Сьогодні 8 вересня 2024 р.

ЧС-2022, 1/4 фіналу. Англія – Франція. Анонс матчу

Англійці, які відкинули свій прагматизм, проти французів із чудовим Кіліаном Мбаппе, але без якісного резерву. Це той випадок, коли складно віддати перевагу якійсь із команд. Все покаже гра…

АНГЛІЯ – ФРАНЦІЯ
10 грудня, початок – 21:00
Ель-Хаурі, стадіон «Ель-Байт Стедіум»
Арбітр – Вілтон Сампайо (Бразилія)
Пряма трансляція – Суспільне (Спорт+регіональні), платформа MEGOGO.net

ТУРНІРНИЙ ШЛЯХ

Обидві збірні вийшли у плей-офф з перших місць у своїх групах: французи випередили Данію, Туніс та Австралію, а англійці – Уельс, Іран та США. На стадії 1/8 фіналу Англія переграла Сенегал (3:0), а Франція пройшла Польщу (3:1), пропустивши з пенальті на останній хвилині матчу. Переможець чвертьфіналу Франція – Англія у півфіналі потрапляє на найкращого у парі Марокко – Португалія.

АНГЛІЯ

На Євро-2020 Англія виглядала командою, «застебнутою на всі гудзики» – грала нудно та прагматично. За це тренера Гарета Саутгейта богато критикували, особливо після провалу у Лізі націй. Ы схоже, він зробив висновки. У Катарі англійці забивають більше, але в обороні грають не гірше.

Робимо знижку на рівень суперників, але збірна Англії на ЧС-2022 пропустила лише від Ірану у першому турі, а сама забила 12 разів. Проте, суперник рівня збірної Франції їм ще не зустрічався. Одна річ – протистояти Сенегалу без Мані та ще пари лідерів, а інша – справлятися з Мбаппе, Жиру, Дембеле та Мбаппе.

Останній видається головною загрозою. Кіліан знаходиться в божевільній формі і забив на цьому ЧС вже 5 голів. Закрити його буде основним завданням, яке швидше за все випаде на плечі Кайла Уокера. Він не розпочинав турнір у старті, оскільки відновлювався від травми, але в останніх матчах награвався в основі та має досвід протидії Мбаппе на клубному рівні.

«Мбаппе – фантастичний гравець, один із найкращих, якщо не найкращий у світі на даний момент. Я знаю, що маю робити, щоб зупинити його. Не збираюся розстелити перед Мбаппе червону килимову доріжку», – каже Уокер.

Кайл поступається Кіліану в швидкості, але не так значно, а в плані фізики вони цілком можна порівняти. Ймовірно, допомагатиме Вокеру Гендерсон, який відмінно вийшов проти Сенегалу, показавши, що знаходиться в хорошій формі. Зліва в атаці у Франції гарний не лише Мбаппе, а й Тео Ернандес. Напрягтися в обороні доведеться і Сака.

Щодо англійської атаки, то останніми роками лише лінивий не говорив про шикарне покоління футболістів, яке не розкривається у збірній. На поточному ЧС у топі найкращих та яскравих гравців всього турніру – одразу кілька англійців. Молоді Сака і Фоден розривають на флангах, Беллінгем додає вартості з кожним матчем, а Кейн проявляє себе в ролі асистента. До старту мундіалю найважливішою ланкою здавався Маунт, який класно пов'язував півзахист і атаку, але поки Саутгейт справляється і без нього, піднімаючи вище Беллінгема і додаючи більш оборонного Гендерсона. У грі з Францією зайве перестрахування теж не завадить.

Як основний гравець починав турнір і Стерлінг, але нещодавно пограбували його будинок, що змусило гравця відлучитися. До чвертьфіналу він повернувся до розташування збірної, але втратив місце у старті – Фоден виглядає краще та ефективніше. Маунт, Стерлінг та Гриліш з Решфордом можуть посилити атаку у другому таймі – це опція Саутгейта, якої немає у Дешама.

