Сьогодні 8 вересня 2024 р.

ЛЧ-2023/24. Шахтар – Барселона. Анонс

«Барса» зараз не ідеальна, це «Шахтар» безперечно відчув у матчі 3-го туру два тижні тому. Але все одно клас іспанської команди набагато вищий.

«Шахтар» – «Барселона»
7 листопада, початок – о 19:45
Гамбург. «Фолькспаркштадіон»
Головний арбітр – Свен Йенсен (Німеччина)
ТБ-трансляциія на cервісі MEGOGO

У матчі третього туру голи Феррана Торреса та Ферміна Лопеса у першому таймі принесли «Барселоні» третю перемогу в групі (і 200-ту в сумі у Кубку європейських чемпіонів). «Шахтар» відповів голом Георгія Судакова на 62-й хвилині.

«Барселона» на три очки випереджає «Порту», котрий мінімально обіграла на виїзді у другому турі. Стартували ж каталонці з домашнього розгрому «Антверпена» з рахунком 5:0. Ще одна перемога над «Шахтарем» забезпечить команді Хаві Ернандеса путівку до плей-офф Ліги чемпіонів.

«Шахтар» йде на третьому місці із трьома очками. У першому турі в Гамбурзі, де гірники проводять домашні матчі у цьому розіграші, вони поступилися «Порту» з рахунком 1:3. У наступному матчі українська команда була близькою до другої поразки, поступаючись до перерви «Антверпену» 0:2, але дубль Данила Сікана у другому таймі допоміг їй здобути пам'ятну вольову перемогу 3:2.

Історія очних зустрічей

Це 11-та очна зустріч аталонців та гірників, при цьому їхня зустріч у третьому турі була першою з сезону 2010/11, коли «Барселона» здобула комфортну перемогу у чвертьфіналі Ліги чемпіонів на шляху до свого четвертого титулу в головному єврокубку.

Тоді Ярослав Ракицький забив єдиний гол «Шахтаря» на 60 хвилині першого матчу на «Камп Ноу» у відповідь на п'ять від «Барси». Андрес Інієста (2), Дані Алвес (34), Жерар Піке (53), Сейду Кейта (61) та сьогоднішній тренер синьо-гранатових Хаві (86) відзначилися по разу. У грі у відповідь у Донецьку автором єдиного голу став Ліонель Мессі (43).

Два голи Мессі (87, 90+4) принесли «Барселоні» перемогу 2:1 на груповому етапі Ліги чемпіонів-2008/09 у Донецьку. Український клуб реабілітувався за цю невдачу у заключному турі на «Камп Ноу» – 3:2. Олександр Гладкий у тому матчі зробив дубль, переможний гол забив Фернандіньо. «Шахтар» посів третє місце у групі С і перебрався до Кубка УЄФА, де пройшов весь шлях до кінця та виграв трофей. «Барселона» того сезону виграла Лігу чемпіонів.

Каталонський клуб обіграв «Шахтар» у матчі за Суперкубок УЄФА у Монако у 2009 році. Педро Родрігес забив єдиний м'яч на 115 хвилині.

«Барселона» та «Шахтар» обмінялися домашніми перемогами на груповому етапі Ліги чемпіонів у сезоні 2004/05. Голи Деку (15), Роналдіньо (64 пен) і Самюеля Ето'о (89) принесли «Барсі» перемогу на «Камп Ноу» з рахунком 3:0, а дубль Джуліуса Агахови (14, 22) дозволив «Шахтарю» взяти гору у Донецьку – 2:0. Українці стали третіми у своїй групі, «Барселона» фінішувала другою слідом за «Міланом», але у 1/8 фіналу програла «Челсі».

Хаві брав участь у шести зустрічах команд. У п'яти з них він виходив переможцем, а програв лише гостьовий матч у Донецьку 2004 року.

«Барса» перемогла «Шахтар» із загальним рахунком 4:0 у першому колі Кубка володарів кубків у сезоні 1978/79. Каталонці забезпечили собі гарний доробок у першому матчі, перемігши 3:0 на своєму полі, причому всі три голи було забито у перші 24 хвилини.

