Сьогодні 16 вересня 2024 р.

ЄВРО-2024, группа А. Німеччина – Шотландія. Анонс матчу

У стартовому поєдинку чемпіонату Європи господарі турніру приймають непоступливих шотландців. «Бундестім», звісно, ​​вважається фаворитом. Але британська команда здатна дати бій будь-кому.

Коли: 14 червня (22:00)
Де: «Арена Мюнхен», Мюнхен
Що: матч першого туру групи А
Головний арбітр – Клеман Тюрпен (Франція)
Трансляція – Суспільне (регіони)

Після вильоту за підсумками групового етапу на двох із трьох останніх великих турнірах збірна Німеччина сподівається, що повториться історія 2006 року, коли на домашньому чемпіонаті світу команда Юргена Клінсмана всупереч усім прогнозам дійшла до півфіналу.

Юліан Нагельсманн, який змінив на посаді головного тренера Хансі Фліка, розпочав кар'єру у збірній не найяскравішим чином, але березневі перемоги над Францією та Нідерландами дозволяють розраховувати на світле майбутнє. Перемога у Мюнхені у першому турі, безумовно, підвищить шанси німців пробитися до плей-офф.

Але виконати свій план господарям буде дуже непросто. На них чекає дуже складний суперник. Після сенсаційної відбірної кампанії, в ході якої було здобуто перемоги над триразовим чемпіоном Європи Іспанією, а також над Норвегією та Грузією, уболівальники покладають на збірну Шотландії великі надії. Стів Кларк – перший тренер, який вивів шотландців на другий ЄВРО поспіль. Він зібрав команду та розробив систему, яка розкриває найкращі якості таких гравців, як капітан «Астон Вілли» Джон Макгінн та півзахисник «Манчестер Юнайтед» Скотт Мактоміней, який забив сім голів у восьми відбіркових матчах. Чи продовжить команда подавати сенсації?

Орієнтовні склади

Німеччина: Нойєр; Кімміх, Рюдігер, Та, Міттельштедт; Андріх, Кроос; Мусіала, Гюндоган, Вірц; Гаверц.

Шотландія: Ганн; Ролстон, Портеус, Хендрі, Тірні, Робертсон; Мактомінею, Гілмор, Макгрегор, Макгінн; Адамс.

Останні результати

Німеччина: ВНВВПП

Шотландія: НВППНН

Думка експертів

Кореспондент офіційного сайту УЄФА по збірної Німеччини Філ Ребер: «Інтуїція на минулих ЄВРО мене не підводила (всі вважали мене божевільним, коли я вибрав Португалію як переможця у 2016 році), і зараз вона підказує мені, що Німеччина проведе хороший турнір. Німці програвали стартові матчі на трьох останніх великих турнірах, але я вірю, що у Мюнхені ця серія закінчиться. А якщо Шотландія зіграє так само агресивно, як проти Нідерландів у березні, то стартова зустріч встановить високу планку для решти матчів фінального турніру».

Кореспондент офіційного сайту УЄФА по збірної Шотландії Алекс О'Генлі: «Тут усе просто. Попереду важлива гра для цього покоління збірної Шотландії. Відколи шотландці відкривали чемпіонат-1998 року у Франції, вони не брали участь у зустрічах такого масштабу. Тоді команда Крейга Брауна на рівних билася з бразильцями, але все зіпсував образливий автогол. Через 26 років підопічні Кларка готові на все, щоб досягти будь-якого гідного результату в матчі відкриття ЄВРО-2024».

З перших вуст

Головний тренер збірної Німеччини Юліан Нагельсманн: «Коли я дивлюся в очі гравцям, я бачу, що вони прагнуть здобути у першій грі перемогу. Я дійсно з нетерпінням чекаю матчу. Це дуже приємне почуття, хоч я трохи нервуюсь. Це великий турнір. Це особливий турнір. У Шотландії дуже хороша та талановита команда. Вони багато грають у пас і дуже небезпечні».

Головний тренер збірної Шотландії Стів Кларк: «Це буде велика подія для обох сторін. Для обох тренерських штабів та гравців. Німеччина хоче перемогти, ми хочемо перемогти, а решта може насолоджуватися святом. Моя сім'я тут. Сподіваюся, вони отримають від гри задоволення. Ми довго чекали, щоб опинитись тут. Здається, що пройшло багато часу з моменту, як ми в жовтні отримали путівку на ЄВРО».

Попередні зустрічі

Матчі – 17
Перемоги Німеччини – 8
Перемоги Шотландії – 4
Нічиї – 5
Голи Німеччини – 26
Голи Шотландії – 23

Нас чекає перший матч між Німеччиною та Шотландією з 7 вересня 2015 року, коли німці  перемогли 3:2 на «Хемпден Парк» у Глазго в рамках відбірного турніру ЄВРО-2016. Томас Мюллер (18, 34) двічі виводив команду Йоахіма Льова вперед, але автогол Матса Хуммельса (28) та точний удар Джеймса Макартура (43) дозволяли підопічних Гордона Страчана відновлювати рівновагу. Вирішальний м'яч на 90-й хвилині забив Ілкай Гюндоган.

