Сьогодні 8 вересня 2024 р.

ЧС-2022, 1/4 фіналу. Хорватія – Бразилія. Анонс матчу

У п'ятницю, 9 грудня, в Аль-Райані на стадіоні «Едьюкейшн Сіті» відбудеться матч 1/4 фіналу чемпіонату світу-2022, у якому зіграють Хорватія та Бразилія.

Бразилії знову потрібна перемога за всяку ціну; поразка для неї стала б катастрофою. У той же час, на Хорватію результат тисне набагато менше, і це може їй як допомогти, так і нашкодити. Подивимося.

ХОРВАТІЯ – БРАЗИЛІЯ
9 грудня, початок – о 17:00
Аль-Райан, «Едьюкейшн Сіті Стедіум»
Арбітр: Майкл Олівер (Англія)

Телетрансляція – канал «Megogo Футбол 1», регіональні канали «Суспільного» та на сайті «Суспільне Спорт»

Хорватія
Збірна Хорватії на мундіалі в Катарі вже встигла пройти досить великий шлях від непоказного виступу у стартовій грі проти Марокко (0:0), про справжню силу якого ми дізнаємося трохи пізніше, до блискучої серії пенальті у напруженому протистоянні проти Японії (1:1, 3:1 – пен.). Однак уважні любителі футболу при цьому справедливо зауважать, що «срібні» призери минулого чемпіонату світу в цій кампанії, безумовно, мали фарт оминати найскладніших суперників. Утім, це ще з якого боку подивитися, адже збірна Іспанії власноруч підгадувала для себе африканську збірну в суперники по 1/8 фіналу і прогоріла в результаті.

Окрім Японії, колектив Златко Далича встиг зіграти проти Бельгії, і в тій нічийній грі (0:0), яка стала заключною на груповому етапі для «клітчастих», знову було чимало питань до їхньої здатності протистояти як якісно складеним суперникам, так і командам, у яких достатньо зіркових виконавців у складі. Як можна здогадатись, у майбутнього опонента Хорватії що не гравець, то зірка. Утім, у хорватів завжди простежувалася здатність влаштувати в'язкий футбол навіть далеко за межами рідного загребського «Максимира», що ми ще наочно побачимо у майбутній грі, якщо європейська збірна не припуститься помилки на її початку.

Бразилія
П'ятиразові чемпіони світу все ще можуть хвалити себе за унікальний історичний статус, проте контексту останнього гучного успіху збірної Бразилії на чемпіонатах світу недосвідчені вболівальники можуть не знати. 20 років минуло з моменту американського тріумфу в Південній Кореї та Японії, і з того часу ніколи ще «канарки» не наближалися настільки близько до заповітного Кубка світу. Навіть незважаючи на той факт, що в календарі змагань все ще відзначений лише раунд чвертьфіналів. На поточному турнірі бразильці пропустили по голу від Швейцарії та Камеруну, але при цьому відвантажили суперникам уже сім голів.

І тут важливо відзначити рівень колективів, проти яких доводилося змагатися з командою Тіте. Сербія (2:0), Швейцарія (1:0), Камерун (0:1) та Південна Корея (4:1) – чотири опоненти, кожен з яких грає у абсолютно відмінний один від одного футбол, але при цьому поєднувало їхнє бажання відсидітися проти бразильців в обороні. Майбутня гра буде черговим випробуванням для шалено талановитого нападу «пентакампеонів». Однак є всі підстави вважати, що запальних святкувань у «стилі голуба» від Тіте та його підопічних ми більше не побачимо на цьому турнірі. Утім, якщо Бразилія забере шостий Кубок світу, то Новий рік точно відзначатимемо під звуки запальної самби.

Статистика особистих зустрічей
Тут для хорватів нічого хорошого немає. Бразилія била «шашкових» на ЧС-2006 та 2014 – причому обидва рази європейці майже не бачили м'яча.

У тому ж ключі пройшов і останній товариський матч – у 2018 році Селесао перемогли 2:0 з голами Неймара та Фірміно.

Цікаві факти
– Хорватія, якщо виходила із групи на мундіалі, в підсумку неодмінно ставала призером;
– Хорвати зіграють у чвертьфіналі на другому ЧС поспіль;
– У матчі проти Камеруну бразильці вперше програли збірній з Африки на чемпіонаті світу;
– Увосьме поспіль Бразилія вийшла в чвертьфінал чемпіонату світу;
– Після тріумфу в 2002 році бразильці жодного разу не зіграли в фіналі – один півфінал і тричі завершували турнір на стадії 1/4.

Орієнтовні склади
У Бразилії до кінця ЧС вибули форвард Габріел Жезус та лівий бек Алекс Теллес; також малоймовірний вихід ще одного лівого захисника Алекса Сандро, що, ймовірно, змусить Тіте затикати дірку правоногим Даніло.

Хорватія має проблеми теж із флангами оборони – є невизначеність щодо Борни Соси та Йосипа Станішича. Також Далич має обрати центрфорварда з тріо Петкович – Будимир – Лівая.

Хорватія: Лівакович – Юранович, Ловрен, Гвардіол, Соса – Ковачич, Брозович, Модрич – Крамарич, Лівая, Перішич
Бразилія: Аліссон – Мілітао, Тіаго Сілва, Маркіньос, Даніло – Каземіро, Лукас Пакета – Рафінья, Неймар, Вінісіус – Рішарлісон

За матеріалами champion.com.ua, ua-football.com та sport.ua

9 грудня 2022 07:31







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Усі фінали чемпіонатів світу (1930 – 2022)

 

31 грудня 2023 09:46

Енцо, Беллінгем, Гвардіол, Лівакович та інші. Куди перейдуть найкращі гравці ЧС-2022?

 

30 грудня 2022 14:05

Новий формат чемпіонату світу. Чого чекати?

 

30 грудня 2022 14:02