Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Загалом безкорисне літо. Підсумки Меркато та анонс сезону в Серії А

Леон ВУРГАФТ

Розпочинається сезон-2022/23 у Серії А. Поглянемо на міжсезоння команд із акцентом на їхні офіційні трансфери, підбивши, таким чином, проміжні підсумки літнього Меркато.

«РОМА» Й «ІНТЕР»

Не знадобилося більше, ніж Голлівудська, імператорська презентація Пауло Дібали для того, щоб оголосити переможцем міжсезоння «Рому». А якщо знадобилося – можна подивитися і презентацію гравців 60-ом тисячам фанів на «Олімпіко» перед матчем із «Шахтарем». Фани і без того в ейфорії після перемоги у Лізі конференцій очікують від проекту Жозе Моурінью нових перемог. А тепер і зовсім збожеволіли. Темп продажу футболок Пауло вже навіть побив рекорд Кріштіану Роналду.

Щоправда, у липні Моурінью встиг відкрито заявити про розчарування від Меркато. Але одразу ж прийшов Дібала. Загалом ж «Рома» безкоштовно забрала двох гравців зі світовим ім'ям – Дібалу та Жоржіньо Вейналдума, плюс Неманью Матича, сплатила лише сім мільйонів за чемпіона Франції-2021 латераля Челіка, посилилася колишнім вундеркіндом воротарем Свіларом.

В плані продажу, скидання баласту, вона також попрацювала чудово. В результаті навіть зменшивши загальну зарплатню клубу. Так, попри прихід Дібали та Вейналдума. В мінус лише безкоштовний відхід Генріха Мхітаряна. А 11 мільйонів за трансфер Жордана Верету та ще 30 – за гравців в орендах – великий плюс.

Останні перемоги в контрольних матчах – 1:0 над «Тоттенхемом» та 5:0 над «Шахтарем» – мають додати ще більше оптимізму.

«Інтер» починав літо з побоюванням знову втратити лідерів. Лідера оборони Мілана Шкріньяра намагаються продати й досі. Один із найкращих гравців попереднього сезону латераль Іван Перішич пішов. Оборона без них та й зі Шкріньяром в контрольних матчах виглядає жахливо. Отримала по два від «Монако» та «Ліона», чотири – від «Вільяреалу». Ще й програла «Лансу». Весь початок літа говорили про Дібалу, але через впертість Алексіса Санчеса й Артуро Відаля, що не хотіли йти, не знайшли гроші.

І все ж таки Санчес та Відаль у результаті пішли. Новачки прийшли рано. І наддосвідчений Мхітарян, і молодий талановитий Аслані у центрі поля. Воротар Онана створить конкуренцію 38-річному Хандановичу. Втрачений «Міланом» талант Рауль Белланова здатний прорватися саме у сусідів.

Ну а підписання Ромелу Лукаку в оренду за вісім мільйонів через рік після продажу за 115 всі в один голос назвали майстеркласом Джузеппе Маротти. Найкращий гравець Серії А у сезоні 2020/21 після провалу в «Челсі» повернувся злим та мотивованим.

«ЮВЕНТУС» І «МІЛАН»

«Ювентус» також злий та мотивований після двох років без Скудетто, після року без трофеїв узагалі. Він також розпочинав літо неспокійно, без грошей на трансфери, без К'єлліні, Дібали та Морати, майже без атаки. Сага з Матейсом де Лігтом, що бажав піти, відбирала час і увагу. Але врешті-решт вдалося продати де Лігта і на всіх трансферах заробити майже сто мільйонів.

Новачки? Про Анхеля Ді Марію Джанлуїджі Буффон сказав, що буде у Серії А як Марадона. Поля Погба в Італії досі оцінюють за першою каденцією в «Юве», а не Манчестером. Тим більше, що він заявив про повернення додому і дуже радий цьому. В «Інтера» був перехоплений Бремер, визнаний найкращим захисником Ліги у сезоні 2021/22. А в «Айнтрахта» куплено вінгера/латераля Філіпа Костіча, улюбленця статистиків, які рахують ключові паси, точні «кроси», ХG і т.д.

З іншого боку, відхід капітана та віце-капітана, нова травма, лінощі та відволікання на дурості Погба, старі травми та думки про Мундіаль та повернення додому Ді Марії, нуль матчів Ліги чемпіонів в резюме Бремера та Костіча, 0:4 в останньому контрольному матчі від «Атлетіко», як і раніше дірки в атаці, та й у лаві запасних загалом викликають сумніви в корисності міжсезоння для «б'янконері». Їм чимало бракує.

