Сьогодні 16 вересня 2024 р.

Іспанський шок у Глазго, дубль одноклубника Мудрика в Туреччині

«Футбольний клуб»

Збірна Шотландії здивувала «сухою» перемогою над Іспанією, хорвати виграли в Туреччині, збірна Андорри забила гол і здобула нічию, а Україна не встояла на «Вемблі». Розповідаємо про матчі 2-го туру кваліфікації ЄВРО-2024. Фінальна частина турніру пройде влітку наступного року в Німеччині.




МАТЧІ ВІВТОРКА

Група A: Грузія – Норвегія 1:1, Шотландія – Іспанія 2:0
Група D: Туреччина – Хорватія 0:2, Вельс – Латвія 1:0
Група I: Косово – Андорра 1:1, Румунія – Білорусь 2:1, Швейцарія – Ізраїль 3:0

Шотландія – Іспанія 2:0
Скотт Мактоміней зробив другий дубль поспіль, завдяки чому Шотландія здобула першу за 39 років перемогу над Іспанією. Тепер вона лідирує в групі А із триочковим відривом від команди Луїса де ла Фуенте. Мактоміней забив до та після перерви. Спочатку йому асистував Енді Робертсон, а потім Кіран Тірні.

Іспанія, в стартовому складі якої відбулося аж вісім замін, більше володіла м'ячем, але в Глазго так і не забила. Найближчим до голу в гостей був Хоселу, який у першому таймі перевірив на міць поперечину.

Факт: Шотландія здобула восьму перемогу в десяти домашніх зустрічах й одночасно поклала кінець 19-матчевій безпрограшній серії іспанців в Європейській кваліфікації.

Туреччина – Хорватія 0:2
Матео Ковачич забив обидва м'ячі в Бурсі, де хорвати відсвяткували свою першу перемогу в групі D. На старті Домінік Лівакович врятував гостей після ударів Дженгіза Юндера та Керема Актюркоглу, а потім настав час одноклубника нашого Михайла Мудрика в «Челсі».

Спочатку півзахисник «клітчастих» поцілив із-за меж штрафного майданчика в нижній кут воріт, а перед перервою добив м'яч у сітку після того, як Мерт Гюнок парирував удар Маріо Пашаліча. Останній міг забити в другому таймі, але з його ударом знову впорався голкіпер.

Факт: Ковачич забив свої перші голи за збірну з моменту поразки хорватів у листопаді 2020 року в Лізі націй від Португалії (2:3), коли він також оформив дубль.

В інших матчах

– Румунія та Швейцарія взяли гору над Білоруссю та Ізраїлем відповідно, тобто здобули другі поспіль перемоги в групі I. Косовари ж обмінялися голами зі збірною Андорри, знову зігравши внічию.

– Мінімальної перемоги над латвійцями вистачило Вельсу, щоб із чотирма очками наздогнати Хорватію на вершині групи D. Потрібний результат «драконам» приніс гол Кіффера Мура під кінець першого тайму.

– У стартовому матчі дня Грузія уникнула вдома поразки від Норвегії. Жорж Мікаутадзе зрівняв рахунок після голу Александера Серлота.

– Тим часом господарі ЄВРО-2024 німці програли на своєму полі у товариській зустрічі Бельгії – 2:3.


МАТЧІ ПОНЕДІЛКА

Група B: Нідерланди – Гібралтар 3:0, Ірландія – Франція 0:1
Група E: Молдова – Чехія 0:0, Польща – Албанія 1:0
Група F: Австрія – Естонія 2:1, Швеція – Азербайджан 5:0
Група G: Угорщина – Болгарія 3:0, Чорногорія – Сербія 0:2

Ірландія – Франція 0:1
Дивовижний гол Бенжамена Павара забезпечив французам другу поспіль «суху» перемогу на старті кваліфікації. Господарі мало що дозволяли фіналістам чемпіонату світу в першому таймі, натомість уже в дебюті другого Павар зарядив із-за меж штрафного майданчика під поперечину. Ірландія могла врятуватися на останніх хвилинах, але воротар Майк Меньян у блискучому стрибку відбив удар Нейтана Коллінса.

Факт: Франція здобула п'ять «сухих» перемог поспіль у кваліфікації ЧС та ЄВРО вперше з відрізка 1981-1984 років.

