Сьогодні 8 вересня 2024 р.

«Боруссія»: на «Реал» – у всеозброєнні!

Сергій ВОРОНЮК, «Футбольний клуб»

За кілька годин до фіналу Ліги чемпіонів українські вболівальники сушать голову над тим, кому з претендентів віддати симпатії.

Здавалося б, усе визначено, адже в Королівському клубі виступає голкіпер збірної нашої країни Андрій Лунін. Але вітчизняний загін симпатиків «жовто-чорних», вочевидь, також серйозно зріс. Причиною тому – гаряча звістка про нового спонсора «Боруссії», що ним став оборонний концерн Rheinmetall. Один із найпопулярніших спортивних колективів Німеччини відтепер рекламуватиме виробника зброї.

Логотип компанії з’явиться, зокрема, на рекламних щитах навколо поля, як це вже сталося 29 травня, під час тренування дортмундців напередодні фіналу ЛЧ. Для зброярів це солідний іміджевий крок, адже «Боруссія» приймає суперників на найбільшому стадіоні країни, місткість трибун якого – понад 81 000 глядачів. А сам колектив наступного сезону знову виступатиме в Лізі чемпіонів, що гарантує багатомільйонну міжнародну телеаудиторію.

Умови трирічного спонсорського контракту для одного з провідних на сьогодні клубів Європи – цілком скромні, в межах 10 млн євро. Таку цифру обнародувала газета Handelsblatt, яка вперше повідомила про сенсаційну домовленість «Боруссії» та Rheinmetall.

Утім, напевне, тут мова також не тільки й не стільки про гроші. За оцінками незалежних експертів, торік дортмундський гранд заробив 420 млн євро – другий результат у Бундеслізі та 12-й у всьому європейському футболі. 188 мільйонів отримано лише від комерційних угод.

Контракт із Rheinmetall – це усвідомлений політичний крок, наслідок численних консультацій із політиками, бізнесменами, представниками громадських організацій і фанатських об’єднань. «Ми не просто забиваємо голи!» – недвозначно наголошується в одному з рекламних бордів, присвячених новому спонсору «Боруссії». Ба більше, назву клубу в прив’язці до логотипу Rheinmetall у соцмережах уже обігрують як BOMB RUSSIA, прозоро натякаючи на те, куди саме націлюватиметься продукція оборонного концерну.

undefined

 

«Безпека та оборона є очевидним наріжним камінням нашої демократії, – зазначив у заяві для преси генеральний директор «Боруссії» Ганс-Йоахім Вацке. – Тому ми вважаємо правильним рішення інтенсивно зайнятися питанням зміцнення цих аспектів. Причому саме сьогодні, коли щодня бачимо, що свободу в Європі доводиться захищати. «Боруссія» рада партнерству з Rheinmetall».

«Ця угода означає «зміну епох» і в бундеслізі», – пише наймасовіше в Німеччині видання Bild, використовуючи широко відомий вираз Олафа Шольца щодо нового політичного курсу країни. Виступаючи в Бундезтазі через три дні після повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, канцлер ФРН проголосив «зміну епох» у відносинах із РФ і в підході до оборонної політики Німеччини.

Важливу роль у 100-мільярдній програмі переозброєння німецької армії належить зіграти саме Rheinmetall – провідному німецькому оборонному концерну, який самостійно або з партнерами виробляє широкий асортимент зброї: від артилерійських снарядів до, зокрема, гаубиць на гусеничному ходу Panzer002. Невдовзі він підключиться ще й до виробництва літака-невидимки – американського багатофункціонального винищувача-бомбардувальника F-35.

Rheinmetall є ключовим німецьким постачальником боєприпасів і бронетехніки для ЗСУ. Для забезпечення потреб нашої армії концерн будує снарядний завод у Німеччині, а в Україні впроваджуватиме виробництво снарядів і випуск бронетранспортерів Fuchs.

На початку 2023 року очільник Rheinmetall повідомив, що розраховує запустити в Україні танковий завод, який зможе виготовляти близько 400 броньованих машин на рік. У Rheinmetall розробили концепцію такого підприємства, яку представили німецькому уряду. Загалом німці планують звести на теренах нашої держави щонайменше чотири заводи.

Штаб-квартира Rheinmetall розташована в Дюссельдорфі, столиці федеральної землі Північний Рейн–Вестфалія, до якої разом із Дортмундом входить і вся промислова Рурська область. Тому спонсорська угода з «Боруссією» виглядає цілком логічно. «Rheinmetall глибоко вкорінений у регіональній агломерації Рейн–Рур», – нагадує глава концерну Армін Паппергер.

undefined

 

Спонсорську місію він вбачає в тому, щоб підвищити міжнародну популярність бренду компанії, яку Паппергер називає одним із лідерів оборонної промисловості та рушійною силою індустріальних інновацій для цивільних ринків. Адже Rheinmetall виготовляє не лише озброєння, компанія обслуговує автопром, а віднедавна освоює ще й випуск побутових теплових насосів для опалення.

Крім того, в концерні прагнуть покращити в німецькому суспільстві свій імідж і підвищити привабливість як роботодавця в умовах зростаючого дефіциту кваліфікованих кадрів.

Нагадаємо, «Боруссія» на всіх рівнях – від керівництва клубу до вболівальників на трибунах – підтримує Україну в боротьбі з агресором. У Дортмунді неодноразово відбувалися акції відповідного змісту, а 26 квітня 2022 року нинішній фіналіст Ліги чемпіонів провів на власному стадіоні благодійний товариський поєдинок із київським «Динамо». 

31 травня 2024 18:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЧ, раунд плей-оф. Зальцбург – Динамо. Огляд матчу-відповіді

 

28 серпня 2024 00:32

Повна концентрація перед вирішальною грою. Динамівці протестили газон у Зальцбурзі

 

27 серпня 2024 09:20

Шовковський: Увсі думки тільки з українцями

 

27 серпня 2024 09:00