Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Ліга Європи-2022/23. Анонс перших матчів 1/8 фіналу

«Арсенал», «Манчестер Юнайтед», «Рома», «Севілья» та «Шахтар» продовжують боротьбу в Лізі Європи УЄФА. Розповідаємо про перші матчі 1/8 фіналу.

Хто з ким грає у 1/8 фіналу?

Переможці груп Ліги Європи УЄФА грають проти восьми команд, які подолали бар'єр стикових матчів.

Протистояння складаються з двох матчів та завершаться 16 березня. Правило виїзного голу не діє. Переможці протистоянь візьмуть участь у жеребкуванні 1/4 фіналу 17 березня. Ті, хто програє, завершать єврокубковий сезон.

9 березня

«МАНЧЕСТЕР ЮНАЙТЕД» – «БЕТІС»

Після важкого початку сезону «МЮ» нарешті знайшов свою гру під керівництвом Еріка тен Гага. Команда виграла Кубок англійської ліги та вибила раундом раніше «Барселону», проте протистояння з «Бетісом» Мануеля Пеллегріні навряд чи стане для «червоних дияволів» легкою прогулянкою. Чилійський фахівець чотири рази виграв чемпіонат Англії та завоював два Кубки ліги з «Манчестер Сіті». Крім того, «Вільяреал» під керівництвом Пеллегріні чотири рази зіграв із «МЮ» по нулях.

Чи знаєте ви?
«Бетіс» не виграв жодного з трьох матчів в Англії: дві поразки проти «Челсі» та нічия 0:0 з «Ліверпулем» у листопаді 2005 року.

«РОМА» – «РЕАЛ СОСЬЄДАД»

Статистику «Роми» в семи останніх єврокубкових матчах на своєму полі проти іспанських клубів не можна назвати позитивною – лише одна перемога за двох нічиїх і чотирьох поразок. Але головному тренеру римлян Жозе Моурінью добре знайомий іспанський футбол (він виграв чемпіонат Іспанії з «Реалом» у сезоні-2011/12), а захисник Дієго Льоренте, який перебрався взимку до «Роми», з 2017 по 2020 рік захищав кольори «Реал Сосьєдад». Тренер гостей Іманоль Альгуасіль назвав Моурінью прикладом для наслідування, але майбутньої дуелі з португальцем баск не боїться. «Ми перемогли «Манчестер Юнайтед» на груповому етапі. Чому ми не можемо обіграти «Рому»?» – сказав він.

Чи знаєте ви?
Моурінью виграв Кубок УЄФА з «Порту» в сезоні-2002/03, а за рік – Лігу чемпіонів. Минулого сезону він переміг із «Ромою» в Лізі конференцій, тож у португальця є шанс вдруге перемогти в двох поспіль єврокубках.

«БАЙЄР» – «ФЕРЕНЦВАРОШ»

Наставник «Ференцвароша» Станіслав Черчесов зізнався, що в день стикових матчів у відповідь щось підказало йому перед переглядом «МЮ» – «Барселона» включити матч «Монако» – «Байєр». Наступного дня на жеребкуванні 1/8 фіналу в суперники чемпіонам Угорщини випала команда Хабі Алонсо, але «Ференцварош» має намір пройти леверкузенців, адже фінал цьогорічного розіграшу відбудеться у рідному для цього клубу Будапешті. «Це буде важко, але легко нічого не дається», – зауважив Черчесов.

Чи знаєте ви?
З 1993 по 1995 рік Черчесов захищав ворота дрезденського «Динамо» і добре розмовляє німецькою. Він також кілька років грав та тренував в Австрії.

«ШАХТАР» Донецьк – «ФЕЙЄНООРД»

Обидва клуби вже брали цей трофей в епоху Кубка УЄФА: «Фейєноорд» перемагав у сезонах 1973/74 та 2001/02, а «Шахтар» – у сезоні-2008/09. До цього команди зустрічалися лише раз – на груповому етапі Ліги чемпіонів-2017/18, коли гірники виграли 2:1 на виїзді та 3:1 удома. Коли вони знову вийдуть один проти одного (цього разу у Варшаві), «Шахтар», можливо, все ще буде під ураженням від своєї драматичної перемоги над «Ренном» у серії пенальті. «Ми залишили там руки та ноги», – зазначив сповнений гордості тренер українців Ігор Йовичевич.

