Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Анчелотті залишається в «Реалі»: легке та правильне рішення Переса

Продовження контракту мадридського «Реала» з Карло Анчелотті, термін дії якого спливав 30 червня 2024 року, означає насамперед ставку на стабільність. Клуб знає, що в цьому випадку набуває надійності. Рішення президента «вершкових» Флорентіно Переса передбачуване і найменш ризиковане, а тому правильне.

Функціонер зберіг спеціаліста, який за чотири повні сезони на «Бернабеу» виграв чемпіонський титул, два Кубки Іспанії та дві Ліги чемпіонів (плюс безліч другорядних трофеїв, як зазначено в заяві клубу), і який має гарні можливості для того, щоб виграти Ла Лігу і в цьому сезоні. Перемога над «Мальоркою» з рахунком 1:0 в останньому матчі національної першості дозволяє «бланкос» залишатися на вершині турнірної таблиці.

«Реал» зберіг тренера, який має дуже важливу здатність легко спілкуватися із зірками різного масштабу, від Кріштіану Роналду до Каріма Бензема в минулі роки, до Вінісіуса та Тоні Крооса зараз. Анчелотті справляється з цією роботою краще, ніж багато інших фахівців його віку. У нього в команді немає невдоволених – його всі люблять та поважають.

«Вершкові» зберегли тренера, який вважається душею компанії і гордо підтримуватиме цей статус. Він не буде публічно критикувати своїх гравців чи клуб, і не змушуватиме лояльних до нього людей у засобах масової інформації робити це приватно. Він працює з тим, що має, і не скаржиться на те, що «клуб його не підтримує». Навіть зараз, маючи впевненість у майбутньому, італієць не вимагає від керівництва нічого, хоча він втратив двох центральних захисників на тривалий період.

undefined


Анчелотті стверджує, що нинішній склад «Реала» зможе конкурувати на трьох фронтах, незважаючи на травми, з Начо (якому цього місяця виповниться 34 роки) та Антоніо Рюдігером як пара основних центрбеків, а Орельєн Тчуамені та Дані Карвахаль їх підстрахують за необхідності, хоча вони мають небагатий досвід виступів у центрі оборони. Карло є великим професіоналом своєї справи, але він також і зразковий співробітник, що, ймовірно, певною мірою вплинуло на мислення Переса, коли він вирішував тренерське питання.

Перес керує «Реалом» з 2000 року, крім періоду з 2006 до 2009 року. Флорентіно припускався помилок, як і всі, але його статус одного з найбільших президентів «королівського клубу» незаперечний. Справа не лише у шести Кубках європейських чемпіонів, а й у тому, що він зробив із «вершкових» спортивного, культурного та бізнес-гіганта. І цей енергійний дідусь навіть не думає зупинятися. Перес є одним із організаторів гучної Суперліги. Іспанець не побоявся кинути виклик УЄФА і практично всій футбольній системі, що діє.

Але, як би там не було, Пересу вже 76 років. Його ентузіазм не виявляє ознак згасання, але ризикувати завжди не можна. Відхід Анчелотті наприкінці цього сезону позначив би велику невизначеність у тренерському питанні. Знайти заміну такому фахівцю непросто. Найбільш обговорюваними кандидатами на місце італійця були легендарні в минулому гравці «Реала» – Рауль та Хабі Алонсо. Такий варіант спрацював із Зінедіном Зіданом, але чи пощастить так само знову? Це відкрите і, що важливіше, ризиковане питання.

Алонсо, безперечно, був би цікавішим вибором, але він також уособлював би кардинальні зміни у футбольному підході. Далеко не факт, що методи прогресивного тренера спрацюють у тому клубі, де від нього вимагатимуть трофеї з першого дня. Напевно він захоче підлаштувати склад під себе, а президент стане головним рупором клубу, закликаючи вболівальників набратися терпіння і дати час молодому фахівцю. Перес може і пішов би на такий ризик, якби він був молодший, але сьогоднішній Флорентіно не такий. Багаторічний лідер «вершкових» вважає, що зараз краще зайвий раз не ризикувати.

Дуже важливим є питання управління людьми. І Рауль, і Алонсо були визнані суперзірками, але вони самі не працювали з гравцями такого масштабу. Одна річ переконати групу молодих футболістів (і Граніта Джаку) вірити в план, коли у вас почало щось виходити у Бундеслізі. Зовсім інше – переконати Вінісіуса, Модрича чи Крооса, коли щось не буде працюватиме. Розмовляти з гравцями важливо, і не лише зі своїми. Справедливо це чи ні, але переконати Кіліана Мбаппе приєднатися влітку до клубу набагато простіше, коли у вас є такий авторитетний тренер, як Анчелотті, ніж із молодим фахівцем, який ніколи не працював на такому рівні.

Говорячи про досвідчених гравців, у кого більше шансів вичавити максимум із Крооса, Модрича чи Начо (за умови, що саме цього хоче клуб, замість витрачати гроші на нових футболістів)? Хто з більшою ймовірністю прийме Хоселу ще на один сезон як центрального нападника? Відповідь очевидна: чим більший досвід у тренера, тим більша ймовірність, що користь команді принесе максимально широке коло гравців. Є ще й практичний чинник. Якщо Анчелотті перестане давати результат, а керівництво вирішить, що настав час для розлучення, це буде відносно безболісним для обох сторін щодо взаємовідносин.

Після продовження контракту Карло заявив, що «Реал» буде його останнім клубом. Але це не означає, що після виходу він завершить кар'єру. У 2026 році відбудеться чемпіонат світу, незабаром після закінчення терміну його нової угоди. Анчелотті сказав, що йому цікаво подумати про можливе призначення до збірної Бразилії пізніше, якщо ця тема ще буде актуальною на той час. Або, можливо, його запросить Італія. Чи, може, навіть Канада, де він має будинок. Хто знає? У фахівця буде час подумати про майбутнє, а поки що він залишається в «королівському клубі», заради якого працює на повну силу, незважаючи ні на що.

За матеріалами ESPN

9 січня 2024 10:50







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Іспанія, 4-й тур. Реал – Бетіс. Огляд матчу

 

02 вересня 2024 07:52

Іспанія, 4-й тур. Севілья – Жирона. Огляд матчу

 

01 вересня 2024 22:31

Іспанія, 4-й тур. Барселона – Вальядолід. Огляд матчу

 

01 вересня 2024 08:50