Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Туреччина – Грузія 3:1. ЄВРО-2024, група F. Вечір гарячих сердець

Феєричний матч у Дортмунді завершився так, як і прогнозувалося, але дебютанти ЧЄ змогли нав'язати фавориту бій і заслужили найвищих оцінок. Це було яскраво і цікаво. І інтрига трималася до останнього.

Сьогодні матчем проти Туреччини збірна Грузії дебютував на Чемпіонаті Європи. Для Туреччини це вже вже буде шостий виступ у фінальних турнірах чемпіонату Європи. Безумовно, досвіду у грузинів немає, але ця збірна має всі шанси здивувати багатьох на турнірі у Німеччині.

На нинішнє Євро збірна Туреччини кваліфікувалася з першого місця у групі D, де випередила бронзового призера Чемпіонату світу 2022 Хорватію, а також Уельс, Вірменію та Латвію. Проте, п'ять попередніх ігор Туреччина програла: три поразки та дві нічиї. У відбірковій групі А грузини посіли лише 4 місце серед 5 учасників, зазнавши чотирьох поразок і двічі перемогли Кіпр. У Лізі Націй грузинська збірна перемогла Люксембург 2:0 та у вирішальному матчі здолала Грецію у серії пенальті 4:2.

Грузини з перших хвилин віддали ініціативу суперникам і могли вже у дебюті протистоянні пропустити. Після потужного удару Айхана м'яч влучив у стійку. Цей холодний душ змусив підопічних Саньоля грати більш активну і вони відповіли своїм моментом. Меквабішвілі пробивав з-за меж штрафної і на його удар зреагував Гюнюк. Дуже цікавий початок зустрічі, адже футболісти обох команд намагалися якомога швидше доставити м'яч до заключної третини поля. Важливо, що майже не було "стерильного" контроля. Варто віддати належне грузинам, які намагалися шукати свої шанси попереду, хоч і грали другим номером.

Підопічні Монтелли 70% ігрового часу володіли м'ячем і на 25-й хвилині вони все ж досягнули свого. Правий захисник Туреччини Мюлдюр з лету потужно пробив у верхній кут – 1:0. Шикарний гол, який безумовно стане окрасою матчу. Майже відразу інтрига у матчі могла померти, але фортуна була на боці грузин. Кенан Їлдіз після прострілу переправив м'яч з декількох метрів у ворота, але пісял перегляду VAR зафіксували положення поза грою.

Грузини не опустили руки, а навпаки заграли активніше і на 32-й хвилині зрівняли рахунок. Жорж Мікаутадзе після передачі Кочорашвілі пробив у ближній кут і забив дебютний гол Грузії в історії на Євро – 1:1. Цей гол додав підопічним Саньоля впевненості у власних силах і вони могли навіть виходити вперед, але Мікаутадзе з меж штрафної пробив повз ворота. Шикарний футбол у першій половині зустрічі подарували нам команди. Сімнадцять ударів на дві команди до перерви... Ось такий футбол нам потрібний.

Відразу після перерви продовжували грати першим номером футболісти збірної Туреччини. Небезпечно пробивав зі штрафного Чалханоглу, але блискуче зіграв Мамардашвілі. Варто віддати належне грузинам, які намагалися не притискатися до власних воріт і при першій можливості вибігали в атаку. У другій половині зустрічі команди почали грати обережніше, адже розуміли ціну помилки.

На 65-й хвилині 18-річний Арда Гюлер наважився на удар з-за меж штрафної і влучив у дальній верхній кут – 2:1. Шикарний гол! Такого Мамардашвілі точно не очікував. Майже відразу Кочорашвілі міг зрівнювати рахунок, але він пробив у поперечину. Грузини не здавалися і за цю гру їм точно не має бути соромно. Дуже непросто було комбінувати під проливним дощем. До того ж, сил у підопічних Саньоля з кожною хвилиною ставало все менше. На 90+3 хвилині мав забивати Мікаутадзе, але він з декілької метрів пробив повз ворота... На 90+7 хвилині зняв всі питання про переможця Актюркоглу, який забив у порожні ворота.

ТУРЕЧЧИНА – ГРУЗІЯ – 3:1
Голи:
Мюлдюр (25), Гюлер (65), Актюркоглу (90+7) – Мікаутадзе (33).
Туреччина: Гюнок, Кадіоглу, Бардакджі, Акайдін, Мюлдюр (Челік, 86), Чалханоглу (Озкан, 90+1), Айхан (Демірал, 79), Їлдиз (Актюркоглу, 86), Кекчю, Гюлер (Язиджи, 79), Їлмаз.
Грузія: Мамардашвілі, Двалі, Кашія, Кверквелія (Зівзівадзе, 85), Какабадзе, Чакветадзе (Давіташвілі, 73), Меквабішвілі (Алтунашвілі, 89), Кочорашвілі, Цітаішвілі (Лочошвілі, 73), Мікаутадзе, Кварацхелія.
Попередження: Бардакджі (35), Чалханоглу (89) – Кверквелія (55).

18 червня 2024 21:50







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05