Сьогодні 16 вересня 2024 р.

ЄВРО-2024, 1/8 фіналу. Іспанія – Грузія. Анонс матчу

Команда Віллі Саньоля стала головним відкриттям турніру в Німеччині, зібравши цілу армію шанувальників завдяки сміливій та яскравій грі. Перемога над Португалією – це було дуже круто та несподівано. Сьогодні на грузинських футболістів чекає ще серйозніше випробування – триразовим чемпіоном Європи...




Що: 1/8 фіналу ЄВРО-2024

Коли: 30 червня (початок о 21:00)
Де: Стадіон «Кельн», Кельн
Головний суддя: Франсуа Летексьє (Франція)

Вони зустрічалися зовсім недавно – у рамках кваліфікації ЄВРО-2024. У тих матчах Іспанія домінувала: 7:1 у Тбілісі (з хет-триком Морати) та 3:1 у Вальядоліді. Вже тільки цей факт говорить про різні вагові категорії сьогоднішніх суперників. Ну і в Німеччині «Червона фурія» виглядає дуже потужно. Вона стала єдиною командою, яка виграла всі три групові матчі, включаючи перемогу над тоді ще чинним чемпіоном – Італією. При цьому Іспанія жодного разу не пропустила.

Але розслаблятися іспанцям не можна. Це за рейтингом Грузія – найпростіший суперник. Насправді вона може бути надзвичайно небезпечною.

«На ЄВРО немає легких суперників, але ми зробимо все можливе, щоб виступити якнайкраще», – каже лідер грузинської команди Хвіча Кварацхелія. І триразовим чемпіонам Європи варто було б дослухатися до його слів. Дебютанти під керівництвом Віллі Саньоля зробили сенсацію в Німеччині, перемігши Португалію з рахунком 2:0 і прорвавшись у плей-офф. Вони також можуть похвалитися найкращим бомбардиром групового етапу Жоржем Мікаутадзе і, захоплені запалом своїх фанатів, не хочуть, щоб їхня пригода закінчувалася.

Орієнтовні склади

Іспанія: Унаї Сімон; Карвахаль, Ле Норман, Начо, Кукурелья; Педрі, Родрі, Фабіан Руїс; Ямал, Мората, Вільямс.

Грузія: Мамардашвілі; Цитаїшвілі, Двалі, Кашія, Кверквелія, Какабадзе; Кочорашвілі, Китеїшвілі, Чакветадзе; Кварацхелія, Мікаутадзе.
Дискваліфіковані: Меквабішвілі.

Прогнози експертів

Грем Хантер, репортер з Іспанії: «Зрозуміло, що вболівальники затамували подих, чекаючи на диво від збірної Грузії. Але зараз Іспанія має дуже зосереджений вигляд, що поєднується з талантом і досвідом. Ла Роху здатна впоратися із явною загрозою життєрадісного аутсайдера. Команда Де Ла Фуенте тут, щоб виграти золото».

Вахтанг Бзікадзе, репортер із Грузії: «Грузія вже досягла того, про що навіть не мріяла, але, схоже, ми ще не знаємо всієї повноти потенціалу цієї збірної. Ми, звісно, ​​пам'ятаємо недавні 7:1 на користь Іспанії на етапі кваліфікації ЄВРО-2024. Проте Грузія здобула перемогу з рахунком 1:0 у товариському матчі у червні 2016 року, що має дати надію на ще одне історичне досягнення».

З перших вуст

Луїс де ла Фуенте, головний тренер збірної Іспанії: «Ми відчуваємо величезну повагу до суперника, який провів блискучий турнір і чудово виступив проти Португалії. Рівень збірної Грузії зростає. А нам просто потрібно робити те, що ми завжди намагаємося робити – демонструвати найкращу версію самих себе».

Віллі Саньоль, тренер збірної Грузії: «Іспанія мала більше часу на відновлення, але це нормально, я впевнений, що мої гравці добре відновилися і з нетерпінням чекають виходу на поле. Іспанія – однозначно найкраща команда ЄВРО-2024 на даний момент. Але ми готувалися дати їй бій. Неможливо досягти успіху, якщо думати лише про оборону. Хочемо показати нашим суперникам, що ми не лише гарні у захисті, але й можемо в атаці показати таку гру, яку показали проти Португалії».

Попередні зустрічі

Перемоги Іспанії – 6
Перемоги Грузії – 1
Нічиї – 0
Голи Іспанії – 19
Голи Грузії – 4

Команди зустрілися у кваліфікації ЄВРО-2024: Іспанія здобула перемоги з рахунком 7:1 у Тбілісі та 3:1 у Вальядоліді, посівши перше місце у групі А.

До цього були ще дві перемоги «Червоної фурії» – 2:1 у Тбілісі та 4:0 у Бадахосі у кваліфікації чемпіонату світу 2022 року.

Іспанія також обіграла Грузію з рахунком 1:0 на виїзді та 2:0 вдома і у кваліфікації ЧС-2014.

Єдиний успіх збірної Грузії проти Іспанії припав на єдиний неофіційний матч команд – товариський поєдинок на стадіоні «Колісеум Альфонсо Перес» у Хетафі 7 червня 2016 року, в якому Торніке Окріашвілі забив єдиний гол за гостей за п'ять хвилин до перерви.

Факти про Іспанію

Тільки Німеччина (14) брала участь у більшій кількості фіналів ЄВРО, ніж Іспанія, яка пройшла кваліфікацію у 12-й (і восьмий раз поспіль).

Іспанія – чемпіон Європи 1964, 2008 та 2012 років, це єдина команда, яка двічі поспіль вигравала ЧЄ. Крім того, у її активі – срібло ЄВРО-1984.

Іспанія та Німеччина, які здобули по три перемоги, є найуспішнішими командами в історії чемпіонатів Європи.

На ЄВРО-2020 Іспанія Луїса Енріке дійшла до півфіналу, де поступилася Італії (1:1, пен. 4:2).

Після того, як Луїс де ла Фуенте замінив Енріке на посаді тренера, Іспанія кваліфікувалася на ЄВРО-2024 як переможець групи А, їхній єдиний прокол – поразка з рахунком 0:2 від Шотландії. «Ла Роха» виграла решту сім матчів і фінішувала на чотири очки вище за шотландців.

Перемога над Албанією у третьому турі ЄВРО-2024 стала для Іспанії п'ятою поспіль.

Іспанія не програє у дев'яти матчах фінальної частини чемпіонатів Європи (В5 Н4) після поразки від Італії з рахунком 0:2 у 1/8 фіналу ЄВРО-2016.

Факти про Грузію

Грузія дебютує у фінальній частині чемпіонату Європи. Вона – 36-й учасник ЧЄ.

Грузія посіла четверте місце у відбірковій групі А ЄВРО-2024, набравши вісім очок у восьми матчах (дві перемоги над Кіпром), пропустивши вперед Іспанію, Шотландію та Норвегію. У фінальну частину команда Віллі Саньоля потрапила через плей-офф шляху С, узявши гору над Люксембургом (2:0)  та Грецією (0:0, пен. 4:2).

Віллі Саньоль є тренером збірної Грузії з 2021 року, він змінив Володимира Вайса після чотирьох років правління словака.

Мікаутадзе став єдиним гравцем, який забив у всіх трьох матчах групового етапу ЄВРО-2024. Крім того, у його активі результативна передача.

Поразка з рахунком 1:3 у першому турі від Туреччини стала єдиною для Грузії у шести іграх 2024 року.

30 червня 2024 09:54







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05