Сьогодні 8 вересня 2024 р.

ЄВРО-2024, група Е. Словаччина – Україна. Анонс матчу

«Футбольний клуб»

Словаки підходять до гри з Україною у піднесеному настрої. У першому турі команда вичавила максимум із голу Івана Шранца та втримала переможний рахунок, незважаючи на серйозний тиск з боку бельгійців. 

Друга перемога напевно забезпечить словакам вихід у 1/8 фіналу – відмінний результат для команди, яка відома своїм умінням стрибнути вище голови.

Україна, навпаки, несподівано схибила у першій грі проти Румунії. Команда Сергія Реброва набагато більше володіла м'ячем (66% ігрового часу, згідно з офіційною статистикою ), але так і не забила. Наставник синьо-жовтих не приховував розчарування після матчу, але ситуацію ще можна виправити.

СЛОВАЧЧИНА – УКРАЇНА
21 червня, початок матчу – о 16:00
Дюссельдорф, стадіон «Дюссельдорф Арена»
Арбітр: Майкл Олівер (Англія)
Арбітр ВАР: Бастіан Данкерт (Німеччина)

Трансляція – канал «Суспільне» (регіони), Megogo.net

Попередні зустрічі

Статистика особистих зустрічей натякає на рівний та завзятий матч. У восьми зустрічах Словаччина здобула дві перемоги, Україна – три. Ще три поєдинки завершилися внічию. Безперечно, нічия в цьому матчі словаків влаштувала б значно більше, ніж українців, яким дуже потрібні три очки.

Матчі 8
Перемоги Словаччини 2
Перемоги України 3
Нічиї 3
Голи Словаччини 10
Голи України 9


Минулого разу команди зустрічалися у Лізі націй УЄФА сезону-2018/19. Остання зустріч суперників 16 листопада 2018 року в Трнаві завершилася перемогою Словаччини з рахунком 4:1 завдяки голам Альберта Руснака (6 хвилина), Юрая Куцки (26), Адама Зреляка (52) та Роберта Мака (61). У складі команди Андрія Шевченка, яка на той момент вже виграла групу та вийшла до Ліги А, відзначився Євген Коноплянка (47).

На своєму полі у Львові 9 вересня 2018 гол Андрія Ярмоленка з пенальті за 10 хвилин до кінця матчу приніс Україні мінімальну перемогу.

Словаччина набрала чотири очки у двох матчах з Україною у кваліфікації ЄВРО-2016. Гол Мака в першому таймі приніс команді Яна Козака перемогу з рахунком 1:0 у Києві 8 вересня 2014 року, а її другий поєдинок проти підопічних Михайла Фоменка в Жиліні рівно через 12 місяців завершився без голів.

Україна виграла останній товариський матч проти Словаччини 10 листопада 2017 року в Львові завдяки голам Ярмоленка (39) та Коноплянки (54). За гостей на 10-й хвилині забив Лукаш Штетіна.

Нинішній головний тренер збірної України Сергій Ребров зіграв у товариському матчі проти Словаччини у Києві 28 квітня 2004 року – 1:1.

Факти ЄВРО

Словаччина


Словаччина вийшла у фінальний турнір чемпіонату Європи втретє поспіль, дебютувавши на цьому рівні після здобуття незалежності у 2016 році.

Вісім років тому у Франції словаки вийшли до 1/8 фіналу, де програли Німеччині з рахунком 0:3. Минулого ЄВРО вони не вийшли з групи, перемігши Польщу (2:1) і програвши Швеції (0:1) та Іспанії (0:5).

Найвищим досягненням збірної Чехословаччини стала перемога на чемпіонаті Європи 1976 року. Також чехословаки посідали третє місце на турнірах 1960 та 1980 років.

У серпні 2022 року Штефана Тарковича на посаді головного тренера команди змінив італієць Франческо Кальцона. Під його керівництвом Словаччина вийшла на ЄВРО-2024 з другого місця у відбірковій групі J, яку виграла Португалія, набравши максимальну кількість очок.

Україна

Збірна України вперше зіграла на ЄВРО як господарі у 2012 році і з того моменту не пропустила жодного фінального турніру.