Навряд чи було корисним міжсезоння і для «Мілана». Ейфорія від першого Скудетто за 11 років зникла швидко. Її місце зайняли офіційне повідомлення про продаж клубу, який відбудеться лише у вересні, повідомлення про скупість керівництва, що виділило лише 50 мільйонів євро на трансфери. Вболівальники після такого успіху чекали на набагато більші суми і тому дуже швидко повернулися у свій звичний літній стан розпачу.

Ще й суперники в контрольних матчах були значно слабшими, ніж у інших італійських грандів – «Марсель» (2:0), «Кельн» (2:1), угорці, яким навіть програли, «Вольфсбергер», «Віченца».

А головне – з контрактами з технічним директором Паоло Мальдіні та спортивним директором Фредеріко Массарою тягнули до останнього. Підписали їх лише за три години до закінчення попередніх, а оголосили майже за добу після. Мальдіні вже визнав, що це затримало дії команди на Меркато.

Підсумки Меркато – заміну Франку Кессі, який пішов, не знайдено, нового центрального захисника немає. З іншого боку, прийшов безкоштовно суперсаб «Ліверпуля» Дівок Орігі, після важких боїв за 32 мільйони куплений Шарль де Кетеларе, здатний нарешті вирішити проблему позиції «десятки» та й взагалі стати світовою зіркою.

Там гратиме й ще один новий гравець Адлі. Обидва добре проявили себе у контрольних матчах.

«ЛАЦІО» ТА «НАПОЛІ»

Якщо не рахувати новачків ліги, найбільше нових гравців на цю мить підписав «Лаціо» – вісім. Він також третій у лізі за витратами на них. І те, й інше дуже нетипове для Клаудіо Лотіто. А починалося літо традиційними проблемами з ліквідністю, сваркою головного тренера Мауріціо Саррі зі спортивним директором Іглі Таре з заявами першого про невиконання обіцянок щодо трансферів.

Лотіто зрештою заявив, що бере управління Меркато на себе, дотиснув ситуацію з новим лідером оборони вболівальником команди Алессіо Романьолі. Підписано юних гравців збірної Італії Казале та Канчелльєрі, таланта з кантери мадридського «Реала» Хілу. Центр поля укріплений Маркосом Антоніо з «Шахтаря» та Весіно з «Інтера». Укріплено лаву запасних, ахіллесову п'яту команди.

Щоправда, питання щодо двох нових воротарів замість Стракоші та Рейни, що пішли. Максіміано з «Гранади», а Проведель зі «Спеції» – тобто з аутсайдерів. Ну і головне питання – чи встиг Саррі награти свій Саррізм? 1:4 від «Дженоа» та 0:0 зі збірною Катару та «Вальядолідом» начебто натякають, що ні.

Найбільше на нових гравців витратив «Наполі». Також дивно за політики жорсткої економії Ауреліо Де Лаурентіса. Хоча він позбувся великих зарплат Лоренцо Інсіньє, Дріса Мертенса, Каліду Кулібалі, Давіда Оспіни. На переході Каліду в «Челсі» ще й чудово заробив. А купив на ці гроші нарешті посилення на лівий фланг оборони (Олівера з «Хетафе»), грузинського таланта Кварацхелію, нових центрдефів Кіма та Естігора. Будуть ще новачки.

Тим не менш, нині літо «Наполі» виглядає слабким. Навряд чи захисники з «Фенербахче» та «Дженоа» – гідна заміна Кулібалі, а Кварацхелія – ​​Інсіньє. В контрольних матчах команда не переграла «Адану Демірспор», «Мальорку» та «Еспаньол». Не дивно, що настрій у місті поганий, а вболівальники вимагають від Де Лаурентіса продати клуб. Відчуття кінця епохи.

«АТАЛАНТА» ТА «ФІОРЕНТИНА»

Такі ж самі відчуття і в «Аталанті». Незважаючи на 72 мільйони на придбання. Але з них 42 пішли на викуп Бога та Деміраля. Другого ще й спробують продати. Вже продають лідера центру поля Ремо Фройлера, а, можливо, і Руслана Малиновського та Луїса Муріеля. Підписані ж атакувальні півзахисники Едерсон з «Салернітани» та Лукман, запасний «Лейпціга», що навряд чи викликає захоплення.

Проблему латералей, схоже, і вирішувати не збираються. А проблему центральних захисників, яка ще посилилася з позитивним допінг-тестом Паломіно, вирішують за допомогою тінейджерів Скальвіні та Околі.

Джан П'єро Гасперіні днями прямо заявив: «Це не та «Аталанта», на яку я очікував». І між рядками відчувається, що готовий спалахнути. Ейфорія від нових американських співвласників минула швидко і здається, що вони мають намір не вкладати в клуб, а заробляти на ньому.

