Сьогодні 8 вересня 2024 р.

ЄВРО-2024. Досьє півфіналістів

«Футбольний клуб»

Боротьбу за місце в фіналі, який відбудеться 14 липня в Берліні, продовжують чотири збірні. Розповідаємо про півфіналістів континентального форуму в Німеччині.

ПІВФІНАЛИ

Іспанія – Франція (Мюнхен, 9 липня, 22:00)
Нідерланди – Англія (Дортмунд, 10 липня, 22:00)

АНГЛІЯ

Переможець групи C
1:0 із Сербією (Гельзенкірхен, 16 червня)
1:1 із Данією (Франкфурт, 20 червня)
0:0 зі Словенією (Кельн, 25 червня)

1/8 фіналу
2:1 (д.ч.) зі Словаччиною (Гельзенкірхен, 30 червня)

1/4 фіналу
1:1 (пен. 5:3) зі Швейцарією (Дюссельдорф, 6 ​​липня)

1/2 фіналу
Проти Нідерландів (Дортмунд, 10 липня, 21:00)

Найкращий результат на ЄВРО: фінал (2020)

ЄВРО-2020: фінал – 1:1, пен. 2:3 проти Італії

Шлях у півфінал
На груповому етапі Англія виглядала не найкращим чином, але це не завадило їй залишитись непереможною та з першого місця вийти в плей-офф. У всіх трьох матчах епізодично проявляли себе головні зірки: Джуд Беллінгем, Гаррі Кейн та Філ Фоден. Згодом саме Беллінгем неймовірним голом у падінні через себе врятував команду в матчі 1/8 фіналу проти Словаччини, а Кейн забив переможний м'яч. У чвертьфіналі зі Швейцарією англійцям знову довелося відіграватися – допоміг Букайо Сака, який зрівняв рахунок. У серії пенальті збірна Англії бездоганно виконала всі п'ять ударів і вдруге поспіль вийшла до півфіналу ЄВРО.

Тренер: Гарет Саутгейт
Після фіналу ЄВРО, а також чвертьфіналу та півфіналу чемпіонатів світу Саутгейт намагатиметься перевершити минулі досягнення на своєму четвертому великому турнірі. Колишній центральний захисник «трьох левів», який надзвичайно популярний серед гравців, намагається максимально використати величезну кількість талантів, які є в його розпорядженні.

Ключовий гравець: Гаррі Кейн
Англія має безліч варіантів гри в атаці, але без капітана уявити цю команду важко. Найкращий бомбардир в історії збірної добре провів перший сезон у «Баварії» та забив два голи на цьому ЄВРО. Володіючи неймовірним гольовим чуттям, унікальним баченням поля та вмінням розвивати комбінації з глибини, Кейн здатний стати головним болем для будь-якої оборони.

На кого звернути увагу: Коул Палмер
Атакуючий півзахисник став найкращим гравцем «Челсі» в сезоні-2023/24, регулярно забиваючи сам та створюючи моменти для партнерів. За незворушність і холоднокровність у поводженні з м'ячем він отримав прізвисько «Холодний Палмер». Складається відчуття, що півзахисника справді неможливо збентежити, що він продемонстрував, коли реалізував перший 11-метровий збірної Англії в серії післяматчевих пенальті в матчі проти Швейцарії. Він може вирішити долю півфіналу як у стартовому складі, так і вийшовши на заміну.

Чи відомо вам?
Англія виграла свою групу на обох ЄВРО під керівництвом Саутгейта. Це стільки ж разів, скільки на попередніх восьми турнірах.


ІСПАНІЯ

Переможець групи B
3:0 із Хорватією (Берлін, 15 червня)
1:0 із Італією (Гельзенкірхен, 20 червня)
1:0 із Албанією (Дюссельдорф, 24 червня)

1/8 фіналу
4:1 із Грузією (Кельн, 30 червня)

1/4 фіналу
2:1 (д. ч.) із Німеччиною (Штутгарт, 5 липня)

1/2 фіналу
проти Франції (Мюнхен, 9 липня, 21:00)

Найкращий результат на ЄВРО: переможець (1964, 2008, 2012)

ЄВРО-2020: 1/2 фіналу – 1:1, пен. 2:4 проти Італії

Шлях у півфінал
Іспанці розпочали цей ЄВРО бездоганно, вигравши всі три матчі в групі, забивши п'ять голів і ставши єдиною командою, яка не пропустила жодного м’яча. Вінгер Ламін Ямаль увійшов у історію, ставши наймолодшим гравцем на ЄВРО в матчі проти Хорватії, а в грі з господарями турніру віддав гольовий пас. У цій зустрічі Іспанія продемонструвала характер, вирвавши перемогу в додатковий час. Іспанці стануть першою командою, яка виграла чотири титули найсильнішої збірної континенту, якщо 14 липня здобудуть перемогу в фіналі.

