Сьогодні 16 вересня 2024 р.

Федеріко К'єза: так руйнуються мрії

«Футбольний клуб»

Федеріко К'єза є одним із найбільш обговорюваних футболістів за останні кілька місяців. З одного боку, вінгера «Ювентуса» хвалять за виступ на чемпіонаті Європи, де він був одним із небагатьох гравців, які намагалися проявити себе у складі національної команди. Але більше ніж 26-річного італійця обговорюють за його ситуацію в туринському клубі, де в нього не все так добре, як було раніше.

Історія К'єзи у великому футболі розпочиналася як здійснення мрії. Федеріко пройшов через академію «Фіорентини», де пробився в основу та став гравцем стартового складу. Хлопець пішов стопами батька, який свого часу теж грав у Флоренції. З «фіалками» К'єза зростав і прогресував. З кожним роком він виступав дедалі краще. У своєму першому повноцінному сезоні у складі першої команди «Фіорентини» (2016/17) молодий вінгер забив 3 голи та віддав 3 результативні передачі у 27 матчах Серії А.

undefined



У наступній кампанії Федеріко набрав 14 очок за системою гол+пас, ще через рік – 13. Найкращим на даний момент у кар'єрі К'єзи став сезон-2019/20, в якому він забив 10 голів та віддав 9 результативних передач. Саме після цієї кампанії він перейшов до «Ювентуса». Туринський клуб давно стежив за успіхами молодого італійця. Сам гравець теж хотів перейти до «б'янконери», заявляючи, що це команда його мрії. «Ювентус» на той момент мав не найкращу фінансову ситуацію, але мало хто сумнівався, що туринці не зможуть отримати Федеріко. «Б'янконери» часто перетягують таланти з «Фіорентини».

Випадок із К'єзою не став винятком. «Фіалки» чинили опір, але недовго. До того ж, сам гравець наполягав на переході, що полегшило життя «Ювентусу». 2020-го року Федеріко перейшов у туринський клуб на правах оренди. «Б'янконери» заплатили за футболіста 12,6 млн. євро і швидко зрозуміли, що він коштує своїх грошей. Уже в першому сезоні у складі «Ювентуса» вінгер забив 8 голів і віддав 8 асистів у 30 матчах Серії А. Це була його друга найкраща кампанія за результативністю після тієї, що стала для італійця останньою у Флоренції.

К'єза швидко став своїм у туринському клубі. Незважаючи на наявність Кріштіану Роналду, Федеріко не пропадав з радарів. Навпаки, про нього говорили все більше як про головну надію «б'янконери», які вже почали переживати кризу. Великі аванси виписували футболістові та у збірній Італії. Все йшло добре. К'єза асистував і забивав голи, але в сезоні-2021/22 трапилася серйозна травма, яка вибила його з ладу на тривалий період. Це пошкодження дуже вплинуло на кар'єру Федеріко. Для нього все розділилося на до і після, хоча «Ювентус» все одно викупив гравця за 44,6 млн. євро.

Повернувшись уже наступного сезону, К'єза був не такий ефективний, як раніше. У кампанії-2022/23 Федеріко забив 2 голи та віддав 7 результативних передач у 20 матчах Серії А. Це не ті показники, яких очікували від талановитого вінгера, але йому робили знижку на тяжку травму. Минулий сезон мав стати успішнішим для італійця. З одного боку, так і сталося. К'єза забив 9 голів у національній першості, що стало його найкращим бомбардирським показником у «Ювентусі». Але, з іншого боку, все було негаразд.

undefined



Туринський клуб переживав непрості часи. У кампанії-2022/23 з «б'янконери» двічі знімали очки, що сильно вдарило по амбіціях команди, яка мала виходити до Ліги чемпіонів. Зрештою, «Ювентус» залишився зовсім без єврокубків. Минулого сезону теж все було не дуже добре. Якийсь час туринці боролися з «Інтером» за лідерство в Серії А, але провалили другу половину сезону, через що фінішували в чемпіонаті Італії на 3-му місці. «Б'янконери» повернулися до ЛЧ і навіть виграли Кубок Італії, але сезон не можна було назвати успішним.

«Ювентус» став предметом багатьох обговорень. Фігурував у цих розмовах і К'єза. З одного боку, гравця продовжували хвалити за старання. З іншого, вперше після його відходу з «Фіорентини» почали з'являтися чутки про невдоволення футболіста. В Італії писали, що у Федеріко були розбіжності з Массіміліано Алегрі. Великого конфлікту не було, але К'єзе не подобалося, як його використовував тренер. Причому його невдоволення призвело до того, що Федеріко навіть почав думати про трансфер із туринського клубу.

Незважаючи на розбіжності з Алегрі, «б'янконери» давали зрозуміти К'єзе, що розраховують на нього. Дні Массіміліано в туринському клубі добігали кінця. Це було зрозуміло після приходу спортивного директора Крістіано Джунтолі. Усі знали, що функціонер шукає нового тренера. Збереження Федеріко у складі стало однією з пріоритетних цілей Джунтолі. З його ініціативи клуб запропонував футболістові новий контракт. Але цього разу домовитись із гравцем збірної Італії виявилося набагато складніше, ніж 4 роки тому.

Згідно з численними повідомленнями, К'єза навіть після прощання із клубом Алегрі залишається незадоволеним. Зараз йому не подобається те, що його не хочуть робити одним із найбільш високооплачуваних гравців «Ювентуса». Та пропозиція, яку отримав Федеріко, він вважав неповажною стосовно себе. Переговори тривали довго і так ні до чого не привели. Італієць стояв на своєму доти, доки «б'янконери» не вирішили виставити його на трансфер. До цього рішення їх підштовхнув новий наставник команди Тьяго Мотта, котрий не розраховує на футболіста.

К'єза залишається один рік контракту, який він відмовився продовжувати. Єдиний реальний претендент на його підписання – «Рома». Римляни дуже сильно хочуть здобути Федеріко, але сам він не прагне опинитися у столиці Італії, оскільки хоче грати в Лізі чемпіонів. Виходить замкнене коло: йти нікуди, а залишитися, зважаючи на все, не може. Схоже, що історія, яка так добре починалася, наближається до кінця. К'єзі лише 26 років. Він, як і раніше, залишається чудовим гравцем і одним із найкращих у збірній Італії, але клубі мрії складаються не найкращим чином.

За матеріалами Footballhd

19 липня 2024 11:24







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Італія, 4-й тур. Монца – Інтер. Огляд матчу

 

16 вересня 2024 01:00

Італія, 4-й тур. Кальярі – Наполі. Огляд матчу

 

16 вересня 2024 00:04

Італія, 4-й тур. Дженоа – Рома. Огляд матчу

 

15 вересня 2024 15:35