Сьогодні 16 вересня 2024 р.

ЄВРО-2024, 1/8 фіналу. Англія – ​​Словаччина. Анонс матчу

Усі чекають, що третім чвертьфіналістом чемпіонату Європи стане команда Гарета Саутгейта, котра виглядає найпрагматичнішою збірною з числа претендентів на титул. Безумовно, Англія – фаворит матчу у Гельзенкірхені. Але у словаків свої плани на цю гру та з амбіціями у них все гаразд. Тож не поспішатимемо з прогнозами. Гра все покаже…



Що: 1/8 фіналу ЄВРО-2024

Коли: 30 червня (початок о 18:00)
Де: Arena AufSchalke, Гельзенкірхен
Головний арбітр: Умут Мелер (Туреччина)

Можливо, англійці провели перші три матчі ЧЄ не на кращому рівні, але Англія все одно впевнено виграла групу C, залишившись непереможною проти Сербії, Данії та Словенії. Тренер Гарет Саутгейт, здається, працює над тим, як найкраще поєднати неймовірно талановиту групу гравців, які перебувають у його розпорядженні, а захисник Кіран Тріпп'єр наполягає на тому, що найкраще ще попереду. Британці обіграли Німеччину на цьому етапі ЄВРО-2020 і зараз вони впевнені, що пройдуть у четвертий поспіль великий міжнародний чвертьфінал.

На шляху Англії стоїть Словаччина, яка вже засмутила в Німеччині одну з топ-збірних, здобувши перемогу з рахунком 1:0 над Бельгією у групі E. Напружена нічия з Румунією у третьому турі закріпила їхній прогрес, і тепер команда Франческо Кальцони мріє про місце у вісімці найсильніших.

Орієнтовні склади

Англія: Пікфорд; Bокер, Стоунз, Геї, Тріпп'єр; Майну, Райс; Сака, Беллінгем, Гордон; Кейн.

Словаччина: Дубравка; Пекарік, Вавро, Шкріньяр, Ханцко; Купка, Лоботка, Дуда; Шранц, Боженик, Хараслін.

Прогнози експертів

Джо Террі, репортер із Англії: «Англія все ще чекає, коли її атака почне працюватиме злагоджено та результативно, але втішає те, що оборона виглядає надійною. Для плей-офф це дуже важливо, тут на першому місці стоїть не яскрава гра, а результат. Не зрозуміло, щоправда, чи сьогодні буде готовий зіграти Філ Фоден, який пропустив пару днів через народження дитини. Але на його позиції може зіграти Ентоні Гордон, який, як багато хто стверджує, є природною заміною Фодена, до того ж він пропонує прямоту, якої потребує Англія».

Растислав Гржибік, репортер зі Словаччини: «Словаччина досягла своєї головної мети, потрапивши до 1/8 фіналу, але її апетит зростає, і після перемоги над Бельгією вона мріє засмутити Англію. Чи є причина оптимізму? Словаки забивали у всіх матчах Євро-2024 і у них немає явних кадрових проблем. Ну і слід згадати, що на Євро-2016 Словаччина непогано зіграла проти Англії, досягши нульової нічиєї.

Словаччини нема чого втрачати проти одного з фаворитів ЄВРО-2024. Однак це аж ніяк не означає, що підопічні Кальцони не вірять у себе. Навпаки, багато хто з них хотів, щоб саме Англія була їхнім суперником у 1/8 фіналу. Словаки розраховують, що за рахунок командної роботи зможуть зупинити англійських зірок».

З перших вуст

Гарет Саутгейт, головний тренер збірної Англії: «Словаччина грає дуже агресивно. Нам потрібно знайти спосіб впорається з тиском і прорвати їхню оборону, що буде дуже непросто. Але ми приїхали сюди не лише для того, щоб вийти із групи. Англія мріє про перемогу на Євро».

Франческо Кальцона, головний тренер збірної Словаччини: «Наша команда завжди прагнула диктувати темп гри. Ми ніколи не дозволяли суперникам надовго перехопити ініціативу. Звичайно, із Англією буде дуже непросто. Але ми зробимо все, але ми зробимо все можливе, щоб досягти успіху і знову порадувати вболівальників».