Факти про команди

«Шахтар»

Статистика проти клубів з Іспанії: В7 Н7 П18
Домашня статистика проти клубів з Іспанії: В3 Н5 П7

«Шахтар» у минулій Лізі чемпіонів грав у одній групі з «Реалом». У третьому турі український клуб поступився 1:2 на «Сантьяго Бернабеу», а за тиждень у Варшаві зіграв із мадридцями внічию 1:1. При цьому «Шахтар» був близьким до перемоги, але пропустив м'яч у відповідь на 95-й хвилині.

Минулого сезону «Шахтар» третій рік поспіль грав із «Реалом» в одній групі. У сезоні 2020/21 українці перемогли 3:2 у гостях та 2:0 на своєму полі, а в наступному розіграші обидва рази поступилися – 0:5 вдома та 1:2 на виїзді.

Незважаючи на дві перемоги над «Реалом» у сезоні 2020/21, «Шахтар» виграв лише сім із 32 зустрічей з іспанськими клубами. У 15 домашніх поєдинках «Шахтар» здобув лише три перемоги, програвши чотири із семи останніх матчів на своєму полі (В1 Н2).

Український клуб всьоме поспіль грає на груповому етапі Ліги чемпіонів, а загалом - у 18-й раз. З 14 останніх сезонів «Шахтар» пропустив лише один.

У п'яти останніх випадках гірники не виходили із групи.

Минулого сезону «Шахтар» на старті групового етапу переміг на виїзді «Лейпциг» з рахунком 4:1, але не зміг виграти жоден із наступних п'яти матчів і з шістьма очками фінішував третім у групі F позаду «Реала» та німецького клубу.

Гостьова перемога над «Лейпцигом» стала для «Шахтаря» першою в Лізі чемпіонів після успіху в домашньому поєдинку з «Реалом» (2:0) у п'ятому турі групового етапу ЛЧ-2020/21. В останніх 19 матчах групового етапу «Шахтар» здобув лише три перемоги (Н7 П9), а з останніх 33 поєдинків основної сітки виграв лише шість (Н13 П14).

Зайнявши третє місце в групі минулого сезону, «Шахтар» перейшов до Ліги Європи і виграв драматичне протистояння з «Ренном» у стикових матчах, перемігши 5:4 за пенальті після нічиєї 3:3 за сумою двох зустрічей. Але в 1/8 фіналу гірники програли «Фейєноорду» (1:1 вдома, 1:7 у гостях).

Найкращий результат у Лізі чемпіонів «Шахтар» показав у сезоні 2010/11. Тоді команда дійшла до чвертьфіналу, де програла майбутньому переможцю турніру «Барселоні» із загальним рахунком 1:6.

Перемога над «Антверпеном» стала для українського клубу лише другою в останніх 16 матчах на груповому етапі Ліги чемпіонів (Н6 П8).

Гірники виграли лише шість із останніх 24 домашніх матчів у єврокубках (Н11 П7).

Минулого сезону хорватський фахівець Ігор Йовичевич привів «Шахтар» до чемпіонства в Україні. Цей титул став для гірників 14-м. Після завершення чемпіонату донецький клуб на п'ять очок випередив «Дніпро-1».

Влітку Йовичевича на посаді головного тренера «Шахтаря» змінив Патрік ван Леувен, який також залишив клуб 16 жовтня. Через вісім днів новим головним тренером гірників був призначений Марино Пушич, який підписав контракт до кінця сезону 2025/26.

«Барселона»

Статистика проти клубів з України: В17 Н2 П5
Гостьова статистика проти клубів з України: В7 Н1 П3

До третього туру цього розіграшу останні зустрічі «Барселони» із представником України були на груповому етапі Ліги чемпіонів у сезоні 2021/22. Тоді «Барса» перемогла київське «Динамо» 1:0 удома та в гостях. У тій Лізі чемпіонів каталонці нікого більше не обігравали.

«Барса» виграла сім із 11 виїзних матчів з клубами з України. Каталонці програли тричі, зокрема двічі на груповому етапі Ліги чемпіонів. Синьо-гранатові виграли в українських команд 10 останніх матчів. Остання поразка – від «Шахтаря», який переміг на «Камп Ноу» 3:2 у грудні 2008 року.