Тренер: Луїс де ла Фуенте
Де ла Фуенте, який виграв чемпіонат Іспанії з «Атлетиком» як крайній захисник, звик перемагати. В минулому він приводив до перемоги на ЄВРО юнацьку та молодіжну збірні Іспанії – U19 у 2015 році та U-21 у 2019-му. Минулого літа вже доросла збірна Іспанії під його керівництвом взяла гору над Хорватією й Італією в Лізі націй УЄФА, після чого ці ж суперники були биті в групі В ЄВРО-2024. Де ла Фуенте створив у команді чудову атмосферу, загартував у футболістах характер і прищепив їм відомий ігровий почерк. Збірна Іспанії під його керівництвом грає із задоволенням.

Ключовий гравець: Родрі
Опорні півзахисники рідко опиняються в центрі уваги, але Родрі на батьківщині багато хто вважає найкращим гравцем у світі прямо зараз. Обдарований від природи, атлетичний і непоступливий хавбек перебуває на піку форми та має багатий досвід. Родрі звик до великих перемог із «Манчестер Сіті» й готовий допомагати партнерам у збірній своїм прикладом.

На кого звернути увагу: Ламін Ямаль
Із Ламіном Ямалем, неймовірно талановитим представником нового покоління, завжди весело, й неважливо, вболіваєте ви за іспанців чи ні. У віці 16 років і 338 днів він став наймолодшим футболістом в історії ЄВРО, зігравши в матчі першого туру. Наразі Ямаль зіграв понад 60 матчів за клуб і збірну, а в рідній «Барселоні» лівшу, який зазвичай діє на правому фланзі, вважають одним із найперспективніших. Якщо на ЄВРО-2020 зійшла зірка Педрі, то чемпіонат Європи в Німеччині дедалі більше схожий на зіркову годину Ямаля.

Чи відомо вам?
Іспанія – єдина збірна, яка виграла три великі турніри поспіль: ЄВРО-2008, ЧС-2010 та ЄВРО-2012.


НІДЕРЛАНДИ

Третє місце у групі D
2:1 із Польщею (Гамбург, 16 червня)
0:0 із Францією (Лейпциг, 21 червня)
2:3 із Австрією (Берлін, 25 червня)

1/8 фіналу
3:0 із Румунією (Мюнхен, 2 липня)

1/4 фіналу
2:1 із Туреччиною (Берлін, 6 липня)

1/2 фіналу
проти Англії (Дортмунд, 10 липня, 21:00)

Найкращий результат на ЄВРО: переможець (1988)

ЄВРО-2020: 1/8 фіналу – 0:2 проти Чехії

Шлях до півфіналу
Груповий етап склався для Нідерландів неоднозначно. Після впевненої перемоги над Польщею помаранчеві розписали нульову нічию з Францією, а в заключному турі програли Австрії з рахунком 2:3. У результаті вони опинилися серед чотирьох найкращих володарів третіх місць. У 1/8 фіналу голландці нарешті розкрили свій атакуючий потенціал і розгромили збірну Румунії з рахунком 3:0. Далі була вольова перемога над Туреччиною, й помаранчеві вперше з 2004 року здобули путівку до півфіналу ЄВРО.

Тренер: Рональд Куман
Рональд Куман, який очолює збірну вдруге, вигравав ЄВРО як гравець у 1988-му й назавжди ввійде в історію на батьківщині, якщо повторить це досягнення як тренер. Проте, починав він не найкращим чином. У трьох із чотирьох перших матчів під керівництвом Кумана помаранчеві поступилися (проти Франції, Хорватії й Італії). Однак у кваліфікації вони зрештою виграли всі матчі, окрім поєдинків із Францією.