Чи знаєте ви?
Нападник «Шахтаря» та збірної Буркіна-Фасо Лассіна Траоре чудово знає нідерландський футбол. Свою професійну кар'єру він розпочинав у «Аяксі».

«СПОРТИНГ» – «АРСЕНАЛ»

Після того, як жеребкування звело його нинішню та колишню команди, у складі якої він грав з 2011 по 2022 рік, правий захисник «Спортинга» Ектор Бельєрін опублікував на своїй сторінці в Instagram емозі обличчя, що плаче вдома. Зустрічі з «Арсеналом» точно будуть дуже емоційними для 27-річного іспанця, але лісабонський клуб (який цього сезону грає вкрай нестабільно) напевно радий статусу аутсайдера. «Ми не претендуємо на перемогу в Лізі Європи, але претендуємо на перемогу в кожному матчі», – сказав головний тренер «Спортинга» Рубен Аморім.

Чи знаєте ви?
«Спортинг» не забив жодного м'яча в чотирьох попередніх матчах із «Арсеналом» в Європі (Н2 П2): два матчі пройшли в рамках Кубка ярмарок-1969 (попередника Ліги Європи, який офіційно не вважався турніром УЄФА), а ще два – на груповому етапі Ліги Європи-2018/19.

«ЮВЕНТУС» – «ФРАЙБУРҐ»

Команду Массіміліано Алегрі лихоманить у Серії А, але вона продовжує стабільно виступати в Європі й не програвала в чотирьох домашніх єврокубкових матчах із представниками бундесліги (В2 Н2). Проте «Фрайбург» сповнений рішучості продовжити свій найдовший єврокубковий сезон як мінімум до чвертьфіналу. «В футболі шанс є завжди, – зазначив тренер німецького клубу Крістіан Штрайх. – В інших видах спорту маленькі команди мають не так багато шансів. Це одна з найбільших загадок цієї гри».

Чи знаєте ви?
Півзахисник «Фрайбурга» Вінченцо Гріфо народився в Німеччині, але виступає за батьківщину свого батька Італію та забив за неї вже чотири голи у восьми матчах. «Із нетерпінням чекаю на зустріч із партнерами зі збірної», – сказав він напередодні протистояння з «Юве».

«СЕВІЛЬЯ» – «ФЕНЕРБАХЧЕ»

У 2014 році Жорж Жезуш тренував «Бенфіку» й поступився «Севільї» в серії пенальті у фіналі Ліги Європи. Зараз у нього буде шанс поквитатися з шестиразовими переможцями турніру вже як тренер «Фенербахче». Спортивний директор андалусців Мончі розуміє, що матч у Стамбулі буде дуже складним, і закликає «Севілью» створити вирішальний доробок на своєму полі. «На виїзді грати з «Фенербахче» дуже важко, вболівальники забезпечують йому шалену підтримку протягом усього матчу», – попередив він.

Чи знаєте ви?
Суперники зустрічалися у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів-2007/08. «Фенер» переміг удома 3:2, поступився на виїзді 2:3 та виграв у серії пенальті 3:2.

«УНІОН» – «ЮНІОН»

Команди зі схожою назвою вже зустрічалися на груповому етапі. Бельгійський «Юніон» мінімально переміг у Берліні, а німецький «Уніон» виграв із мінімальною різницею у Брюсселі. Обидві команди дуже дивують останнім часом. «Уніон» Урса Фішера більшу частину сезону очолював турнірну таблицю бундесліги. «Юніон» посів друге місце в чемпіонаті Бельгії минулого сезону після повернення в елітний дивізіон після паузи, яка тривала майже 50 років.

Чи знаєте ви?
«Уніон» здійснив 120 фолів із початку групового етапу й є найгрубішою командою турніру.

Що далі?
Матчі у відповідь пройдуть 16 березня.
Переможці протистоянь візьмуть участь у жеребкуванні 1/4 фіналу 17 березня.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

9 березня 2023 11:22







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЄ. Кваліфікація, 3-й раунд. Аякс – Панатінаїкос. Рекордна 28-хвилинна серія пенальті

 

16 серпня 2024 12:57

ЛЄ, 3-й раунд кваліфікації. Вікторія – Кривбас. Огляд матчу-відповіді

 

15 серпня 2024 23:18

Вікторія – Кривбас. Предматчева пресконференція Юрія Вернидуба

 

14 серпня 2024 19:50