Хаві забив перший гол «Барселони» у переможній грі з київським «Динамо» (2:1) у шостому турі групового етапу Ліги чемпіонів-2009/10.

«Барселона» в 28-й раз грає на груповому етапі Ліги чемпіонів – це рекорд, який каталонці ділять із мадридським «Реалом». «Блауграна» не пропустила жодного розіграшу із сезону 2003/04.

«Барселона» двічі взяла Кубок чемпіонів на «Уемблі», де пройде фінал цього розіграшу. 1992 року каталонці виграли вирішальний матч у «Сампдорії» (1:0) у додатковий час, а 2011-го здолали «Манчестер Юнайтед» з рахунком 3:1.

П'ятиразові володарі Кубка чемпіонів доходили щонайменше до чвертьфіналу щороку від сезону 2007/08 до сезону 2019/20. У 2009, 2011 та 2015 роках каталонці брали головний трофей, але в останніх двох розіграшах не змогли вийти з групи.

Команда Хаві посіла третє місце у своїй групі в минулому та позаминулому сезонах. У минулому розіграші «Барселона» виграла лише два із шести матчів, обидва рази – у «Вікторії». При цьому каталонці зазнали трьох поразок і фінішували позаду «Баварії» та «Інтера». У трьох із шести матчів групового етапу синьо-гранатові не забили.

Після вильоту з Ліги чемпіонів «Барселона» перейшла до Ліги Європи УЄФА і програла «Манчестер Юнайтед» у «стиках» (2:2 удома, 1:2 у гостях).

«Барселона» виграла лише 14 з останніх 32 виїзних матчів у єврокубках (Н9 П9), при цьому вона йшла без поразок у восьми поспіль (В5 Н3), поки не програла «Бенфіці» у другому турі сезону 2021/22. Статистика синьо-гранатових на виїзді з того часу: В5 Н1 П4.

Минулого сезону каталонський клуб завоював перший за чотири сезони чемпіонський титул в Іспанії та 27-й загалом. У турнірній таблиці «Барселона» на 10 очок випередила «Реал».

Зв'язки між командами та інше

Центральний захисник «Шахтаря» Дмитро Чигринський був одноклубником Хаві у «Барселоні» у сезоні 2009/10. Дует допоміг «Барсі» виграти чемпіонат Іспанії та клубний чемпіонат світу.

Олександр Зубков виступав за «Ференцварош», котрий на груповому етапі Ліги чемпіонів-2020/21 програв на «Камп Ноу» з рахунком 1:5.

Роберт Левандовскі забив два голи в останніх чотирьох матчах проти «Шахтаря». Один із них припав на матч-відповідь 1/8 фіналу ЛЧ-2014/15, в якому «Баварія» поляка розгромила донеччан 7:0.

Ілкай Гюндоган вразив ворота «Шахтаря» в обох матчах за «Манчестер Сіті» на груповому етапі Ліги чемпіонів-2019/20. «Сіті» переміг 3:0 на виїзді, а домашній для англійців матч завершився з рахунком 1:1.

Півзахисник «Шахтаря» Мар'ян Швед грав в Іспанії за молодіжну команду «Севільї» у 2015-2017 роках.

Футболісти «Шахтаря» Іраклій Азаров та Георгій Гочолеїшвілі зіграли у стартовому складі Грузії проти збірної Іспанії у відбірному турнірі ЄВРО-2024 8 вересня. За збірну Іспанії в тій грі на поле виходили гравці «Барселони» Гаві та Ламін Ямаль, причому останній у віці 16 років та 57 днів став наймолодшим дебютантом та автором голу в історії збірної Іспанії.

Гол нападаючого «Барселони» Феррана Торреса допоміг збірній Іспанії розгромити Україну (4:0) у Лізі націй УЄФА 6 вересня 2020 року.

Артем Бондаренко став автором єдиного голу збірної України у півфінальному матчі з Іспанією (1:5) на молодіжному ЄВРО-2023 5 липня у Бухаресті.