Нідерланди – Гібралтар 3:0
Команді Рональда Кумана треба було виправлятися після розгромної поразки від Франції, й зустріч із Гібралтаром була дуже доречною. Мемфіс Депай забив головою в середині першого тайму, а Нейтан Аке зробив дубль після перерви.

Факт: Депай став третім голландським футболістом, який забив у цьому столітті п'ять і більше м'ячів у ворота конкретної команди. Робін ван Персі шість разів засмучував угорців, а Клас Ян Хунтелар п'ять разів забивав Сан-Марино.

В інших матчах

– Гол Домініка Собослаї майстерним ударом зі штрафного закріпив перевагу угорців у зустрічі з болгарами після влучного «пострілу» Балінта Вічеї. Ще до перерви Мартін Адам забив третій м'яч, а потім команда Марко Россі довела справу до сьомої поспіль домашньої перемоги у відбірних циклах.

– Австрія розгромила Азербайджан у 1-му турі, але Естонія виявилася міцнішим горішком. Прибалти вийшли вперед у першому таймі завдяки потужному удару Рауно Саппінена, але Флоріан Кайнц зрівняв рахунок, забивши свій перший гол за збірну, а Міхаель Грегорич, який не реалізував раніше пенальті, наприкінці вирвав перемогу для господарів за допомогою двох рикошетів.

– У групі F Швеція частково реабілітувалась за поразку від Бельгії з рахунком 0:3, впевнено перемігши вдома Азербайджан – 5:0.

– Молдова несподівано стримала вдома Чехію, завдяки чому Польща впритул підібралася до лідера групи E. Точного удару Кароля Свідерськи на 41-й хвилині вистачило команді Фернанду Сантуша для домашньої перемоги над Албанією.

– Зустріч сусідів у Підгориці завершилася перемогою Сербії над Чорногорією завдяки дублю нападника «Ювентуса» Душана Влаховича у заключній фазі матчу.


МАТЧІ НЕДІЛІ

Група C: Англія – УКРАЇНА 2:0, Мальта – Італія 0:2
Група H: Казахстан – Данія 3:2, Словенія – Сан-Марино 2:0, Північна Ірландія – Фінляндія 0:1
Група J: Ліхтенштейн – Ісландія 0:7, Люксембург – Португалія 0:6, Словаччина – Боснія та Герцеговина 2:0

Англія – Україна 2:0
Двох голів за чотири хвилини вистачило англійцям для комфортної перемоги на «Вемблі». Українці гідно трималися перші півгодини, але потім прорвало Букайо Сака. Спочатку він навісив на Гаррі Кейна, який забив свій 55-й гол за збірну, а потім зарядив з-за меж штрафного майданчика в «дев'ятку». Джеймс Меддісон змарнував чудову можливість зробити рахунок 3:0, проте менш переконливою перемога «трьох левів» від цього не стала.

Факт: Англійці виграли 19 із останніх 20 відбірних матчів на ЄВРО. До того ж вони забивали в останніх 25 зустрічах у кваліфікації на чемпіонат Європи.

Казахстан – Данія 3:2
На середину другого тайму скандинави вели 2:0, але не заробили в Астані навіть нічиєї. Казахстанці забили три м'ячі за 17 хвилин, буквально нокаутувавши гостей наприкінці. Особливо красивим став другий гол Асхата Тагібергена, забитий коронним ударом із дистанції.

Факт: Расмус Гейлунн забив п'ять голів за чотири дні. Для 20-річного данця, який зробив хет-трик у грі з Фінляндією, це був лише другий матч в «основі».

В інших матчах

– Кріштіану Роналду оновив рекордні показники голів та ігор за збірну. Португальці виграли в Люксембурга 6:0, а 38-річний форвард зробив дубль у своїй 198-й грі за національну команду. Тепер в активі Роналду 122 голи в складі збірної. Ворота господарів також вразили Жоау Фелікс, Бернарду Сілва, Отавіо та Рафаел Леау.

– Збірна Італії оговталася від домашньої поразки англійцям й обіграла Мальту 2:0. Матео Ретегі забив другий гол за збірну в своєму другому матчі, а потім перевагу італійців подвоїв Маттео Пессіна.

– Збірна Ісландії досягла історичного результату, відправивши сім м'ячів без відповіді у ворота Ліхтенштейну. З таким великим рахунком вона в офіційних матчах раніше не перемагала. Арон Гуннарссон зробив хет-трик у другому таймі, забивши за 16 хвилин більше голів, ніж у попередніх 100 матчах.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

29 березня 2023 10:10







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05