Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Туреччина – Португалія 0:3. ЄВРО-2024, група F. Драма Акайдина

Спочатку турецькі захисники упустили Бернарду Сілву, потім Самед Акайдин закотив м'яч у свої ворота, ну а коли Кріштіану Роналду з убойної позиції видав гольовий пас на Бруну Фернандеша інтрига у матчі остаточно померла. Це був той випадок, коли одна команда спокійно і впевнено грає на класі, а в іншої просто нічого не виходить. 

Збірні Туреччини та Португалії стартували на Євро-2024 з непростих перемог, тож зустріч у Дортмунді отримала характер битви за плей-офф. У складі піренейців була проведена всього одна перестановка, яка призвела до зміни базової схеми – латераль Далот сів у запас, Палінья вийшов у опорній зоні, а Роберто Мартінес перебудувався з 3-4-3 на 4-3-3.

Вінченцо Монтелла теж провів заміни, але вони виглядали дивно. Фулбек Мюлдур, який забивав у попередній зустрічі, поступився місцем Челіку з Роми, а суперзірки – вінгери Гюлер (Реал) і Їлдиз (Ювентус) – залишились у запасі. Появу Актюркоглу на фланзі атаки ще можна зрозуміти, але вихід Акгюна точно ніхто не очікував. Крім того, у воротах замість Гюнока з'явився представник МЮ – Баїндир.

Тим не менш, атаки й контратаки Туреччини в першому таймі виглядали досить перспективно, але команді бракувало якості в завершальній фазі. Крім того, гірше насичувались зони підбирання, хоча раніше це не було характерним для "місячних зірок". Вертикальна гра теж не конвертувалась у небезпеку – у перші 20 хвилин пригадується тільки епізод, коли Актюркоглу міг тікати віч-на-віч, а Пепе вибив м'яч у підкаті.

Португалія на цьому відрізку теж нічого цікавого не створювала. В цілому, підопічні Роберто Мартінеса виглядали мобільніше, а також чинили дуже якісний пресинг. В атакувальних діях дещо розчаровувало тяжіння "селесао" до атак із кросами – атаці бракувало варіативності. Все зводилось до подач і прострілів.

Тим не менш, саме цей підхід приніс успіх на 22-й хвилині. Леау запустив Мендеша лівим флангом, а той потужно прострілив у напрямі на Роналду. Акайдин підставив ногу та не дав Крішу зіграти на замиканні, однак у штрафному розташувався ще й Бернарду Сілва – і саме до нього м'яч відскочив. Лідер Ман Сіті одразу ж пробив у ближній кут. 1:0!

А ще за шість хвилин стався черговий автогол на Євро-2024. Цього разу мова йшла не про якийсь прикрий відскок, а про справжній і дуже смішний курйоз. Режисери на нього не очікували, тож довелося дивитись повтор – а там Акайдин просто покотив м'яч повз голкіпера. 0:2.

Здатність Туреччини відігратись з таким футболом і проти такої Португалії викликала величезні сумніви. Тим не менш, "місячні зірки" спробували повернутись. В останній третині першого тайму вони активно лізли вперед, навіть створивши момент – причому вже за три хвилини після автогола. Актюркоглу промайнув повз двох захисників і стріляв з лівого краю штрафного, однак Кошта парирував у шпагаті.

Чогось цікавішого до перерви вболівальники не побачили. Вінченцо Монтелла спробував посилити атаку, випустивши форварда Язиджі замість "десятки" Кьокчу, а Роберто Мартінес у роздягальні випустив Педру Нету та Рубена Невеша. У запас сіли Леау та Палінья.

Перестановки аж ніяк не допомогли туркам. Португалія значно потужніше почала в другому таймі. Вже на 48-й хвилині Бруну Фернандеш міг виходити віч-на-віч (Чалханоглу врятував у підкаті), а на 56-й у битві поставили крапку. Роналду отримав розрізну передачу й разом з Бруну вискочив 2-в-1 проти голкіпера – всі очікували на дебютний гол Кріша на Євро-2024, однак капітан несподівано віддав пас під удар у порожні! 0:3.

Лише після цього Вінченцо Монтелла випустив Гюлера та Їлдиза, однак увійти у гру зіркам не вдалося. Моментів практично не виникало. Роналду ж ще декілька разів проявив нетипову щедрість, але до гольових нагод справа не дійшла – зрештою, фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу "селесао" з рахунком.

Таким чином, Португалія набрала шість очок і стала недосяжною для грузинів і чехів – у них по одному заліковому балу. Збірна Туреччини з трьома пунктами тримається другою.

ТУРЕЧЧИНА – ПОРТУГАЛІЯ – 0:3
Голи:
Силва (21), Акайдин (28, автогол), Фернандеш (56).
Туреччина: Баїндір, Челік, Акайдин (Демірал, 76), Бардакчі, Айхан (Юксек, 59), Керем Актюркоглу (Їлдіз, 59), Кокчу (Язіджі, 46), Акгюн (Гюлер, 70), Хакан Чалханоглу, Кадіоглу, Їлмаз.
Португалія: Діогу Кошта, Канселу (Семеду, 68), Рубен Діаш, Пепе (Антоніу Сілва,83), Мендеш, Палінья (Рубен Невіш, 46), Бруну Фернандеш, Вітінья (Жоау Невеш, 88), Леау (Педру Нету, 46), Бернарду Сілва, Роналду.
Попередження: Бардакчі (25), Акайдин (42), Челік (42) – Леау (39), Палінья (45).

22 червня 2024 20:57







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05