Сьогодні 16 вересня 2024 р.

Італія, 2-й тур. Рома – Емполі 1:2. Невдача Довбика

Сьогодні був перший матч для новачків Роми перед рідними трибунами. У старті серед літніх придбань з'явилися Артем Довбик та Матіас Суле. В інший день вони б отримали максимум уваги, але не сьогодні.

Цей тиждень виявився дуже напруженим для "джалороссі". Пауло Дибала серйозно розмірковував над тим, щоб піти. Даніеле Де Россі більше не бачить його центральною фігурою проєкту, а в Саудівській Аравії давали 75 мільйонів євро за три роки. Якщо вірити інсайдерам, аргентинець уже мав домовленість з Аль-Кадісією

Ніхто в клубі не намагався переконати гравця. Навпаки – були б раді, якби він пішов. Це б було позитивно для фінансів. Єдині, хто по-справжньому боровся за Дибалу, – це фанати. Вони "бомбардували" його в соцмережах, чатували біля тренувальної бази і дому. Багато дякували, слізно просили залишитися. І спрацювало ж. На сімейній нараді Пауло вирішив знову відмовити Саудівській Аравії.

Радості тіфозі не було меж, вони провели ніч під будинком футболіста. Були скандування на честь Пауло та його дружини – її роль в ухваленні рішення теж дуже значна. Сьогодні Стадіо Олімпіко очікувано передусім звертався до Дибали. Банер з таким текстом для нього розтягнули на трибунах: "Серце, душа, життя. Дякуємо тобі, Пауло".

На полі все навпаки

Де Россі перед матчем говорив, що із Дибалою доведеться грати 4-2-3-1, але зі старту команда вийшла за схемою 4-3-3, якою так марить тренер. Пауоло відправили на правий фланг (там він діяв і після виходу на заміну з Кальярі), а Суле довелося переміститися на лівий край поля.

Після першої гри було багато розмов, що Артем Довбик був відрізаним від команди. Видно, що тренер над цим працює. У перші п'ять хвилин було більше спроб зіграти через українця, ніж за цілий перший тайм тиждень тому. Мова про вертикальні закидання від захисників у напрямку центрфорварда.

Такий план був виправданим. Довбик переважає захисників Емполі у швидкості. Якщо пройде передача за спини – він втече. Якщо зможе зачепитися – хитне і втече. Ісмаїлі зі старту відчув це на собі. У першому моменті Артем поклав його на газон і пробив, рикошет допоміг господарям. Згодом форвард майже втік на побачення з голкіпером, але Адріен в останній момент дістався до м'яча у підкаті.

Словом, справді здавалося, що Довбик став орієнтиром для атак команди. Щоправда, пересвідчитися в цьому Рома можливості не дала. Після стартового натиску господарі скотилися в стерильне володіння, майже не тривожачи тосканців і зовсім не заграючи українця.

Старі проблеми

Якщо попереду Де Россі намагався щось мудрувати, то в захисті все без особливих змін. І це не те, що порадувало б уболівальників Роми. Уся надія була на те, що поява Паредеса (пропускав перший тур через дискваліфікацію) в опорній зоні додасть надійності. Марно.

Емполі стримав шквал атак Роми і почав розганяти свої. Достатньо було лише почати оборонятися трішки глибше. Це дозволило вимкнути з гри Довбика й почати ловити "вовків" у пастку контратак. Команда Роберто Д'Аверси це вміє.

Справді моменти біля воріт Свілара посипалися один за одним. Спочатку Фацціні увірвався в штрафний, але пробити точно не зміг. Далі Емполі заробив кутовий, після подачі Г'ясі міг відкривати рахунок, але теж не влучив. Трохи пізніше знову бив Фацціні – тепер гарний сейв здійснив Свілар. Через хвилину просто зобов'язаний був забивати Коломбо. Якимось дивом форвард, орендований у Мілана, не відправив м'яч у порожні ворота, влучивши у поперечину.

Ближче до перерви Рома могла забити не дуже логічний гол, якщо дивитися на гру. Пеллегріні гарно відкрився під подачу з флангу, і Васкесу довелося рятувати. Втім, останнє слово було за Емполі. На останній хвилині першого тайму гості таки провели результативну атаку.

Крок відчаю Де Россі

У перерві тренер Роми вирішив відмовитися від початкової схеми. Зняв Зекі Челіка, випустивши замість нього Ніколо Залевські. Це дало змогу перебудуватися на гру в три центральних захисники – на 3-5-2. В пару до Довбика піднявся Дибала. Українець після стартової п'ятихвилинки "розчинився" на полі. Що й не дивно з такою грою команди. Артем не той форвард, який сам собі створюватиме моменти.

Зміна схеми трохи здивувала Емполі. Поки тосканці не знайшли спосіб підлаштуватися, римляни могли зрівняти. Неймовірний момент із влучанням у каркас воріт. Спочатку пробив Пеллегріні, добивав Манчіні. Голкіпер просто стежив, як м'яч стрибає у його володіннях, і в кінці таки спіймав його до рук.

Роберто Д'Аверса допоміг своїй команді, випустивши Еспозіто. Всього через дві хвилини після появи Себастьяно заробив пенальті. Паредес безглуздо налетів на італійця, збивши його на лінії штрафного майданчика. Це пенальті. Бити пішов Коломбо, який дуже впевнено виграв дуель у Свілара. Тепер Емполі взагалі спокійно міг великими силами сідати в оборону, результат дозволяв.

У Роми ж мало що працювало. Лише Дибала намагався витягти все на собі. Хоча найкращий момент у Пауло виник після допомоги Довбика. Все летіло повз ворота. Де Россі вирішив, що просто потрібно випускати ще форварда. І спрацювало ж. Шомуродов замінив Суле і через кілька хвилин забив. Бальданці подав з правого флангу, а Ельдор класно вистрибнув і з меж воротарського переправив м'яч у сітку. Слідом узбек міг оформити дубль, але з його підступним ударом після кутового все ж впорався Васкес. Коли така ж ситуація була з Довбиком, то він зміг пробити, лише сфоливши проти оборонця.

Кінцівка гри була одноманітною. Емполі майже всіма гравцями відбивався навколо власного штрафного. Гравці Роми теж нічого не вигадували. Як тільки наближалися на потрібну відстань, відразу виконували навіс – в надії, що Довбик чи Шомуродов підставлять голову. Якось небанально грав лише Дибала. На 90+4 Пауло пробив у стійку, а добити захисники нікому не дозволили.

РОМА – ЕМПОЛІ – 1:2
Голи: Шомуродов (80) – Гясі (45), Коломбо (61).
Рома: Свилар, Челик (Залевски, 46), Манчини, Ндика, Анхелиньо, Кристанте (Ле Фе, 62), Паредес (Бальданци, 63), Лоренцо Пеллегрини, Дибала, Суле (Шомуродов, 77), Довбик.
Эмполі: Васкес, Валюкевич, Исмаили, Вити, Гьяси, Хендерсон, Мале (Хаас, 63), Д. Пеццелла (Какаче, 63), Фаццини (Стоянович, 88), Сольбаккен (Эспозито, 58), Коломбо (Эконг, 87).
Попередження: Мале (26), Сольбаккен (58), Какаче (84).

25 серпня 2024 23:57







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Італія, 4-й тур. Монца – Інтер. Огляд матчу

 

16 вересня 2024 01:00

Італія, 4-й тур. Кальярі – Наполі. Огляд матчу

 

16 вересня 2024 00:04

Італія, 4-й тур. Дженоа – Рома. Огляд матчу

 

15 вересня 2024 15:35