Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Грузія – Чехія 1:1. ЄВРО-2024, група F. Максимум емоцій – мінімум голів

Підопічні Івана Гашека були ближчими до перемоги, але ніхто не скаже, що грузинська команда не заслужила нічию. Поступаючись супернику в класі, підопічні Віллі Саньоля билися як леви, знову продемонструвавши характер і сміливість. І, до речі, в останній атаці просто повинні були перевернути все з ніг на голову.

Після того, як обидві команди програли свої перші матчі на Євро, потрібно було шукати реабілітації і терміново. Очевидно, що на чехів був куди більший тиск, оскільки вони є номінальними фаворитами, причому з відривом. Частково цей статус вони виправдали, але це ми вже забігаємо наперед. Спочатку хочеться зазначити, що Віллі Саньйоль та Іван Гашек зробили кілька змін у стартових складах у порівнянню з минулими поразками, тобто якась робота над помилками була зроблена. У кого ж вона вийшла краще?

Те, що це є першим в історії Євро для збірної Грузії, одразу викликає до цієї команди особливий інтерес, а той блискавичний футбол, який вони показали проти Туреччини, змусив багатьох відверто почати вболівати за цю збірну. Чехи були під тиском зі всіх боків, однак тиск витримали.

Активно розпочали матч підопічні Івана Гашека, одразу кілька моментів вдалось створити у дебюті першого тайму, удари від Патріка Шика, Вацлава Черни та Адама Гложека. Здавалось, що під таким натиском неможливо не прогнутись і грузини частково прогнулись, от тільки в якийсь неймовірний режим перейшов воротар Грузії Ґіорґі Мамардашвілі. Те, що витворяв у рамці воріт цей джентльмен, не могло не захоплювати, іноді це були сейви просто мертвих м'ячів.

Це все переросло навіть у забитий гол чехів, це Гложек заніс круглого у ворота після дальнього вкидання з ауту, але перед цим він допоміг собі рукою, тому взяття воріт скасували. Втім не варто думати, що Грузія просто забилась до власних воріт і нічим не відповідала, якраз навпаки. Вони вміють вилітати в контратаки і робити це максимально швидко, як пружина, сьогодні вони продовжили це робити. Свої моменти були, але в основному не вистачало точності.

В кінці першого тайму настав момент ейфорії для всієї Грузії: після подачі з штрафного від Кварацхелії спочатку Кашія ледь не забив гол, але ще перед тим була гра рукою від Гранаца, тому після перегляду ВАР призначили пенальті. 11-метровий впевнено реалізував Мікаутадзе, відзначившись своїм другим голом на цьому Євро і грузини вперше у своїй історії повели в рахунку у матчі великого турніру.

У другому таймі натиск чехів продовжився, а контратаки від Грузії були такими ж разючими. Тобто картина гри мало змінилась. Меквабішвілі підтримав одну з таких атак, отримавши пас від Кварацхелії, втім з непоганої позиції пробив повз ворота. Через кілька хвилин за це послідувало покарання. Подача з кутового до штрафного майданчику Грузії, де спочатку м'яч головою підрізав Лінґр, але влучив у стійку, а на добиванні зіграв Патрік Шик. 1:1.

Рівний рахунок не змінив співвідношення сил, підходу обох команд чи стилю. Хіба що частково чехам стало складніше попереду після пошкодження Патріка Шика, якого замінив Моймір Хитіл. Ближче до кінця матчу атаки чехів ставали менш ефективними через відверту втому, а Грузія чекала на свій шанс вилетіти в контратаку і вирішити долю матчу. Це шанс у них був, за кілька секунд до фінального свистка вони вилетіли 3 в 1, але м'яч після удару Лобжанідзе, який замінив Кварацхелію, полетів вище воріт. То міг бути історичний удар, історичний гол та історичний момент, але не сталось.

У підсумку обидві збірні зберігають шанси на вихід з групи, хоч і виглядають ці шанси примарно, особливо в контексті збірної Грузії. Але щоб стати особливою командою і залишитись у пам'яті вболівальників, необов'язково навіть виходити з групи, Кварацхелія та компанія це доводять.

ГРУЗІЯ – ЧЕХІЯ
Голи:
Мікаутадзе (45+4, з пенальті) – Шик (59). 
Грузія: Мамардашвілі, Квірквелія (Гвелесіані, 82), Кашія, Двалі, Цитаїшвілі (Лочошвілі, 62), Давіташвілі (Чакветадзе, 62), Меквабішвілі, Кочорашвілі, Какабадзе, Мікаутадзе (Квілітая, 88), Кварацхелія (Лобжанідзе, 83).
Чехія: Станек, Голеш, Гранац, Крейчі, Цоуфал, Провод (Барак, 82), Соучек, Д. Юрасек (Шевчик, 82). Черни (М. Юрасек, 55), Шик (Хитіл, 68), Гложек (Лінґр, 55).
Попередження: Кашія (36), Гвелесіані (82), Меквабішвілі (83), Кочорашвілі (90+5) – Цоуфал (18), Провод (40), Юрасек (47), Голеш (53), Соучек (81).

 

22 червня 2024 18:07







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05