Ключовий гравець: Мемфіс Депай
В останні кілька років форвард «Атлетико» переніс низку травм, але коли він у хорошій фізичній формі, то є безперечним лідером атаки. В активі Депая всього на чотири голи менше, ніж у найкращого бомбардира в історії збірної Робіна ван Персі (50 м'ячів). Він забиває в середньому один м'яч у двох матчах за збірну та віддає багато гольових передач.

На кого звернути увагу: Хаві Сімонс
Півзахисник «Лейпцига» не відзначився ані голом, ані гольовим пасом у перших 13 матчах за помаранчевих, але з того часу він дуже змінився. Після забитого м’яча у ворота збірної Ісландії в товариському матчі перед турніром він ставав дедалі сильнішим і вже на ЄВРО відзначився гольовими передачами в матчах проти Австрії та Румунії. Креативність, бачення гри та вміння Сімонса знаходити простір між лініями мають по-справжньому життєво важливе значення для атаки збірної Нідерландів.

Чи відомо вам?
Свій перший гол головою голландці забили на великих турнірах лише в 1988 році – Віллем Кіфт уразив ворота ірландців на чемпіонаті Європи. Тоді у ФРН помаранчеві забили вісім м'ячів, і той гол був єдиним, коли до взяття воріт не причетний Марко ван Бастен.


ФРАНЦІЯ

Друге місце в групі D
1:0 із Австрією (Дюссельдорф, 17 червня)
0:0 із Нідерландами (Лейпциг, 21 червня)
1:1 із Польщею (Дортмунд, 25 червня)

1/8 фіналу
1:0 із Бельгією (Дюссельдорф, 1 липня)

1/4 фіналу
0:0 (пен. 5:3) із Португалією (Гамбург, 5 липня)

1/2 фіналу
проти Іспанії (Мюнхен, 9 липня, 21:00)

Найкращий результат на ЄВРО: переможець (1984, 2000)

ЄВРО-2020: 1/8 фіналу, поразка від Швейцарії (3:3 д. ч., 4:5 пен.)

Шлях до півфіналу
Уперше з 2012 року Франція фінішувала в групі нижче першого місця, причиною чого стали нічиї з Нідерландами та Польщею (після перемоги над Австрією). Втім, команда пройшла стартовий відрізок без поразок, а Кіліан Мбаппе таки відкрив у третьому турі рахунок своїм голам на ЄВРО-2024. У 1/8 фіналу французи в напруженій боротьбі перемогли бельгійців, а завдяки майстерності виконання пенальті сині вкотре вийшли до півфіналу, реалізувавши п'ять ударів із п'яти та помстившись тим самим португальцям за поразку в фіналі ЄВРО-2016.

Тренер: Дідьє Дешам
Одна з найтитулованіших персон у світі футболу. Яких тільки титулів немає в Дешама, але чемпіонат Європи як тренер він ще не вигравав. Француз був максимально близький до цього в 2016 році, однак поступився португальцям у домашньому фіналі. Дешам урівноважений і вміло вибудовує комунікацію з футболістами. Такі якості часто роблять із тренерів переможців.

Ключовий гравець: Кіліан Мбаппе
Франція може похвалитися неймовірно багатим вибором, але швидкісний екс-нападник «ПСЖ» вирізняється навіть тут. Йому лише 25 років, і він завоював уже достатньо титулів, але трофей ЄВРО, безумовно, є однією з його головних цілей. Забійний, потужний, здатний на все. Одна згадка про Мбаппе вселяє страх у суперників. Відколи Юго Льоріс завершив кар'єру та передав капітанську пов'язку Мбаппе, вихованець «Монако» став ще сильнішим і з упевненістю взявся за виконання своїх обов'язків.

На кого звернути увагу: Бредлі Баркола
Дивлячись на його статуру, не скажеш, що він настільки швидкий та ще й здатний заплутати будь-якого захисника своїми маневрами. Нападник «ПСЖ» провів чудовий сезон. У сучасному футболі гравцям потрібно демонструвати ігровий інтелект і вміння обирати позицію, а готовність Баркола пресингувати та захищатися високо цінується його тренерами як у клубі, так й у збірній.

Чи відомо вам?
Антуан Грізманн став рекордсменом за кількістю матчів поспіль в історії футболу на рівні збірних. Він зіграв у 84 поєдинках збірної Франції поспіль у період із серпня 2017 року до листопада 2023-го.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

8 липня 2024 18:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05