Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Топ-10 фактів про Домініка Ливаковича

27-річний Домінік Ливакович став справжнім героєм Хорватії, яка не в останню чергу завдяки сейвам свого голкіпера вдруге поспіль пробилася до півфіналу чемпіонату світу.

«Картаті» стали авторами справжньої сенсації, здолавши у чвертьфінальному бою бразильців. Як і під час зустрічі з Японією стадією раніше, успіх підопічним Златко Далича принесла серія післяматчевих пенальті. І «витягнути» щасливий білет Хорватії знову допоміг Домінік Ливакович, фактами з біографії якого ми й ділимося з вами.

1. Домінік – не перший у своїй сім'ї учасник чемпіонату світу з футболу. Він – родич колишнього форварда збірної Югославії Йосипа Скоблара. Мама голкіпера – двоюрідна сестра екс-нападника «Ганновера» та «Марселя». І, до речі, Скоблар свого часу забивав на ЧС-1962.
 
2. У Домініка не «прості» родичі. Його батько Здравко обіймав посаду державного секретаря Міністерства транспорту. Дідусь Воймил був лікарем-радіологом та членом правління рідного футбольного клубу «Задар».

undefined

  
3. Ливакович одружений зі своєю давньою знайомою Хеленою. Вона також є спортивною людиною: свого часу дівчина посилено  займалася фігурним катанням.

4. Встав у ворота Домінік через те, що намагався бути схожим на свого кумира дитинства Ікера Касільяса. Пізніше неодноразово говорив, що захоплюється грою іншого іспанського кіпера – Давида Де Хеа.
 
5. Ливакович народився в «баскетбольному» місті Задар і розпочинав своє спортивне життя саме з баскетболу. Розповідали, що на майданчику Домінік виглядав дуже здорово, йому не було рівних у вмінні кидати з-за дуги, а із зірок НБА більше за інших хлопцю імпонував Реджі Міллер. Крім того, майбутній герой нації був небайдужим до волейболу і частенько брав участь у футзальних баталіях.

undefined

  
6. У продовження баскетбольної теми. Йдеться про 2008 рік, коли у Задарі зводили спортивну арену «Палац Крешимира Чошича». Роботи зі встановлення паркету та щитів ще не було закінчено, коли 13-річний Домінік усупереч протестам будівельників схопив м'яч і запустив його у кільце. Таким чином, саме Ливакович здійснив перший влучний кидок в історії цієї арени.
 
7. Півтора роки тому наш герой, за оцінкою авторитетного порталу Transfermarkt, коштував майже вдвічі дорожче ніж зараз: 15 мільйонів євро проти нинішніх 8,5 млн (зрозуміло, що після ЧС-2022 ціна знову зросте). Але і за сьогоднішніх розкладів воротар посідає четверте місце у списку найдорожчих гравців чемпіонату Хорватії.
 
8. На ЧС-2022 Ливакович показав себе як майстер із відбиття пенальті. Цікаво, що у своєму дебютному матчі за збірну, у січні 2017-го, він також взяв участь у «лотереї», але тоді програв її чилійцям у товариському турнірі, не взявши жодного удару.

undefined

  
9. Ще трохи про пенальті. Форвард збірної Франції Олів'є Жиру тричі пробивав пенальті Ливаковичу і всі три удари реалізував. Тому якщо знову повториться фінал ЧС Хорватія – Франція, легко спрогнозувати, хто з «триколірних» у разі чого піде до «точки».

10. Загребське «Динамо» з Ливаковичем у складі двічі зустрічалося з донецьким «Шахтарем», і хорват пропустив від донеччан п'ять м'ячів. А ось обидва відбірні матчі «картатих» проти збірної України у 2017 році Домінік провів на лаві для запасних.

12 грудня 2022 09:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Усі фінали чемпіонатів світу (1930 – 2022)

 

31 грудня 2023 09:46

Енцо, Беллінгем, Гвардіол, Лівакович та інші. Куди перейдуть найкращі гравці ЧС-2022?

 

30 грудня 2022 14:05

Новий формат чемпіонату світу. Чого чекати?

 

30 грудня 2022 14:02