 матчах групового етапу Ліги чемпіонів у «Шахтаря» тільки одна перемога (Н6 П7). Перемога над «Лейпцигом» минулого сезону – єдина в останніх восьми гостьових матчах (Н2 П5).

Під керівництвом Йов
ичевича «Шахтар» у сезоні 2022/23 завоював свій 14-й чемпіонський титул, випередивши на п'ять очок «Дніпро-1».

Влітку на тренерському містку «Шахтаря» хорвата Йовічевіча змінив голландець Патрік ван Леувен.

ЗВ'ЯЗКИ МІЖ КОМАНДАМИ ТА ІНШЕ

Півзахисник «Шахтаря» Єгор Назарина з січня 2018-го до вересня 2019-го провів 18 матчів за «Антверпен».

Новатус Міроші в сезоні 2022/23 грав за бельгійський «Зюлте-Варегем», перебравшись влітку в «Шахтар» на правах оренди.

Мар'ян Швед до переходу в «Шахтар» у 2022-му два роки грав за бельгійський «Мехелен».

ОСТАННІ НОВИНИ

«Антверпен»

Літні трансфери

Прийшли:
Джордж Іленікхена («Ам'єн»), Манделя Кейта («Ауд-Хеверлеє Льовен», оренда), Якоб Ондрейка («Ельфсборг»), Чідера Еджуке (ЦСКА Москва), Сенне Ламменс («Брюгге»), Сумайла Кулібалі («Боруссія» Дортмунд), Оуен Вейндал («Аякс», оренда).

Пішли:
Гастон Авіла («Аякс»), Вільям Пачо («Айнтрахт» Франкфурт), Алексіс де Сар («Брюссель»), Пітер Геркенс («Гент»), Кодзі Мієсі («Бірмінгем»), П'єр Двомох («Брюссель», оренда), Ляуріт Краснічі («Рода», оренда), Крістофер Скотт («Ганновер», оренда), Біргер Верстрате («Аріс»)

«Антверпен» зіграв внічию 0:0 у трьох своїх останніх матчах – з
РВДМ 23 вересня, «Гентом» чотири дні потому і «Мехеленом» 30 вересня.

Статистика клубу у всіх турнірах цього сезону: В5 Н6 П2.Серія з чотирьох матчів без забитих м'ячів є для «Антверпена» найтривалішою з лютого по березень 2004 року, коли він також зіграв без голів у чотирьох матчах поспіль.Перемога 3:0 над «Вестерло» 15 вересня - єдина для «Антверпена» в шести останніх матчах у всіх турнірах (Н4 П1).Поразка в першому турі від «Барселони» стала першою, в якій «Антверпен» пропустив п'ять голів за матч, після зустрічі в Лізі Європи з «Рейнджерс» (2:5) 25 лютого 2021 року. Також це була найбільша поразка «Антверпена» з моменту 1 березня 2014 року, коли він програв 0:5 «Сент-Трюйдену» у другому дивізіоні чемпіонату Бельгії.

Вінсент Янссен забив п'ять голів за «Антверпен» у поточному чемпіонаті Бельгії.

«Антверпен» обіграв «Мехелен» із рахунком 5:4 за пенальті після нічиєї 1:1 в ігровий час матчу за Суперкубок Бельгії 23 липня. Клуб уперше з 1992 року зіграв за цей трофей і вперше в історії завоював його.

Захисник «Антверпена» Бйорн Енгелс не грає з лютого 2022 року через травму ахіллового сухожилля.

«Шахтар»

Літні трансфери

Прийшли:
Деніл Кастільо («ЛДУ Кіто»), Педріньо (вільний агент), Став Лемкін («Хапоель» Тель-Авів), Егіналдо («Васко да Гама»), Дмитро Чигринський (вільний агент), Невертон («Сан-Паулу»), Іраклі Азаров («Црвена Звезда»), Новатус Міроші («Зюльте-Варегем», оренда), Артур Рудько («Лех»).

Пішли: Валерій Бондаренко («Колос»), Олексій Шевченко («Чорноморець»), Невен Джурасек («Аріс»), Андрій П’ятов (завершив кар'єру), Манор Соломон («Тоттенгем»), Марлон («Флуміненсе», оренда), Оларенваджу Кайоде (вільний агент), Анатолій Трубін («Бенфіка»), Тете («Галатасарай»), Андрій Тотовицький («Колос», оренда)
.

«Шахтар» зазнав першої поразки в сезоні в чемпіонаті України, програвши в суботу з рахунком 1:2 «Воркслі», незважаючи на перший гол Олександра Зубкова.Це перша поразка в національному чемпіонаті відтоді, як «гірники» програли з таким самим рахунком «Олександрії» 7 серпня 2021 року. Статистика в наступних 24 матчах до цього туру: В21 П3.

Донецький клуб не програвав у восьми попередніх матчах чемпіонату в поточному сезоні (В5 Н3), переможна серія з трьох ігор завершилася нічиєю 1:1 у матчі проти «Руху» 23 вересня.

Георгій Судаков своїм другим голом у сезоні вивів гірників уперед на 17-й хвилині матчу з «Рухом», але за чотири хвилини Ярослав Ракицький отримав червону картку - п'яту для «Шахтаря» в поточному чемпіонаті України - і зрештою донецький клуб втратив четверту поспіль перемогу в національній першості, пропустивши на 88-й хвилині.

27 вересня «Шахтар» обіграв «Верес» із рахунком 3:0 в 1/8 фіналу Кубка України завдяки голам Олексія Кащука, Артема Бондаренка та Олега Очеретька.

Влучний удар Кащука зробив його найкращим бомбардиром «Шахтаря» у всіх турнірах у цьому сезоні – наразі у нього чотири голи. Микола Матвієнко не грає з 9 вересня через проблеми з ахілловим сухожиллям. Центральний захисник із трьома голами – найкращий бомбардир «Шахтаря» в чемпіонаті України разом із Кащуком. Кащук повернувся до «Шахтаря» минулого літа після оренди в азербайджанському «Сабаху», у складі якого він минулого сезону забив 16 м'ячів і віддав 12 гольових передач.

Капітан команди Тарас Степаненко провів свій 400-й матч за «Шахтар» проти «Вереса».

Основний нападник «Шахтаря» Ласіна Траоре вибув з ладу до кінця року через розрив сухожилля. Він не включений до заявки на Лігу чемпіонів.

Центральний захисник Валерій Бондар вибув із ладу 29 липня через перелом ключиці.

За матеріалами
uefa.com

4 жовтня 2023 08:15







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЧ, раунд плей-оф. Зальцбург – Динамо. Огляд матчу-відповіді

 

28 серпня 2024 00:32

Повна концентрація перед вирішальною грою. Динамівці протестили газон у Зальцбурзі

 

27 серпня 2024 09:20

Шовковський: Увсі думки тільки з українцями

 

27 серпня 2024 09:00