Сьогодні 16 вересня 2024 р.

ЄВРО-2024, група Е. Румунія – Україна. Анонс матчу

«Футбольний клуб»

В понеділок у Мюнхені збірна України під керівництвом Сергія Реброва стартує на ЄВРО-2024. Першим суперником по групі E для «синьо-жовтих» буде національна команда Румунії Едуарда Йорданеску, яка відібралась на форум в Німеччині напряму.





РУМУНІЯ – УКРАЇНА
17 червня, початок зустрічі – о 16:00
Мюнхен, стадіон «Арена Мюнхен»
Арбітр: Гленн Нюберг (Швеція)

Трансляція – «Суспільне» та Megogo.net

Попередні зустрічі

Це лише сьома зустріч команд – і перший офіційний матч.

Матчі 6
Перемоги Румунії 3
Перемоги України 2
Нічиї 1
Голи Румунії 14
Голи України 10

Попередній поєдинок відбувся у Турині 29 травня 2016 року та приніс Україні перемогу з рахунком 4:3. Габріел Торже вивів Румунію вперед на 23-й хвилині, але голи Романа Зозулі (43), Олександра Зінченка (48), Євгена Коноплянки (54) та Андрія Ярмоленка (59) забезпечили команді Михайла Фоменка серйозну перевагу. Підопічні Ангела Йорденеску повернулися в гру завдяки Денису Алібеку (74) і Ніколає Станчу (84), які вийшли на заміну, проте врятуватися від поразки не змогли.

Згаданий гол Зінченка став для нього дебютним за національну збірну.

У півфіналі міжнародного товариського турніру на Кіпрі 8 лютого 2011 року команди зіграли внічию 2:2, після чого Україна виграла серію пенальті з рахунком 4:2.

Україна вперше обіграла Румунію у Львові 29 травня 2010 року, коли автогол Крістіана Ківу приніс синьо-жовтим перемогу з рахунком 3:2.

Перші три зустрічі команд завершилися перемогами Румунії – 1:0 на Кіпрі у 2001 році, 4:1 у румунському місті Констанца у березні наступного року та 2:0 у Донецьку в серпні 2003-го.

Факти ЄВРО

Румунія


Румунія вшосте виступає у фінальному турнірі чемпіонату Європи та вдруге у трьох останніх розіграшах. Свій найкращий результат румуни показали 2000 року, коли програли з рахунком 0:2 Італії у чвертьфіналі. Тоді Румунія вийшла з групи, в якій були Португалія, Англія та Німеччина.

На двох своїх останніх ЄВРО Румунія у плей-офф не пробивалася. 2016-го команда Ангела Йорденеску з одним очком фінішувала на останньому місце у групі А позаду Франції, Швейцарії та Албанії.

Перемога з рахунком 3:2 над Англією у третьому турі ЄВРО-2000 – єдина для Румунії в рамках фінальних турнірів при п'яти нічиїх та 10 поразок.

У кваліфікації ЄВРО-2024 під керівництвом Едварда Йорденеску (сина легендарного тренера) Румунія жодного разу не програла (В6 Н4) і посіла перше місце у групі І з відривом у п'ять очок.


Україна

Збірна України вперше зіграла на ЄВРО як господарі у 2012 році і з того моменту не пропустила жодного фінального турніру.

Під керівництвом Андрія Шевченка синьо-жовті провели свою найуспішнішу кампанію у рамках чемпіонатів Європи, вийшовши до чвертьфіналу на ЄВРО-2020. Їхній шлях перервала Англія, перемігши з рахунком 4:0 у Римі.

Минулого ЄВРО Україна посіла третє місце у групі C, програвши Нідерландам (2:3) та Австрії (0:1), але пробившись у плей-офф завдяки перемозі над Північною Македонією з рахунком 2:1 у другому турі. У 1/8 фіналу Артем Довбик забив наприкінці додаткового часу на стадіоні «Хемпден Парк» у Глазго та приніс команді Шевченка перемогу 2:1 над шведами.

Колишній партнер Шевченка по атаці київського «Динамо» та збірної України Сергій Ребров очолив синьо-жовтих 7 червня 2023 року – вже після поразки 0:2 в гостях від Англії у кваліфікації ЄВРО-2024. Зрештою Україна виграла чотири з восьми відбіркових матчів і не вийшла напряму з групи, поступившись Італії другою сходинкою за особистими зустрічами. У вирішальному матчі з чинними чемпіонами Європи у Леверкузені українці вибороли лише нульову нічию.