Таким чином Німеччина довела переможну серію проти Шотландії до трьох матчів. Німці також виграли 7 вересня 2014 року в Дортмунді, коли дублем також відзначився Мюллер (18, 70). У гостей відзначився Ікечі Анья. а до цього Німеччина обіграла Шотландію з рахунком 2:1 у Дортмунді у кваліфікації ЄВРО-2004 (перша гра у Глазго закінчилася з рахунком 1:1).

Перемога у товариському матчі (1:0) у Бремені 28 квітня 1999 року – єдина для шотландців у останніх 13 матчах проти збірної Німеччини (Н4 П8).

Команди зустрічаються у фінальному турнірі ЄВРО лише вдруге. На ЧЄ-1992 голи Карл-Хайнца Рідле (29) та Штефана Еффенберга (47) принесли Німеччині перемогу над шотландцями в Норчепінгу з рахунком 2:0.

Єврофакти. Німеччина

Німці – рекордсмени за кількістю участі у фінальній стадії чемпіонату Європи (цей ЄВРО – для них 14-й). Німеччина дебютувала на ЧЄ-1972 і з того часу не пропустила жодного фінального турніру.

Німеччина перемагала у 1972, 1980 та 1996 роках, а також була представлена ​​у фіналах у 1976, 1992 та 2008 роках. Ще тричі німці дісталися півфіналу.

Німеччина та Іспанія є найтитулованішими командами в історії чемпіонатів Європи (по три золота).

ЄВРО-2020 закінчився для Німеччини раннім вильотом з 2004 року: в 1/8 фіналу команда Льова програла Англії на «Вемблі» 0:2. Німці посіли друге місце у групі F після Франції, набравши чотири очки та випередивши Португалію та Угорщину.

Усі матчі групового етапу ЄВРО-2020 Німеччина провела у Мюнхені: проти Франції (0:1), Португалії (4:2) та Угорщини (2:2).

Збірну Німеччини очолює 36-річний колишній тренер «Гоффенхайма», «Лейпцига» та «Баварії» Юліан Нагельсманн, який 22 вересня 2023 року змінив Гансі Фліка.

Статистика збірної Німеччини на «Арена Мюнхен» та «Олімпіаштадіон» у Мюнхені: В12 Н7 П6. На другому стадіоні німці стали чемпіонами світу 1974 року, перемігши у фіналі Нідерланди 2:1.

Єврофакти. Шотландія

Це четвертий у сумі та другий поспіль ЄВРО для Шотландії.

Після 24-річної перерви шотландці вийшли у фінальний турнір на ЧЄ-2020. Там команда Стіва Кларка посіла останнє місце у групі D, набравши єдине очко у матчі другого туру з Англією на «Вемблі» (0:0). Шотландці поступилися 0:2 Чехії та 1:3 Хорватії, обидва матчі пройшли на «Гемпден Парк» у Глазго.

Підопічні Кларка виграли п'ять перших матчів відбору ЄВРО-2024, зокрема проти Іспанії (2:0 у Глазго). Шотландія здобула путівку до фінального турніру після того, як 15 жовтня Норвегія не змогла взяти три очки у домашньому матчі з Іспанією. У підсумку у шотландців стало 17 очок, що на чотири менше, ніж у переможців групи А – Іспанії, але на шість більше, ніж у Норвегії, яка посіла третє місце.

У Шотландії дві перемоги у дев'яти матчах на чемпіонатах Європи (Н2 П5). Востаннє вони перемогли Швейцарію 1:0 у третьому турі ЄВРО-96.

Шотландці зіграють у Мюнхені вперше.

Зв'язки між командами та інше

Флоріан Вірц вразив ворота «Селтіка» у складі «Байєра» (4:0) у виїзному матчі групового етапу Ліги Європи УЄФА (30 вересня 2021 року). За «кельтів» виступали Каллум Макгрегор та Ентоні Ролстон, за гостей – Джонатан Та.

Томас Мюллер та Йосуа Кімміх відзначилися голами у переможному матчі «Баварії» з «Селтіком» (3:0) на груповому етапі Ліги чемпіонів-2017/18.

Кай Гаверц забив за «Байєр» у першому матчі 1/8 фіналу Ліги Європи-2019/20 проти «Рейнджерс» (3:1).

Паскаль Гросс та Біллі Гілмор із 2022 року грають разом за «Брайтон».

Емре Джан та Енді Робертсон у сезоні 2017/18 разом грали за «Ліверпуль».

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

14 червня 2024 09:58







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05