Сьогодні 8 вересня 2024 р.

ЧС-2022, за 3-є місце. Хорватія – Марокко. Анонс матчу

Розповідаємо про розклади на матч Хорватії та Марокко у рамках зустрічі за третє місце на чемпіонаті світу-2022.








ХОРВАТІЯ – МАРОККО
17 грудня, початок – о 17:00
Доха, стадіон «Халіфа»
Арбітр:
Абдулрахман Аль-Джасім (Катар)
Трансляція – регіональні канали «Суспільного», сайт «Суспільне Спорт», платформа
MEGOGO

ТУРНІРНИЙ ШЛЯХ

Збірна Хорватії мала намір вдруге поспіль вийти у фінал чемпіонату світу, але поступилася у півфіналі збірної Аргентини з рахунком 0:3 і тепер завершить свій шлях у Катарі матчем за третє місце з Марокко. А розпочався шлях для «шашкових» з другого місця у групі F та послідовним проходом у серії післяматчевих пенальті збірних Японії та Бразилії до 1/8 та 1/4 фіналу відповідно.

Марокканці виявилися лідерами тієї ж групи F, у якій перебували хорвати. Шлях до третього місця лежав через перемоги в 1/8 фіналу над Іспанією в серії післяматчевих пенальті, у чвертьфіналі – над Португалією, і лише французи виявилися сильнішими, перемігши у півфіналі 2:0.

ХОРВАТІЯ

Перед грою за третє місце з Марокко у Златко Далича виникли труднощі по стартовому складу. І вони досить серйозні: в півфінальному матчі з Аргентиною вже на 50-ій хвилині покинув поле один з найвитриваліших гравців збірної Марцело Брозович, у якого виникли проблеми з м'язами. На даний момент півзахисник «Інтера» працює по індивідуальному плану, а сам головний тренер схиляється до щадного режиму по відношенню до гравця. Перший кандидат на вихід з перших хвилин замість Брозовича – Ловро Маєр.

Другий – правий захисник Йосип Юранович, що став одним з найпомітніших гравців мундіалю. У грі з «альбиселесте» Юранович пошкодив голеностоп і вибув на строк до десяти днів. Реальний змінник Юрановича – Йосип Станішич, у якого на цьому чемпіонаті світу жодної зіграної хвилини.

На чемпіонаті світу в Катарі збірну Хорватії не раз мотивували сторонні чинники для здійснення перемог, але настала черга, коли варто мотивувати самих себе. Легенда хорватського футболу і безумовний лідер національної команди 37-річний Лука Модрич близький до завершення кар'єри за збірну. Чи це не привід, щоб узяти третє місце? Хоча сам гравець «Реала» перед матчем заявив, що доки не думає про відхід.

Навіть якщо у результаті Лука Модрич вирішить залишитися у збірній до ЕВРО-2024, то все одно зараз у хорватів прекрасна можливість разом зі своїм лідером вписати себе в історію, як третю збірну чемпіонату світу в Катарі. Коли ще таке буде?

МАРОККО

На матч 1/2 фінали проти французів Валід Реграгі виставив гравців за сюрпризною схемою з трьома центральними захисниками ― 5-4-1. Головний тренер марокканців ризикував двічі: випускаючи з перших хвилин травмованих Саїсса і Мазрауї, а також піднімаючи опорного півзахисника Софьяна Амрабата в одну лінію з Аззедином Оунахі, внаслідок чого французи раз по раз через Грізманна і Жиру проривали захисні ряди північноафриканців. Адже саме півзахист – найсильніша сторона Хорватії, навіть якщо не гратиме у них Марцело Брозович. Реграгі ще в першому таймі зрозумів помилковість первинного рішення, замінивши з ушкодженням Саїсса на 21-ій хвилині, а Мазрауї не вийшов на другий тайм. Обидва гравці – під великим знаком питання в матчі за третє місце, як і Наїф Агерд.

Не можна не помітити, що найбільш важлива роль в обох командах знаходиться в ногах центральних півзахисників Луки Модрича і Софьяна Амрабата, які вважаються істинними конструкторами і сполучними ланками між захистом і атакою. Але на сьогодні саме ключове протистояння, здатне вплинути на результат матчу, розташоване на правому фланзі, якщо подивитися з боку розставляння збірної Марокко. У північноафриканців в розставлянні 4-1-4-1 на правому фланзі грають креативні захисник Ашраф Хакимі і півзахисник Хаким Зієш. Через цих хлопців на ЧМ- 2022 проходить левова частка атак марокканців, а саме 45 відсотків в середньому. У останній грі зі збірною Франції «Атласские леви» і зовсім значно осіли на правому фланзі, проводячи 53 відсотки часу, атакуючи через Хакимі і Зієша.

У хорватів, навпаки, сильний фланг лівий : в захисті непогано себе проявляє Борна Соса, а Іван Перишич не потребує рекомендацій ― досвідчений хорват може закрити усю бровку, навіть якщо Далич наважиться перейти на гру в трьох центральних захисників по ходу матчу. Але і тут є нюанс: якщо Зієш «займе» роботою в обороні Борну Сосу, а блискавичний Ашраф Хакимі догляне за переміщеннями Перишича, заразом допомагаючи в нападі, то шанси на успіх є. Збірна Аргентини наочно показала, що у хорватів можуть бути проблеми на фланзі: навіть віковий Мессі показово розібрався з 20-річним Йошко Гвардіолом, що вже говорити про Хакимі.

ПРОГНОЗ

Хорватія підходить до матчу за третє місце з багажем досвіду і бажанням забрати «бронзу», як мінімум для Луки Модрича, який близький до завершення кар'єри в національній збірній. При цьому у досвідченої команди Златко Далича вистачає проблем із-за травм Йосипа Юрановича і Марцело Брозовича. Правий захисник точно не зіграє, а ось участь півзахисника «Інтера» під знаком питання.

Марокканці вже залишили про себе приємні враження на чемпіонаті світу, став першої африканської збірної, яка дійшла до півфіналу і змусила самих французів оборонятися велику частину другого тайму, навіть якщо і самі «трибарвні» свідомо знаходилися в режимі очікування і контратак. До гри за третє місце команда Марокко підходить з ще більшими кадровими проблемами в захисті, чим є у Хорватії.


Не виключено, що по грі збірна Марокко може виглядати навіть вигідніше, ніж збірна Хорватії, але саме Лука Модрич і компанія здатні у вирішальний момент відвезти додому «бронзові» медалі.

17 грудня 2022 09:45







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Усі фінали чемпіонатів світу (1930 – 2022)

 

31 грудня 2023 09:46

Енцо, Беллінгем, Гвардіол, Лівакович та інші. Куди перейдуть найкращі гравці ЧС-2022?

 

30 грудня 2022 14:05

Новий формат чемпіонату світу. Чого чекати?

 

30 грудня 2022 14:02