ФРАНЦІЯ

У чемпіонів світу проглядаються кадрові проблеми. Травми торкнулися Франції найбільше на цьому чемпіонаті світу. До початку підготовки до турніру були травмовані Канте та Погба, потім вилетіли Бензема та Нкунку, у першому турі вибув Люка Ернандес.

Основа збірної Франції вражає навіть з урахуванням втрат, а от лава вселяє тугу, що показав і заключний матч у групі з Тунісом. Дідьє Дешам, набравши шість очок у двох перших турах, достроково вийшов у плей-офф та вирішив виставити з перших хвилин резервістів. За підсумками французи поступилися 0:1, виглядали посередньо і змушені були вдаватися до допомоги основних гравців.

Збірна Франції досить швидко вирішувала своє завдання у попередніх матчах та змінювала провідних футболістів, коли результат був уже зрозумілий. Але як виявлять себе Коло-Муані, Тюрам та Фофана, якщо потрібно буде посилити гру, а не підмінити лідерів наприкінці? У матчі з першим сильним суперником на ЧС-2022 французам, швидше за все, будуть потрібні внутрішні резерви, яких вони не мають.

Основною загрозою збірної Франції, як ми вже відзначали, вважається Мбаппе, під якого англійці безумовно підлаштовуватимуться особливим чином. Але крім Кіліана важливо не прогаяти і інших гравців атаки. Напад Франції – один з найсильніших на цьому ЧС. Окрім Мбаппе є Дембеле, б'є рекорди Жиру, а також непогано виглядає Грізманн, що розкривається по-новому на цьому ЧС. У Антуана не так багато результативних дій, як у його партнерів по атаці, але саме він – найважливіша ланка під час побудови атак. Гризманн став частіше відходити в оборону, діє з глибини, іноді мало не на позиції «глибинної десятки». Найкраще відображення Антуана як тіньового героя – його винос зі свого штрафного майданчика перед однією з гольових атак у матчі з Польщею. Гризманн зізнавався, що грає у збірній за Дідьє Дешама, який довіряє йому, незважаючи на все, що відбувається у його клубній кар'єрі. І зараз Антуан, який зім'ято провів осінню частину сезону в «Атлетіко», перебуває у своїй найкращій формі.

ТАКТИКА

Англія грає за схемою 4-3-3. Саутгейт не має підстав для того, щоб змінювати склад, що виходив у 1/8 фіналу проти Сенегалу.

Франція використовує схему 4-2-3-1. Дешам остаточно визначився зі стартовими поєднаннями гравців. Чекаємо на ті ж 11 прізвищ, що виходили з перших хвилин на матч з Польщею.

ПРОГНОЗ

Збірна Англії демонструє впевнену гру на цьому ЧС. Але варто брати до уваги клас суперників, які траплялися їм раніше. Франція – зовсім інший рівень опору.

Позитиву британцям додає розкішна реалізація моментів. У грі з топ-суперником та обмеженою кількістю моментів це може вплинути на результат.

Французи в Катарі пропускають частіше за англійців: стабільно обмежуються одним пропущеним і перекривають його власними голами. Австралійцям забили чотири, данцям – два, полякам – три. Винятком став матч із Тунісом (0:1), коли Дешам виставив другий склад, показавши його обмеженість та відсутність резервів.

Загалом між собою зустрічаються дві рівні і схожі одна на одну команди, що йдуть по турніру схожим чином. Явного фаворита тут немає – все вирішиться по ходу матчу, який може перейти в овертайм.

10 грудня 2022 12:29







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Усі фінали чемпіонатів світу (1930 – 2022)

 

31 грудня 2023 09:46

Енцо, Беллінгем, Гвардіол, Лівакович та інші. Куди перейдуть найкращі гравці ЧС-2022?

 

30 грудня 2022 14:05

Новий формат чемпіонату світу. Чого чекати?

 

30 грудня 2022 14:02