Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Ексклюзив. Карл-Хайнц Ферстер: «Тримаю кулаки за Україну!»

Юхим ШАЇНСЬКИЙ, спеціально для «Футбольного клубу»

Один із найкращих центральних захисників німецького футболу всіх часів, чемпіон Європи (1980), дворазовий віце-чемпіон світу (1982, 1986) Карл-Хайнц Ферстер протистояв найсильнішим гравцям атаки свого часу – Дієго Марадоні, Герду Мюллеру, Мішелю Платіні, Паоло Россі, Хорсту Хрубешу, Яну Кулемансу тощо.

Давно знаючи Ферстера, я зателефонував йому після матчу України зі Словаччиною. Голос співрозмовника був уривчастим, дихання – надмірно частим.

– Я на велосипедній прогулянці, люблю швидку їзду, – сказав він. – Але поговорити про гру України готовий. Хоч і бачив сьогодні лише другий тайм.

– Він для нас набагато важливіший, ніж перший.
– Ще б пак! Україна програвала, але повернулася у справу, двічі забила. Ваші гравці проявили величезну волю, все робили для перемоги: боролися, мучили себе та суперників у єдиноборствах, діяли у другому таймі пристрасно й водночас розумно. Чудова робота!

– Питання, як кажуть, за вашим фахом. Як зіграла українська оборона?
– Дещо захисники супернику сьогодні, вочевидь, дозволяли. Зрештою, отримали ж у першому таймі гол. Але після перерви, я бачив, ваша оборона діяла зібрано та надійно. Вважаю, впевненість захисників передалася в другому таймі групі атаки. За рахунку 0:1 думав, що українцям доведеться важко. Команді треба було йти вперед, зрівнювати рахунок, а це означає – відкриватись. У таких випадках завжди є небезпека пропустити контратаку, отримати ще один гол. Але ваші захисники чудово зіграли «сам на сам», добре страхували один одного, виграли багато єдиноборств, правильно обирали позиції. Я дуже і дуже радий за Україну!

– Проти Румунії ворота збірної України захищав Лунін, але, на жаль, припустився двох серйозних помилок, після яких м’яч опинявся у його воротах. Може, річ у психології? У мадридському «Реалі» він грає класно.
– Авжеж, ​​я бачив його в «Реалі». Чудовий воротар! Не випадково ж грає у найсильнішому наразі клубі світу. Але навіть найкращі голкіпери іноді припускаються помилок. Скажімо, Мануель Нойєр останніми місяцями теж не був безгрішним.

– Зокрема, у півфіналі Ліги чемпіонів, якраз проти «Реалу» Луніна. І, пам’ятаєте, Олівер Кан помилився в фіналі чемпіонату світу 2002 року з Бразилією.
– Точно, точно. А скільки років Луніну?

– 25.
– У нього все попереду. Найчастіше воротарі з віком кращають – набираються досвіду, набувають більше впевненості, стають спокійнішими. Є багато чудових голкіперів, яким 32 роки, 35... Лунін іще молодий. Знаєте, він не грав би в «Реалі», якби не заслуговував на те.

– Сьогодні ворота захищав Трубін із лісабонської «Бенфіки».
– Він жодного разу не схибив. Можу сказати: в України нині два топ-воротарі. Щонайменше два. Загалом у команді є низка прекрасних гравців. Знаю, Довбик – найкращий бомбардир чемпіонату Іспанії. Але до сьогодні я його не бачив. Багато ваших хлопців грають у Європі у великих клубах. І незважаючи на це, дехто, гадаю, недооцінює збірну України. Але вона показала, що може грати у хороший футбол, що має сильний склад. Утім, подібне можна сказати й про Словаччину... І все ж Україна в другому таймі сьогодні видала абсолютно класну гру. Знаєте, дуже часто на великих турнірах з’являється команда, від якої не чекають надто багато, але вона в підсумку підносить сюрприз. Хочу, щоб Україна на нинішньому чемпіонаті пройшла якомога далі.

– Попереду в неї – побачення з Бельгією. Буде важко.
– Звісно. Але я бачу вашу команду, її волю, порив, команду, яка зуміла змінити хід найважливішого матчу, що невдало складався. Гадаю, Бельгії дуже непросто буде обіграти Україну. Так, ваша збірна може поступитися. Але може й виграти. Зважте на те, що Бельгія, як фаворит групи, точно відчуватиме значний психологічний тиск. Те, що я сьогодні побачив, мене переконує: Україна має шанси впоратися з останнім суперником по групі.

– Як вам гол Яремчука? Німецькі коментатори в захопленні від нього.
– Форвард прийняв м’яч на швидкості, під пресом, добре обробив, а потім підошвою послав у ворота. Світовий клас! Загалом ваша команда мене дуже приємно здивувала.

– Але як же трапилися оті 0:3 з Румунією?
– Думаю, багато в чому річ у психології. Загалом на світових чи європейських чемпіонатах навіть у найсильніших команд одна з трьох ігор на груповому етапі нерідко складається погано. Подивіться, Аргентина в Катарі на старті програла Саудівській Аравії – 1:2. А в підсумку стала чемпіоном світу. Тобто, поступившись у груповому матчі, можна потім зробити правильні висновки.

– Мені подобається порівняння з Аргентиною.
– Україна має великі футбольні традиції. Усьому світу відомі Блохін, Бєланов, Шевченко... Пам’ятаю, як непросто мені свого часу доводилося в єдиноборствах із Протасовим. Нинішнє покоління теж здатне багато на що. Тримаю кулаки за Україну!

22 червня 2024 00:50







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід

Дякую!Чудово написано!Чудові побажання Ферстера!

2024-06-26 17:57




Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05