Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Кларк: «Коли ми у збірній Шотландії працюємо разом, неважливо, хто за який клуб виступає»

Стіву Кларку не досяг великих успіхів як гравець, коли Шотландія пробилася на ЧЄ в 1992 і 1996 роках, але він надолужив втрачене, ставши тренером збірної в 2019 році.

Колишній гравець «Челсі» допоміг збірній Шотландії вперше за 24 роки пробитися на великий турнір, вивівши її на ЄВРО-2020 через стикові матчі. У цьому відбірному циклі шотландці виглядали ще переконливіше. Особливо яскраво мала домашня перемога над Іспанією (2:0) у другому турі кваліфікації.

Про Тартанову армію та відносини з уболівальниками

«Вони – відбиток шотландського народу. Вони хочуть залишати себе гарне враження, хочуть, щоб їх любили. Незвичайні вбрання виділяють їх на тлі інших уболівальників і, ймовірно, викликають цікавість. Як головний тренер збірної, я дуже ціную підтримку, яку нам надають уболівальники.

За останні чотири з лишком роки, що я очолюю збірну, нам вдалося повернути довіру вболівальників та налагодити з ними взаємини. Я вважаю це одним із головних наших досягнень.

Думаю, що шотландський уболівальник завжди хоче бачити, як його команда бореться. Зараз у нас є боєздатний колектив, який щоразу намагається якнайкраще для своєї країни. Наші вболівальники бачать це, вони можуть це відчути. Тому вони розуміють, що нашу команду треба підтримувати».

Про відбірковий цикл

«Вважаю, що найкращий матч ми провели проти Іспанії у березні на «Гемпден Парк». То був чудовий вечір. Наші вболівальники були на висоті. Ми забили швидкий гол, який надав імпульсу всім на стадіоні. Нам вдалося розвинути перевагу, забивши швидкий гол у другому таймі. Це була наша найкраща гра за довгий час.

Ймовірно, для вболівальників цей вечір також став найкращим на «Гемпден Парк» за довгий час. Після того матчу ми мали шість очок у двох турах. Уболівальники повірили, що ми можемо вийти у фінальну частину. Хороші результати з командами з першого кошика надають впевненості, яку ти відчуваєш у наступних матчах. І та перемога зарядила нас цією впевненістю».

Про побудову команди

«Таланти у нас, безумовно, різні, але, думаю, що можу взяти на себе частину заслуг за те, що звів їх разом і змусив працювати. Думаю, що найважливіші – це ті, хто грає на найвищому рівні. За час мого керівництва нам вдалося виховати почуття рівноправності. Коли ми працюємо разом, не має значення, чи ти граєш за одну з команд шотландської прем'єр-ліги, в «чемпіоншипі» або представляєш англійську Прем'єр-лігу. Коли ти приїжджаєш до збірної Шотландії, то стаєш частиною національної команди, ми всі разом. Саме над цим ми й працювали, і це привело нас сюди».

Про свої тренерські принципи

«Просто будьте вірними собі, будьте чесні зі своїми гравцями, будьте настільки чесні, наскільки це можливо. Так, іноді варто бути щирим не до кінця, але будьте чесні, наскільки це можливо у конкретній ситуації. Поясніть кожне рішення і просто ставтеся до гравців як до простих людей, а не лише як до елітних футболістів. Не забувайте, що всередині кожного є звичайна людина, про яку потрібно піклуватися. Існує багато різних способів досягти успіху, і, сподіваюся, люди усвідомлюють і зрозуміють, що це справді так».

Про плани Шотландії на ЄВРО-2024

«Найкращий спосіб поглянути на майбутній турнір – це просто сказати: ми маємо підготуватися настільки добре, наскільки зможемо, потім вийдемо на поле та зіграємо настільки добре, наскільки зможемо проти суперників будь-якого рівня. Якщо все пройде за таким сценарієм, ми зможемо залишити турнір із високо піднятою головою незалежно від того, чи вилетимо на груповому етапі чи дійдемо до пізніших стадій. Якщо ми зробимо правильно і створимо собі максимальні можливості для успіху, то для мене цього буде достатньо».

14 червня 2024 12:07







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05