Посівши третє місце у групі з 14 очками (стільки ж було в Італії, але вона обіграла українців удома), команда Реброва вийшла у стикові матчі. Пізні голи Романа Яремчука (85) та Довбика (88) забезпечили синьо-жовтим вольову перемогу з рахунком 2:1 у гостях над Боснією та Герцеговиною у півфіналі Шляху B. У фінальному «стику» у Вроцлаві Україні знову довелося відіграватися, але голи Віктора Циганкова та Михайла Мудрика принесли їй перемогу над Ісландією – 2:1.

Зв'язки між командами та інше

У другому турі молодіжного чемпіонату Європи-2023 Україна здобула мінімальну перемогу над однією із двох господарок турніру Румунією. Анатолій Трубін, Максим Таловєров, Володимир Бражко, Георгій Судаков та Владислав Ванат, який заробив вилучення на останній хвилині, виходили у складі синьо-жовтих (Михайло Мудрик пропускав матч). Штефан Тирновану, Богдан Раковіцан та Даніел Бирліджа грали за Румунію.

Джордже Пушкаш та Раду Дрегушин грали з Русланом Малиновським у «Дженоа» у першій половині сезону-2023/24.

Валентин Міхейле та Руслан Малиновський були одноклубниками в «Аталанті» у сезоні-2021/22.

Ребров забив за київське «Динамо» у ворота «Стяуа» у домашньому матчі Ліги чемпіонів УЄФА-2006/07, у якому румунський клуб у підсумку виграв із рахунком 4:1.

Ребров був успішніший проти клубу з Бухареста в ролі головного тренера київського «Динамо»: його команда виграла 3:1 вдома і 2:0 на виїзді в Лізі Європи-2014/15.

Андрій Ярмоленко забив в обох цих матчах, а Ніколає Станчу зіграв за румунську команду у першому з них.

Едвард Йорденеску очолював «Астру» у протистоянні з «Олександрією» у третьому відбірному раунді Ліги Європи-2017/18. Перемога у підсумку дісталася українському клубу (0:0 д, 1:0 г).

Думка експертів

Кореспондент зі збірної Румунії Крістіна Таке: «Хороші новини: Едвард Йорденеск має вибір із 26 мотивованих футболістів, а настрій на тренуваннях дуже позитивний. Нападник Денис Алібек – один із основних гравців команди Йорденеску, але останнім часом він мало грав і навряд чи проведе на полі усі 90 хвилин. Можливо, він вийде на заміну в другому таймі. Троє інших гравців, які були під питанням напередодні матчу, Андрей Бурке, Резван Марін та Адріан Рус, схоже, перебувають у гарній формі, і перші двоє, швидше за все, вийдуть у стартовому складі».

Кореспондент зі збірної України Богдан Буга: «На двох попередніх ЄВРО Україна стартувала з поразок, але тоді це були матчі проти грандів – Німеччини та Нідерландів. Цього разу синьо-жовтих напевно може влаштувати лише перемога, але через те, що я почув у таборі команди від Сергія Реброва та гравців, вони не спокушаються розмовами про статус фаворитів. «Ми з великою повагою ставимося до Румунії, не дарма вона виграла свою відбіркову групу», – каже тренер українців.

«Ми дуже поважаємо суперників і повинні показати свій найкращий футбол, щоб досягти успіху», – вторить йому Олександр Зінченко. Нинішня Україна – команда з великим потенціалом, неймовірною енергією та особливою мотивацією. Вона вміє тактично перебудовуватись і бути терплячою, коли потрібно. Не беруся прогнозувати результату, але впевнений, що за гру команди Реброва соромно не буде».

Цитати
Головний тренер збірної Румунії Едвард Йорденеску:
«Ми хочемо залишатися в Німеччині якомога довше, і для цього нам потрібно показувати результат, але ми навчилися йти крок за кроком. У кожному матчі ми намагаємося бути найкращою версією себе, викладатися на всі сто, виходити на поле з відповідальністю та повагою до наших суперників. Я знаю, на що здатна ця команда, і впевнений, що з нашою грою ми зможемо досягти відмінних результатів».

Головний тренер збірної України Сергій Ребров: «Всі суперники на ЄВРО дуже міцні, і збірна Румунії не дарма посіла перше місце у своїй відбірковій групі. Ми з повагою ставимося до неї та інших команд у квартеті, але нам потрібно насамперед зосередитися на своїй грі. У Румунії вистачає яскравих гравців. Майже всі грають за кордоном, у хороших клубах, тому я з великою повагою ставлюся до суперників».

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

17 червня 2024 07:25







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05