Під керівництвом Андрія Шевченка синьо-жовті провели свою найуспішнішу кампанію у рамках чемпіонатів Європи, вийшовши до чвертьфіналу на ЄВРО-2020. Їхній шлях перервала Англія, перемігши з рахунком 4:0 у Римі.

Минулого ЄВРО Україна посіла третє місце у групі C, програвши Нідерландам (2:3) та Австрії (0:1), але пробившись у плей-офф завдяки перемозі над Північною Македонією з рахунком 2:1 у другому турі. У 1/8 фіналу Артем Довбик забив наприкінці додаткового часу на стадіоні «Хемпден Парк» у Глазго та приніс команді Шевченка перемогу 2:1 над шведами.

Колишній партнер Шевченка по атаці київського «Динамо» та збірної України Сергій Ребров очолив синьо-жовтих 7 червня 2023 року – вже після поразки 0:2 в гостях від Англії у кваліфікації ЄВРО-2024. Зрештою Україна виграла чотири з восьми відбіркових матчів і не вийшла напряму з групи, поступившись Італії другою сходинкою за особистими зустрічами. У вирішальному матчі з чинними чемпіонами Європи у Леверкузені українці вибороли лише нульову нічию.

Посівши третє місце у групі з 14 очками (стільки ж було в Італії, але вона обіграла українців удома), команда Реброва вийшла у стикові матчі. Пізні голи Романа Яремчука (85) та Довбика (88) забезпечили синьо-жовтим вольову перемогу з рахунком 2:1 у гостях над Боснією та Герцеговиною у півфіналі Шляху B. У фінальному «стику» у Вроцлаві Україні знову довелося відіграватися, але голи Віктора Циганкова та Михайла Мудрика принесли їй перемогу над Ісландією – 2:1.

Зв'язки між командами та інше

Іван Шранц та Максим Таловєров разом грали за празьку «Славію» з 2019 по 2022 рік.

Дубль Шранца допоміг «Славії» перемогти вдома «Дніпро-1» з рахунком 3:0 у першому матчі третього відбіркового раунду Ліги Європи УЄФА 10 серпня 2023 року.

Думка експертів
Кореспондент із збірної Словаччини Растислав Грибик
: «Не повторити помилку минулого ЄВРО» – негласний девіз збірної Словаччини перед другим матчем на турнірі. 2021-го за перемогою у стартовому турі відбулися дві поразки, і все було закінчено. Цього разу словацькі вболівальники вірять, що гравці покажуть інший підхід, а з ним інший результат. Словаччина виграла в України лише два матчі з восьми, але в команді є тверда впевненість, що гра відбудеться інакше, особливо після сенсаційної перемоги над бельгійцями».

Кореспондент зі збірної України Богдан Буга: «Після шокуючого результату з Румунією збірної України насамперед потрібно відновитись психологічно. Ймовірно, Реброву доведеться переформатувати склад, щоб зробити гру команди гострішою та швидшою. А може, він навіть перейде на іншу схему, наприклад, 3-4-3? Цілком можна очікувати виходу молодого Володимира Бражка, який є більш різнобічною версією опорного півзахисника порівняно з досвідченим Тарасом Степаненком. Ймовірно, Андрій Лунін поступиться місцем у воротах Анатолію Трубіну. Віталій Миколенко продовжує відновлюватися, тож позиція лівого захисника залишається проблемною».

Цитати
Головний тренер збірної Словаччини Франческо Кальцона:
«У матчі з Бельгією наші гравці зробили все можливе. Вони дали собі шанс своєю грою, і ми перемогли чудового суперника. Це велика перемога, але треба працювати далі. Якщо ми хочемо, щоб наша мрія збулася, треба брати очки і в наступних матчах. Україна – важкий суперник. Для мене це один із фаворитів групи. Я сказав хлопцям, що ми маємо налаштуватися так, щоб почуватися на рівних із найкращими».

Головний тренер збірної України Сергій Ребров: «На початку матчу з Румунією до пропущеного м'яча ми контролювали гру. Але є помилки, яких ми припускаємо. Гадаю, ми були недостатньо агресивні в атаці, не створювали моменти. Думаю, що для всіх цей результат був несподіваним. Попереду дуже серйозний матч. Треба поговорити і як слід підготуватися до цієї гри».

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

21 червня 2024 08:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05