Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Куди нас жереб заведе?

Денис БОРИСЕНКО, «Футбольний клуб»

Яким може бути рейтинговий доробок українських клубів наприкінці осені 2022 року.

Наші команди завершили кваліфікацію до групових турнірів єврокубків на «двійку», зважаючи на те, що з чотирьох представників УПЛ лише «Динамо» втримало свою стартову позицію, подолавши два раунди відбору Ліги чемпіонів та отримавши путівку до основної сітки Ліги Європи.

Трійка інших представників УПЛ – «Ворскла», «Зоря» та «Дніпро» – не змогли пройти за сумою двох матчів жодного з доволі посередніх суперників. Що, на жаль, виглядає не лише прикро, але й не дивно…

«Динамо», провівши влітку 6 офіційних матчів, двічі виграло, двічі програло та двічі зіграло внічию, отримавши різницю забитих та пропущених м’ячів 4:8. Однак 5 разів ворота киян вражала «Бенфіка», що за рівнем гри виявилася дуже близькою до статусу топ.

«Ворскла», «Зоря» та «Дніпро», відігравши на трьох таку ж кількість кваліфікаційних поєдинків, як і «Динамо», здобули на трьох 2 перемоги, а ще 4 рази програли клубам Швеції, Румунії та Кіпру із загальною різницею м’ячів 5:12. Кожну з цих країн Україна значно випереджає за коефіцієнтом УЄФА. До якого в сезоні 2022/23 усі наші команди додали влітку лише 1,900 балів.

Тому не дивно, що за поточним п’ятирічним коефіцієнтом, що дорівнює 25,700 балів, Україна відкотилася на 16-е місце.

На основному етапі єврокубків – у групах Ліги чемпіонів («Шахтар»), Ліги Європи («Динамо») та Ліги конференцій («Дніпро-1) – представники УПЛ теж навряд чи претендували б на солідний очковий врожай, але їм трохи допоміг жереб.

Зокрема, навіть нинішньому складу «Шахтаря» у протистоянні з «Реалом», «Лейпцігом» та «Селтиком» до снаги поборотися за 3-є місце у групі, що надає путівку до плей-офф Ліги Європи.

Судячи з усього, в очних матчах із «кельтами» гірники й вирішуватимуть це питання. Але до загальної копилки України вони навряд чи зможуть додати більше 2-3 очок (за двохочковою системою за перемогу, якою й обчислюється коефіцієнт УЄФА) або 0,400-0,600 балів.

Суперниками «Динамо» на груповому етапі Лігі Європи виявилися старі знайомці – французький «Ренн», турецький «Фенербахче», що прагне реваншу за нещодавню образу, та кіпрський АЕК, який двічі перегравав «Дніпро-1».

Тут завдання команди Мірчі Луческу очевидне – посісти одне з двох чільних місць у групі, і воно виглядає цілком реалістично. А відтак, динамівцям треба орієнтуватися на здобуття щонайменше 10-11 турнірних очок, тобто 7-8 залікових, що принесуть 1,400-1,600 балів. Плюс є можливість заробити ще й бонус – 5 очок за перше місце на фініші та 2 за друге (1 бал або 0,400). Утім, посівши навіть третю сходинку, біло-сині продовжать свій єврокубковий сезон – у плей-офф Ліги конференцій.

Нарешті, «Дніпро-1» у своєму квартеті Ліги конференцій сперечатиметься з голландським АЗ, кіпрським «Аполлоном» та «Вадуцом» із Ліхтенштейну, що вже 15 років виступає у найвищому дивізіоні чемпіонату Швейцарії.

Не зважаючи на поразку у двобої з АЕКом, команда Олександра Кучера, що сильно затягнула із вирішенням кадрових питань, гадаю, претендуватиме на одну з двох путівок до наступного раунду змагань. І якщо зробить висновки із серпневих помилок, необхідну суму очок та балів (нехай і трохи меншу, ніж у «Динамо» – тут бонус 2 та 1 очко відповідно) в цьому квартеті таки набрати зможе.

Отже, резюмуючи у тому числі й підсумки жеребкування, маємо таку палітру можливих результатів клубів України на другому етапі єврокубкового сезону 2022/23:

НАЙБІЛЬШ БАЖАНИЙ ВАРІАНТ

Усі три наші команди долають груповий бар’єр щоб навесні продовжити боротьбу на стадії плей-офф. У такому разі восени вони обов’язково мають набрати 19-20 залікових очок та 3-7 бонусних, що дозволить їм додати до поточного національного коефіцієнту в таблиці УЄФА ще 4-5 балів і вийти на рівень 6-7 балів у сезоні 2022/23.

Це б дещо покращило оновлений рейтинг України. Щоправда, ймовірність такого сценарію – десь біля 15 відсотків.

ОПТИМІСТИЧНИЙ

Із вірогідністю до 25 відсотків в наступний етап проходять двоє з трьох представників України.

Тоді діапазон здобутих залікових та бонусних очок може коливатися від 14-16 до 20-24, що відповідно в балах «коштуватиме» від 2,800 до 4,800. Цього, звичайно не вистачить для стрімкого рейтингового руху вгору, проте хоч якась стабілізація на рівні середини другої десятки УЄФА відбудеться.

РЕАЛІСТИЧНИЙ

Проте найбільш вірогідний варіант, 50/50, що лише один наш клуб затримається в єврокубках до весни.

Який врожай тоді назбирається на трьох за осінь, прорахувати наразі неможливо – занадто багато варіантів, та все ж позначку у 12 залікових та преміальних очок вважатимемо мінімальною. А це 2,400 доданих балів до поточного коефіцієнту і… спуск на дно другої десятки.

Якщо вдасться зібрати більше – зітхнемо з певним полегшенням. Адже київське «Динамо», з огляду на перелік його суперників у Лізі Європи, будемо вважати, проходити хоча б у Лігу конференцій зобов’язане.

ПЕСИМІСТИЧНИЙ

Жодна з українських команд не виходить до плей-офф турнірів УЄФА, що стало б не лише черговим фіаско сучасного нашого клубного футболу, але й певною мірою сенсацією.

І хоча ймовірність подібного перебігу подій не перевищує 10 відсотків, тобто, є меншою, ніж прорив у весну усіх трьох представників УПЛ, ми ще побачимо, як воно буде насправді.

Чому такі сумніви взагалі мають місце? Результати літньої кваліфікації клубів УПЛ дуже, дуже невтішні. І вже котрий рік поспіль!

27 серпня 2022 19:01







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЄ. Кваліфікація, 3-й раунд. Аякс – Панатінаїкос. Рекордна 28-хвилинна серія пенальті

 

16 серпня 2024 12:57

ЛЄ, 3-й раунд кваліфікації. Вікторія – Кривбас. Огляд матчу-відповіді

 

15 серпня 2024 23:18

Вікторія – Кривбас. Предматчева пресконференція Юрія Вернидуба

 

14 серпня 2024 19:50