Сьогодні 8 вересня 2024 р.

ЧС-2022, 1/2 фіналу. Франція – Марокко. Анонс матчу

Чинні чемпіони світу грають проти команди, яка стала головним відкриттям турніру в Катарі, а на кону стоїть путівка у фінал. Тож з інтригою все гаразд. Так, Франція – фаворит. Але команда Марокко вже вибила трьох фаворитів ЧС-2022 і вже ніхто не здивується, якщо «Атлаські леви» знову створять сюрприз.




ФРАНЦІЯ – МАРОККО

14 грудня, початок – 21:00
Ель-Гаур. Стадіон Eль-Байт
Арбітр – Сесар Артуро Рамос (Мексика)
Пряма трансляція – Суспільне (Спорт + регіональні)

ТУРНІРНИЙ ШЛЯХ

Французи вийшли у плей-офф з першого місця у групі з Данією, Тунісом та Австралією. На першій стадії подолали опір поляків, а у чвертьфіналі перемогли англійців.

Марокканці дивують усіх на цьому турнірі. Вони були першими в групі з Бельгією і Хорватією, а потім по черзі відправили додому іспанців і португальців.

ФРАНЦІЯ

Для Дідьє Дешама це вже третій чемпіонат світу і десять років його роботи біля керма національної команди пройшли досить продуктивно. Щодо невдалої можна назвати, мабуть, лише останню першість Європи.

Головний тренер французів завжди вирізнявся тактичною грамотністю, а на нинішньому турнірі виявляє її повною мірою. У кожному матчі підопічні Дешама вміло реагували на те, що відбувається на полі і видобували потрібний результат (зустріч з Тунісом можна винести за дужки через не сильніший склад та відсутність турнірної мотивації).

Австралійці забили першими, але отримали чотири м'ячі у відповідь. Данці завдавали клопоту і навіть порівнювали рахунок, проте французи дотиснули суперника. Поляки здорово розпочинали, але «трикольрові» оперативно перевернули хід матчу та спокійно довели справу до перемоги. Чвертьфінал проти англійців видався найбільш важким, але навіть у такій грі французи у потрібний момент вибухали та реалізовували свої моменти.

Тактична гнучкість збірної Франції добре помітна під час перебудов гравців залежно від фази гри. При обороні схема 4-3-3 перетворюється на 4-4-2, коли захисні функції починає виконувати Дембеле, а Мбаппе залишається попереду в парі з Жиру в очікуванні підбору або закидання. При володінні французи роблять велику ставку на фланги. Справа відмінно працює барселонська зв'язка Кундеп-Дембеле, причому їхню взаємодія Дешам практично скопіював у Хаві. Лівий фланг частіше грав трикутником Ернандес-Рабьо-Мбаппе зі спробами створити простір для маневру Кіліану. А розганяє атаки блискучий Антуан Грізманн, який виконує величезний обсяг роботи та дуже продуктивно працює у підіграші. Модель гри збірної Франції серйозно відрізняється від португальської та іспанської, і проти марокканців може спрацювати дуже ефективно.

Ну і підбір гравців… Кіліан Мбаппе – головна зірка французів та одна з найяскравіших зірок усього турніру. І він виправдовує свій статус. Кіліан забив п'ять м'ячів та очолює список бомбардирів чемпіонату. Але найскладніший матч для команди проти англійців став для нього не вдалим. Справа в тому, що суперники чудово закрили Мбаппе, часом пресингуючи його одразу втрьох. Натомість чудово спрацювали навіси на Олів'є Жиру, який добре користувався моментами. У матчі проти марокканців, напевно, можна буде побачити схожі дії від суперника, і тоді багато залежатиме від форварда «Мілана».

МАРОККО

Збірна Марокко відмінно грає від оборони, але її футбол не можна назвати примітивним. Тут відчувається тверда тренерська рука.

Валід Реграрі був призначений на посаду головного тренера збірної Марокко лише за пару місяців до старту турніру в Катарі. І за такий короткий проміжок часу йому вдалося поставити команді чудову оборонну гру. Особливість стилю марокканців у тому, що вони не закриваються наглухо, а постійно шукають можливості біля чужих воріт і вміють швидко перебудовуватись.