Останні новини

«Шахтар»

У п'ятницю «Шахтар» відсвяткував мінімальну перемогу над київським «Динамо» в українському «класико». Єдиний гол забив Олександр Зубков. Після матчу про завершення кар'єри оголосив наставник «Динамо» Мірча Луческу.

30 жовтня «Шахтар» здобув свою першу перемогу під керівництвом Маріно Пушича, розгромивши у чвертьфіналі Кубка України сумську «Вікторію» з другого дивізіону з рахунком 3:0. Відзначилися Єгор Назаріна, Олександр Зубков та Ярослав Ракицький.

В останньому наразі матчі чемпіонату України 21 жовтня «Шахтар» здобув свою першу перемогу за три тури, взявши гору над ЛНЗ із Черкас з рахунком 3:0.

Данило Сікан забив свій перший гол у чемпіонаті з 14 серпня і з чотирма м'ячами у всіх турнірах ділить звання найкращого бомбардира команди цього сезону. Кевін Келсі вийшов з лави запасних і двічі вразив ворота в останні сім хвилин матчу, і ці голи стали для нього першими в чемпіонаті України в сезоні.

Другий найкращий бомбардир команди – Олексій Кащук, який повернувся до «Шахтаря» минулого літа після оренди в азербайджанському «Сабаху», у складі якого він минулого сезону забив 16 м'ячів і віддав 12 гольових передач.

Запланований на 28 жовтня матч української прем'єр-ліги з «Чорноморцем» був перенесений через логістичні складності «Шахтаря», пов'язані з виїздами на матчі Ліги чемпіонів.

16 жовтня «Шахтар» розірвав контракт із головним тренером Патріком ван Леувеном. Час перебування ван Леувена на чолі «Шахтаря» став найкоротшим в історії клубу з моменту здобуття Україною незалежності - лише 105 днів.

Після відставки ван Леувена команду на тимчасовій основі очолив спортивний директор Даріо Срна, а 24 жовтня клуб оголосив про призначення новим головним тренером Маріно Пушича, який до цього працював у штабі «Фейєноорда». З 52-річним боснійським фахівцем було підписано контракт до кінця сезону 2025/26.

«Шахтар» зазнав першої поразки в сезоні в чемпіонаті України 30 вересня, програвши 1:2 «Ворскле». Це перша поразка в національному чемпіонаті з того часу, як «гірники» програли з таким же рахунком «Олександрії» 7 серпня 2021 року. Статистика у наступних 24 матчах до цього туру: В21 П3.

Донецький клуб до зустрічі з «Ворсклою» не програвав у восьми попередніх матчах чемпіонату у поточному сезоні (В5 Н3), переможна серія з трьох ігор завершилася нічиєю 1:1 у матчі проти «Руху» 23 вересня.

Ярослав Ракицький у матчі з «Рухом» отримав червону картку – п'яту для «Шахтаря» у поточному чемпіонаті України.

Капітан команди Тарас Степаненко провів свій 400-й матч за «Шахтар» 27 вересня, коли гірники обіграли «Верес» з рахунком 3:0 у 1/8 фіналу Кубка України.

Георгій Судаков забив свій перший гол за збірну України у відбірному матчі ЄВРО-2024 проти Північної Македонії (2:0), що відбувся 14 жовтня. Трохи пізніше у матчі проти «Барселони» у третьому турі він уперше відзначився у Лізі чемпіонів.

Лівий захисник Іраклій Азаров отримав травму у матчі з київським «Динамо» у п'ятницю та залишив поле на ношах.

Основний нападник «Шахтаря» Ласіна Траоре вибув до кінця року через розрив сухожилля. Він не включений до заявки на Лігу чемпіонів.

«Барселона»

У матчі третього туру проти «Шахтаря» каталонці здобули свою 200 перемогу в Кубку чемпіонів.

Матч другого туру з «Порту» став 100-м для Хаві як тренера «Барселони» і приніс йому 63 перемогу (Н18 П19).

