Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Іспанія – Хорватія 3:0. ЄВРО-2024, група В. Іспанська партія

Віктор КОТОВ, «Футбольний клуб»

Підопічні Луїса де ла Фуенте продемонстрували неймовірну реалізацію в першому таймі, реалізувавши всі свої нагоди.

Іспанія та Хорватія зустрілися на четвертому чемпіонаті Європи поспіль. Минулого разу команди в Роттердамі розіграли трофей Ліги націй УЄФА-2023. Після 120 хвилин гри без голів переможець визначився в серії пенальті, в якій влучніше з «позначки» пробивали іспанці (5:4).

Іспанія виявилася сильнішою й у 1/8 фіналу ЄВРО-2020 у Копенгагені 28 червня 2021 року: після захоплюючих 3:3 в основний час перемогу команді Луїса Енріке принесли голи Альваро Морати та Мікеля Оярсабаля в овертаймі.

У першому турі групового етапу ЄВРО-2024 на «Олімпіаштадіоні» в Берліні повторився гольовий копенгагенський сценарій, але написаний іспанською рукою. Уже після завершення півгодини гри підопічні Луїса де ла Фуенте повели в два м’ячі. Цікаво, що свої результативні «постріли» піренейці завдали після того, як втратили ініціативу.

Фабіан Руїс вивів на ударну позицію Морату, й капітан не схибив. А не встигла секундна стрілка здійснити й чотирьох повних обертів, як хавбек «ПСЖ» відзначився сам, майстерно розібравшись із кількома опікунами в штрафному майданчику хорватів.

У «шашкових» був шанс швидко повернутися в гру, але Унаї Сімон потягнув м’яч із нижнього кута після спроби Марцело Брозовича з середньої дистанції. А згодом Йошко Гвардіол ледь не поцілив під дальню стійку з гострого кута.

Натомість Іспанія ще до перерви продемонструвала неймовірну реалізацію, забивши третій гол із фактично свого третього гольового моменту. Після розіграшу кутового 16-річний Ламін Ямаль, котрий став наймолодшим гравцем в історії ЄВРО, зробив навіс на лінію воротарської площі, де на випередження зіграв Дані Карвахаль і в дотик у падінні спрямував м’яч у сітку!

На цьому можна було закінчувати, адже після відпочинку команда Златко Далича вийшла приреченою й реальну загрозу створила лише після того, як ще двічі ледь не пропустила. Суперник за такої фори вже діяв не настільки сконцентрована й дозволив собі змарнувати нагоди Ямаля та Морати. А в хорватів Андрей Крамарич програв дуель Унаї Сімону, а добивання від Йосіпа Станишича прийняв на себе Марк Кукурелья.

«Шашкові» все ж спромоглися забити, однак гол не було зараховано. Номінальні гості отримали право на пенальті за фол Родрі проти Івана Перишича, Бруно Петкович, який вийшов на заміну, з «позначки» переграти воротаря не зміг, але досяг свого на другій хвилі з пасу того ж Перишича. На радість «червоної фурії» головний арбітр англієць Майкл Олівер у цьому епізоді побачив порушення правил з боку атакуючих і призначив вільний удар, що стало ще одним болісним ударом для Хорватії.

Підопічні Далича мають змогу реабілітуватися в наступному турі, коли 19 червня в Гамбурзі зіграють із Албанією. Іспанці наступного дня зійдуться в Гельзенкірхені з Італією.

ІСПАНІЯ – ХОРВАТІЯ – 3:0
Голи:
Мората (29), Фабіан Руїс (32), Карвахаль (45+2).
На 80-й хвилині Петкович (Хорватія) не реалізував пенальті (воротар).
Іспанія: Унаї Сімон, Карвахаль, Начо, Ле Норман, Кукурелья, Фабіан Руїс, Родрі (Субіменді, 86), Педрі (Ольмо, 59), Вільямс (Меріно, 68), Ямаль (Ферран Торрес, 86), Мората (Ойарсабаль, 67).
Хорватія: Ливакович, Станишич, Шутало, Понграчич, Гвардіол, Модрич (Пашалич, 65), Ковачич (Сучич, 65), Брозович, Майєр, Крамарич (Петкович, 72), Будимир (Перишич, 56).
Попередження: Родрі (78).

15 червня 2024 21:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05