Валід Реграрі класно використовує сильні якості кожного з гравців та вичавлює з них максимум. Марокканці при грі в обороні намагаються утримувати м'яч на комфортній відстані від воріт, уникаючи при цьому високого пресингу. Таким чином вони заощаджують сили на завершальні стадії матчів і не дають суперникам створювати велику кількість загроз навіть коли ті кидаються в атаку всіма силами.

При позиційній обороні північноафриканці намагаються не допустити закидів за спину та небезпечних переведень м'яча в зону між захистом та півзахистом, і у них це виходить. Як результат – лише один пропущений м'яч на турнірі, та й той став результатом «самострілу».

Збірний Марокко дуже комфортно грати проти команд, які люблять володіти м'ячем, що вона показала в плей-офф, та й проти бельгійців у групі. Але французи – дещо інша історія, і Валіду Реграрі буде непросто адаптуватиме тактику під такого суперника. Тим більше, що збірна Марокко має кадрові проблеми.

Достеменно відомо, що півфінал пропустить нападаючий Валід Шеддіра, який заклопотав червону картку в матчі проти португальців.

Але він – гравець лави, і його втрата не така істотна. А ось втрата двох важливих гравців оборони Наїфа Агера та Ромена Саїса може стати катастрофічною. Саме злагоджені дії футболістів при грі у захисті та стали запорукою успіху команди, і відсутність одразу двох ключових гравців у цій лінії додає побоювань за підсумковий результат. Невелике пошкодження є і в одного з найкращих футболістів Марокко Хакіма Зієша, але він, напевно, зіграє. Під питанням також участь у матчі Нуссаїра Мазрауї та Абдельхаміда Сабірі. Таким чином, протистояти французам буде далекий від оптимального склад.

ТАКТИКА

Дідьє Дешама зі складом не має жодних проблем. Від французів цілком очікується повторення розстановки 4-2-3-1 (з трансформацією в 4-3-3 в атаці і в 4-4-2 при обороні) і тих же виконавців в основі, що й у чвертьфіналі. Матч проти англійців був ідеальний. Ламати структуру, яка дає результат, немає жодних причин.

Валіду Реграрі доведеться серйозно перекроювати оборону, але від схеми 4-3-2-1 із насиченим центром він навряд чи відійде. Пару центральних захисників можуть скласти Ямік-Дарі. Юссеф Ен-Нессері напевно знову буде на вістрі атаки, а трохи нижче під ним – Зієш та Буфаль.

ПРОГНОЗ

Французи в ранзі чинних чемпіонів світу близькі до виходу до другого фіналу поспіль. І нехай «трикольорові» поки не показують видатного футболу, але з команд, що залишилися, їх цілком справедливо можна віднести до головних фаворитів. Щоб вийти у вирішальний матч, залишилося подолати опір вкрай непоступливого суперника.

Марокканці вже досягли неймовірної висоти, ставши першою африканською збірною, яка вийшла до півфіналу ЧС, але завжди хочеться більшого. Настрій у «Атлаських левів» максимальний, а федерація футболу країни зробила все можливе, щоб підтримка команди була на належному рівні, організувавши додаткові рейси до Дохи та понад три тисячі безкоштовних квитків для своїх уболівальників. Ця сама підтримка буде дуже потрібна марокканцям, адже їм доведеться боротися з дуже сильним суперником, маючи серйозні проблеми зі складом. Напевно, французам буде непросто, як було португальцям та іспанцям, але на такій стадії має перемогти клас.

Але, до речі, ще цікава статистика для роздумів: Марокко не програє у основний час матчів з 2018 року, а збірна Франції пропускала голи у всіх матчах чемпіонату. От і думайте...

14 грудня 2022 18:50







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Усі фінали чемпіонатів світу (1930 – 2022)

 

31 грудня 2023 09:46

Енцо, Беллінгем, Гвардіол, Лівакович та інші. Куди перейдуть найкращі гравці ЧС-2022?

 

30 грудня 2022 14:05

Новий формат чемпіонату світу. Чого чекати?

 

30 грудня 2022 14:02