На початку літа на американського власника «Фіорентини» Рокко Комміссо також обурювалися, вважали, що не бажає вкладати. Що аж надто годує обіцянками. «Фіалки» не викупили Торрейру, Піонтека та Одріосолу, причому розлучення з першим вийшло неприємним, з жорсткими коментарями. Небезпечно тягнули навіть із контрактом головного тренера Вінченцо Італьяно.

Але зрештою Італьяно підписав, підписали Додо з «Шахтаря» на проблемний правий фланг оборони, Голліні на проблемну позицію воротаря, Мандрагору в центр поля. Ну а потім просто провернули майстер-клас, взявши безкоштовно Луку Йовича з «Реала» (хіба що з зобов'язанням поділитися з мадридцями половиною суми від подальшого продажу). Він повинен та має всі шанси стати заміною Душану Влаховичу.

Сильним ходом також стало продовження контракту з лідером оборони Міленковичем, якого за рік до закінчення попереднього хотіли забрати майже всі гранди. Нікола повірив в амбітність «фіалок».

Контрольні матчі проти пристойних суперників – «Галатасарая» та «Бетіса» – «Фіорентина» програла, але настрій в клубі загалом позитивний.

ІНШІ

«Сассуоло», як завжди, займається продажем зірок. Джанлука Скамакка пішов до «Вест Хема» за 36 мільйонів. Але ж поки що він один. А його замінить сильний трансфер Андреа Пінамонті з «Інтера». Також прийшли атакери Альварес з Південної Америки та Торстведт з «Генка», куплені за 10-12 мільйонів кожен. Але «нероверді» ще можуть втратити лідерів. І чому навіть не намагаються затулити дірку в центрі оборони?

«Верона» вже втратила Капрарі, Казале та Канчелльєрі. Пішов й тренер Ігор Тудор, якого замінив цікавий, але недосвідчений Габріеле Чоффі. Тома Анрі, Джурич, 20-річний шотландець Дойг – таке собі підсилення. А вона може втратити й інших лідерів. Слабке літо.

«Торіно» починав з бійки між спортивним директором та головним тренером та продажу лідера оборони Бремера найлютішому ворогу, але останніми днями підписав Лазаро, Влашича та Міранчука. Вони та новачок Радоньїч мають підсилити атаку, креатив. Хоча це лише оренди. Наскільки вони захочуть битися за клуб? І хто замінить Бремера та Андреа Белотті, двох беззаперечних лідерів команди?

«Болонья» багато заробила на продажі Теата, Хікі та Сванберга і поки що замінила їх орендою Камбіасо у «Ювентуса», вільним агентом Лікояннісом з «Кальярі» та новим шотландцем Фергюсоном. «Сампдорія» на втратах Торсбі, Екдаля та Йошиди заробила значно менше і лише на Дамсгорі – 15 мільйонів. Її фінансова ситуація дуже погана, і оренди Гонсало Вільяра та Контіні-Барановського – нині її максимум.

«Емполі» втратив таланти Пінамонті, Асллані та Віті й вирішив замінити їх орендами у грандів. Ламмерс та Камбіаджі у «Аталанти», Сатріано у «Інтера», де Вінтер у «Ювентуса». Плюс взяв Маріна та Дестро, що вилетіли з Серії А. А головне – змінив тренера Ауреліо Андреаццолі на молодого Паоло Дзанетті, який також вилетів. «Спеція» навпаки – змінила молодого Тьяго Мотту на досвідченого Луку Готті. І набрала також з грандів досвідченіших – Кальдару, Мальдіні, Драговського, Віктора Коваленка.

Такі команди з такою стратегією як останні шість можуть як піднятися на пару ступенів вище (лише пару), так і вилетіти. Як і «Удінезе», який змінив тренера на дебютанта Серії А Андреа Соттіла, продав одного з лідерів Моліну. Як і новачки «Лечче» і «Кремонезе», як «Салернітана», що збирають оренди і взагалі будь-кого.

А ось «Монца» Сільвіо Берлусконі та Адріано Галліані не збирається просто боротися за виживання. Чемпіон Європи Маттео Пессіна, також гравці збірної Алессіо Краньо, Джанлука Капрарі та Стефано Сенсі, наддосвідчений Андреа та юний талант з «Ювентуса» Філіппо Раноккія. Марлон із «Шахтаря» та Марі з «Арсеналу» (провів гарний рік в «Удінезе»). Реально побудувати потужну команду.

13 серпня 2022 13:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Італія, 3-й тур. Ювентус – Рома. Огляд матчу

 

02 вересня 2024 00:35

Італія, 3-й тур. Лаціо – Мілан. Огляд матчу

 

01 вересня 2024 08:51

Італія, 3-й тур. Інтер – Аталанта. Огляд матчу

 

31 серпня 2024 08:00