Ламін Ямаль у зустрічі другого туру з «Порту» став наймолодшим гравцем в історії Ліги чемпіонів УЄФА, який вийшов у стартовому складі (16 років і 83 дні), побивши на три дні досягнення Селестіна Бабаяро, який зіграв за «Андерлехт» проти «Стяуа» листопаді 1994 року. Ямаль також є другим наймолодшим гравцем, який зіграв у турнірі.

У суботу гол Рональда Араухо на 93-й хвилині матчу приніс «Барселоні» перемогу над «Реалом Сосьєдад» з рахунком 1:0. Цей гол став для захисника першим у чемпіонаті Іспанії з 20 березня 2022 року.

Ця перемога для «Барселони» стала лише третьою в останніх шести матчах чемпіонату (Н2 П1).

Поразка 1:2 від «Реала» на «Камп Ноу» 28 жовтня поклала край безпрограшному старту «Барси» цього сезону (В10 Н3). Єдиний гол каталонців забив Ілкай Гюндоган, вперше відзначившись за клуб.

До цього «Барселона» виграла всі сім домашніх матчів цього сезону.

22 жовтня 17-річний форвард Марк Гію вийшов на заміну в домашньому матчі проти «Атлетіка» та відзначив свій дебют у чемпіонаті Іспанії єдиним та переможним голом. У віці 17 років і 291 дня Гію став наймолодшим дебютантом «Барселони» у національному чемпіонаті, який забив гол у 21-му столітті.

8 жовтня «Барселона» відіграла два м'ячі у гостьовій зустрічі з «Гранадою» (2:2). Перший гол «Барселони» забив Ямаль, який став наймолодшим автором голу в історії чемпіонату Іспанії (16 років та 87 днів).

Вихованець «Барси» Фермін Лопес забив свій перший гол у чемпіонаті Іспанії 26 вересня у виїзному матчі з «Мальоркою».

Педрі вийшов на заміну у суботньому матчі, вперше з'явившись на полі після травми стегна, яку він отримав у серпні.

Роберт Левандовски, який не грав із 4 жовтня через травму гомілкостопа, а також Рафінья, який був у лазареті з 29 вересня через пошкодження стегна, вийшли на заміну у другому таймі матчу проти «Реала».

Жуль Кунде отримав розтяг бічних зв'язок лівого коліна в матчі з «Гранадою» (2:2) і з того часу не грає. У матчі із «Реалом» він був у заявці, але на поле не вийшов. У суботній зустрічі він провів на полі усі 90 хвилин.

Френкі де Йонг отримав травму гомілкостопа у матчі з «Сельтою» (3:2) 23 вересня і з того часу не грає.

Серхі Роберто не грає з 8 жовтня через травму литкового м'яза.

Гаві забив єдиний гол збірної Іспанії, яка 15 жовтня виграла 1:0 у Норвегії та забезпечила собі путівку на ЄВРО-2024; Ферран Торрес також зіграв у «основі».

Жоау Фелікс та Жоау Канселу відзначилися за збірну Португалії, яка вийшла на ЄВРО-2024 трьома днями раніше, вигравши вдома у Словаччині 3:2.

Ямаль за підсумками матчу з Грузією (7:1) 8 вересня у віці 16 років і 57 днів став наймолодшим гравцем та наймолодшим автором голу збірної Іспанії. Він також став наймолодшим автором голу чемпіонату Європи (з урахуванням кваліфікації), побивши рекорд Гарета Бейла (17 років та 83 дні).

Левандовски посів 12-е місце у голосуванні за «Золотий м'яч», володарем якого у результаті став колишній нападник «Барселони» Ліонель Мессі.

Педрі став третім, Гаві – сьомим, а Алехандро Бальде – дев'ятим у боротьбі за нагороду Раймона Koпа – найкращому молодому гравцю.

7 листопада 2023 13:54







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЧ, раунд плей-оф. Зальцбург – Динамо. Огляд матчу-відповіді

 

28 серпня 2024 00:32

Повна концентрація перед вирішальною грою. Динамівці протестили газон у Зальцбурзі

 

27 серпня 2024 09:20

Шовковський: Увсі думки тільки з українцями

 

27 серпня 2024 09:00