Попередні зустрічі

Перемоги Англії ­– 5
Перемоги Словаччини – 0
Нічиї – 1
Голи Англії – 11
Голи Словаччини – 3

Цьогорічний головний тренер збірної Англії Саутгейт грав у перших двох матчах проти Словаччини – у відбірному циклі ЄВРО-2004, коли британці виграли з рахунком 2:1 у Братиславі та Мідлсбро. До речі, в обох поєдинках команді Свена-Йорана Ерікссона довелося відіграватись.

Наступна зустріч відбулася на стадіоні «Вемблі» у березні 2009 року, коли Англія здобула товариську перемогу з рахунком 4:0. Уейн Руні забив двічі, також по голах відзначилися Еміль Хескі та Френк Лемпард, а Бекхем провів свій 109-й матч за збірну, встановивши новий національний рекорд для польових гравців, обігнавши Боббі Мура.

На груповому етапі ЄВРО-2016 команди зіграли внічию 0:0 у Сент-Етьєні у третьому турі, обидві вийшли до 1/8 фіналу, Англія посіла друге місце у групі B, а Словаччина – третє.

Гаррі Кейн вийшов на заміну за збірну Англії в тій грі, а за збірну Словаччини виступали Петер Пекарік, Юрай Куцка, Норберт Дьомбер, Ондрей Дуда і Мілан Шкріньяр і Норберт Дьйомбер, що вийшли на заміну.

Останні матчі команд відбулися у рамках кваліфікації чемпіонату світу-2018. Адам Лаллана забив переможний гол на 95-й хвилині та приніс збірній Англії перемогу з рахунком 1:0 у Трнаві 4 вересня 2016 року. Це виявилася єдина гра Сема Еллардайса на посаді тренера збірної Англії. Його замінив Саутгейт,  під керівництвом якого англійці обіграли словаків у матчі другого кола на «Вемблі» рівно через 12 місяців. Станіслав Лоботка вивів збірну Словаччини вперед на третій хвилині, але голи Еріка Дайєра (37) та Маркуса Решфорда (59) переламали хід матчу на користь Англії.

Факти про Англію

Команда візьме участь у фінальному турнірі в 11-й раз і вдев'яте за останні десять турнірів (виняток - ЧЄ-2008).

ЄВРО-2020 – найуспішніший для Англії. Вона фінішувала на першому місці в групі, випередивши Хорватію, Чехію та Шотландію, а потім здобула перемоги над Німеччиною (2:0), Україною (4:0) та Данією (2:1), але у фіналі на «Вемблі» поступилася Італії (1 :1, пен. 2:3).

Саутгейт провів безпрограшну відбіркову кампанію у рамках ЄВРО-2024. Його команда виграла шість із восьми матчів, забила 22 голи і пропустила лише чотири, посівши перше місце у групі C з відривом у шість очок.

На п'яти своїх останніх ЧЄ збірна Англії виходила із групи.

Англія не програє в останніх десяти матчах на ЧЄ, починаючи з поразки від Ісландії 2016-го в Ніцці на стадії 1/8 фіналу (В6 Н4).

Факти про Словаччину

Словацькі футболісти у складі ЧССР виграли золото ЄВРО у 1976 році, крім того двічі було третє місце (1960 та 1980).

Збірна Словаччини дебютувала на чемпіонаті Європи у 2016-му. Цьогорічний фінальний турнір для неї вже третій. На ЄВРО-2016 словаки дійшли до 1/8 фіналу, поступившись Німеччині (0:3), 2020-го не вийшли з групи, перемігши Польщу (2:1), але поступившись Швеції (0:1) та Іспанії (0: 5).

Словаччина вийшла на ЄВРО-2024 з другого місця у групі, відставши на вісім очок від португальців, які виграли усі матчі.

Збірна Словаччини жодного разу не виграла більше одного матчу на турнірі ЄВРО.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

30 червня 2024 10:01







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05